Resor till Olbia

Ingångsporten till Costa Smeralda. Boka en resa till Olbia med flyg, hyrbil och semesterbostad.

Olbia är för många porten till Sardiniens paradisiska stränder, men en resa till Olbia bjuder också på stadsliv och charm, läckra restauranger och avslappnad stämning. Boka flyg, hyrbil och semesterbostad och få allt samlat på en och samma biljett på en resa med Escapeaway. Olbia ligger på nordöstra Sardinien och är porten in till den vackra och eftertraktade kuststräckan Costa Smeralda.

Olbia kan i sig själv inte betraktas som en stor turistmagnet, men har däremot ett rikt handelsliv och är porten till Costa Smeraldas förtrollande stränder, samt en viktig knutpunkt för trafiken. Härifrån är det enkelt att komma vidare med flyg, färja, tåg eller längs de sardiska motorvägarna.

Det går fast rutter med bilfärjor till Genova, Livorno och Civitavecchia norr om Rom - och så finns det en internationell flygplats, Aeroporto Olbia Costa Smeralda Geasar (OLB). Det går också tåg till bland annat Golfo Aranci och Cagliari på södra Sardinien.

Själva Olbia som stad består av en befolkning på ca. 60.000 invånare, och har både ett rikt handelsliv, flera restauranger och några historiska monument, som t.ex. det arkeologiska museet och basilikan San Simplicio från 1100-talet, men staden är i sig ingen utpräglad semesterort, inte heller ett utflyktsmål bland turister.

Hotell eller semesterlägenhet i Olbia

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1800 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter på Sardinien.

Även om Olbia endast förbipasseras av de flesta resenärerna på vägen till en semesterbostad vid Costa Smeralda's flotta stränder, finns det också goda möjligheter att bo på ett hotell eller i en semesterlägenhet i staden. De moderna industrikvarteren och flygplatsområdet i utkanten är inte så charmiga, men i gengäld är den lilla gamla stadskärnan det. Här finns massor av modebutiker och små torg som är omringade av caféer. En semesterbostad är dessutom ofta billigare än de du kan hitta i de populära semesterorterna vid kusten i norr och söder.

Drömmer du om en semester, där du kan vara helt för dig själv och bara slappna av? Då ska du överväga att hyra en hel villa på Sardinien. Det är en perfekt lösning, om ni är en större grupp som reser tillsammans - så att ni kan mysa vid poolen, i trädgården osv. utan att dela med andra gäster. Vill du testa en annan form av semester, kan vi också rekommendera dig en semester på en agriturismo på Sardinien. Det är en chans att uppleva både öns traditionella lantbruk, naturen och små, autentiska lokalsamfund. 

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sardinien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Flygplatser och lokal tranport

Ska du spendera semestern i Olbia, ligger Olbia flygplats naturligtvis närmast. Utöver det italienska bolaget Meridiana, betjänas denna flygplats dagligen av en lång rad stora och små internationella flygbolag, med säsongsflygningar, bland annat easyJet, Norwegian och Vueling.

I sökmotorn här på Escapeaway, kan du enkelt söka efter priser och beställa flygresor till samtliga flygplatser på Sardinien. Väljer du att beställa flyg och semesterbostad som ett samlat paket hos Escapeaway, täcks du av paketreselagen och Resegarantifonden - vilka ger en extra trygghet.

Utöver flyg och inkvartering, har du också möjlighet att beställa en hyrbil till semestern genom oss. Det finns ganska bra transportmöjligheter till och från Olbia, men det är ändå värt att överväga en hyrbil, om du önskar att utforska områdets sevärdheter och enkelt kunna besöka de bästa stränderna, utan att vara beroende av tidtabeller.

Mer information om resor till Sardinien

Escapeaway arrangerar också paketresor till Sardinien, där du kan beställa flyg, inkvartering och eventuell hyrbil i ett samlat paket. 

Mer information om resor till Sardinien hittar du här

Restauranger och inköp

Restaurangerna ligger tätt på Corso Umberto, och priserna är förnuftiga på de flesta ställen. Här på huvudgatan är menyerna dock ofta anpassade efter turister. Söker du dig ner på sidogatorna, har du större möjlighet att hitta små, mer autentiska trattorior, som också serverar lokala specialiteter.

Utflykter och sevärdheter

I staden är det arkeologiska museet - Museo Archeologico di Olbia - samt basilikan San Simplicio från 1000-talet, värda att avsätta tid att besöka. På museet berättas historien om den grekiska etableringen av staden, och de senare kamperna mellan kartager och romare. Många av de utställda föremålen härstammar från 2000 år gamla skeppsvrak. 

Utanför staden rymmer området runt Arzachena, ca 25 km mot nordväst, också en del intressanta sevärdheter, däribland exemplar av öns berömda Nuraghi-torn.

Det är dock ingen tvekan om, att de flesta semesterfirare kommer till denna del av Sardinien för att besöka stränderna längs Costa Smeralda, som är några av Italiens (och Europas?) vackraste.

Mer information till din resa till Olbia

Olbia ligger på den nordöstra delen av semesterön Sardinien i den västra delen av Medelhavet. Med sina cirka 60.000 invånare, är det den fjärde största staden på Sardinien och det ekonomiska, turistmässiga och kulturella centrumet på den nordöstra delen av ön. Staden utgör också en populär förbindelseplats mellan det italienska fastlandet och Sardinien med flygplatsen Olbia-Costa Smeralda och passagerarhamnen Olbia-Isola Bianca, som varje år mottager tusentals semestergäster.

Olbia blev - enligt arkeologiska fynd - ursprungligen grundad av fenicierna, men namnet skylls på grekernas kolonisering av staden på 800-talet f.Kr. På grund av dess läge nära fastlandet, och dess hamn, har den varit ett attraktivt parti i Medelhavet för många antika kulturer, vilket alla de olika ruinerna i området vittnar om - från Nuragher-kulturen till det romerska imperiet. Under medeltiden var staden huvudstad i Giudicato av Gallura, som var en av de fyra oberoende staterna på medeltidens Sardinien.

Bland stadens sevärdheter finns basilikan Basilica di San Simpatico, som byggdes i slutet av 1000-talet på en liten backe, som ursprungligen användes av fenicierna som begravningsplats. Kyrkans absid, väggar och de flesta av de inre seglen färdigställdes på 1000-talet, medan sidoväggarna byggdes på början av 1200-talet. Fasaden avslutades först i mitten av detta århundrade. 

Bland andra av stadens sevärdheter kan nämnas St. Paul Apostel-kyrkan och det arkeologiska museet.

Staden ligger dessutom nära en av de mest exklusiva semesterdestinationerna på Sardinien, Costa Smeralda, som är en tjugo kilometer lång kuststräcka med vita sandstränder, golfbanor, klubbar för det internationella jet-setet och exklusiva hotell. Kuststräckan har fått sitt namn på grund av vattnets vackra, smaragdfärg, som bjuder in till en riktig badsemester. 

Lokala länkar

Stadens egen hemsidan hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Olbia