Resor till Nouro

Nouro, vackert beläget på sluttningen av berget Monte Ortobene, är huvudstad i provinsen Nuoro på den centrala östra delen av Sardinien. Med en befolkning på omkring 37 000 invånare är det den sjätte största staden på Sardinien.

Sardiniens kulturella huvudstad

Staden som en gång i tiden ansågs vara ett avlägset och isolerat ställe, hemsökt av banditer, är idag Sardiniens mest kända konstnärsstad och räknas av många - trots sin ringa storlek - som öns kulturella huvudstad. Flera av öns kända konstnärer är födda här så som diktaren Sebastiano Satta, romanförfattaren Salvatore Satta, bildhuggaren Francesco Ciusa och framför allt författaren Grazia Deledda, som är den enda italienska kvinna som har vunnit Nobelpriset i litteratur (1926).

Några av Sardiniens bästa museer

Staden är även känd för sina fina museer som hör till öns bästa, här ibland stadens nyrenoverade etnografiska museum (Museo Etnografico Sardo), Grazia Deleddas Museet (Museo Deleddiano), Det moderna Kunstmuseet (Museo d’Arte Provincia di Nuoro), Det arkeologiska museet (Museo Archeologico Nazionale di Nuoro) och Museo Ciusa, som är tillägnat bildhuggaren Ciusa och andra av stadens konstnärer.

Vart annat år avhålls dessutom en stor filmfestival i stan i september månad, Sardiniens internationella etnografiska filmfestival, som hålls i Museo della vita e delle tradizioni popolari sarde och arrangeras av Istituto superiore regionale etnografico med deltagare från hela världen. 

Sällsynt pasta

Nuoro är även hemort för en av världens mest sällsynta pasta sorter, kallad "su filindeu". Pastans namn betyder på sardiska "Guds tråd (eller ull)" och tillagas uteslutande av kvinnorna i en särskild familj i stan, där receptet överförs från generation till generation.

Rik och spännande historia

Området omkring Nuoro bär på en rik historia. Arkeologiska undersökningar har visat att området var bebott så tidigt som 3500 år f.Kr. av jägar- och samlarkulturen Ozieri, som existerade på Sardinien före den berömda nuragiska civilisationen.

Senare blev området omkring Nouro ett centrum för just den nuragiska civilisationen (som utvecklades på Sardinien från ca 1500 f.Kr. till ca 250 f.Kr.), vilket de mer än 30 nuragiska platserna runt omkring byn Tanca Manna precis utanför Nuoro bär vittnesbörd om.

Nuoro bär även på ett betydelsefullt arv från den romerska perioden i Sardiniens historia. Staden korsades av en romersk väg som band samman det anrika Karalis (nutidens Cagliari) med det antika Ulbia (nutidens Olbia). Arvet från den romerska koloniseringsperioden kan framför allt ses i den dialekt av det sardiska språket som än idag talas i Nuoro: nämligen språkvarianten Sardu nugoresu, som betraktas som den mest konservativa förgreningen av alla nutida språkvarianter inom den romerska språkfamiljen.

Transport

Med bil

Nuoro är tillgängligt med bil via landsvägarna SS 131 DCN (Olbia-Abbasanta), SS 129 (Orosei-Macomer) och SS 389 (Monti-Lanusei).

Med buss

Bussbolaget ARST, som står för Azienda Regionale Sarda Trasporti, har regelbundna förbindelser med flera av öns viktiga städer, så som Cagliari, Sassari, Olbia och många andra, mindre städer i provinsen och regionen.

Andra privata buss-operatörer (häribland Deplano Autoline, Turmotravel, Redentours) förbinder Nuoro med olika städer och flygplatser på ön.

Med tåg

Järnvägsbolaget Ferrovie della Sardegna förbinder Nuoro med staden Macomer i väster.

Boka din resa till Nuoro

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Nuoro och andra resmål på Sardinien där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Du kan välja att boka en komplett paketresa som inkluderar flyg, hotellvistelse och bilhyra eller transfer, eller så kan du nöja dig med att "bara" boka ditt hotell genom Escapeaway om du själv vill arrangera din resa till Sardinien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Nuoro