Resor till Costa Smeralda

Jet-setarnas föredragna semesterparadis

Sardiniens och kanske hela Italiens mest exklusiva kuststräcka, Costa Smeralda har hög svansföring. Lovorden från de besökande brukar hagla, eller varför inte fråga världens kändiselit varför de tillbringar sommaren på Costa Smeralda?

Costa Smeralda ligger på den nordöstra delen av Sardiniens kust. Området har genom årtionde varit berömt bland seglare för sina vackra bukter, kritvita sandstränder, klippformationer och de många goda möjligheterna för att segla. I dag är Costa Smeralda framför allt känt för att vara jet-sets föredragna semesterparadis. Här finns stora jätte villor, Ferrari bilar, lustyachter stora som färjor för att inte tala om lyxbutiker och fina restauranger.

En blick i backspegeln

För många år sedan var området besökt av mestadels en mindre grupp seglare, här ibland Fiat ägaren Agnelli. De seglade hit om sommaren, lade till i de små bukterna och höll fester på deras stora yachter eller på stranden. Det var på detta vis som området senare blev känt och sedermera fick status som de rikas semesterparadis.

Den Arabiska prinsen Agha Khan upptäckte området år 1960 och innan dess var området närmast obebott och bestod mest av klippor och små öde stränder med få lokala fiskare. Aga Khan skapade konsortiet Costa Smeralda med en grupp medstiftare som började köpa upp över 5.000 hektar stort område, bit för bit tills de ägde Costa Smeralda som vi känner det idag.

Präktiga Porto Cervo

Huvudstaden är Porto Cervo som blev ritad och byggd av Costa Smeralda konsortiet. Staden byggdes med nya hus som framstod som gamla men renoverade. Arkitekturen är karakteristisk med låga byggnader och pastellfärgade murar. Staden är byggd omkring en labyrint av stråk, pelargångar och trappor som når den berömda Piazzetta (stadens torg). Denna plats har utsikt över hela bukten som under högsäsongen är fullt av lyxbåtar och yachter. Här finns ett stort urval av butiker med märkesvaror som bl.a. Cartier, Prada, Gucci och juvelbutiker mm som passar in på jet-setarnas livsstil.

Området är sedan 70-talet blivit fyllt av välbärgade turister genom sommarmånaderna medan det utanför säsongen (går från maj - september) är närmast folktomt.

Kändistätt och höga priser

Costa Smeralda är känd som Sardiniens bästa semesterplats men med priser som kan få de flesta att häpna. Vill man bo sida vid sida med exempelvis Berlusconi eller Naomi Cambell för att inte tala om alla italienska fotbollsspelare så är detta rätt ställe. Är man nyfiken på att se hur dessa människor bor kan man få en guidad tur med minitåg runt i området där man kör förbi de många kändisars villor. För några av oss får de höga priserna oss endast hit för ett snabbt besök men det finns också lägenheter i området till mer överkomliga priser.

Sevärdheter på landsbygden

Porto Cervo bjuder inte på de stora kulturella upplevelserna men i närheten kan man se arkeologiska fynd som nuraghi (Il Nuraghe Albucciu), en tempel ruin (Tempietto di Malchittu) och en gammal gravplats (La tomba di Coddu Vecchju).

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell på Costa Smeralda

Populära hotell på Costa Smeralda

Italien, Syditalien, Sardinien, Cannigione
9,6
Fantastiskt
97 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 2.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sardinien, Pittulongu
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 10 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sardinien, Porto Cervo
  • Närmaste flygplats: 33 km
  • Närmaste strand: ca. 550 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om på Costa Smeralda?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 59 recensioner