Resor till Chia

En av Sardiniens vackraste stränder

Chia är en liten, vacker oas som ligger cirka 50 km söder om Sardiniens huvudstad, Cagliari. Här hittar du äventyrliga vita stränder, turkosblått hav, klippor och ett rikt djurliv.

Om du vill bada, snorkla, vindsurfa, eller bara slappna av på den finaste, vita sanden, så ska du åka till Chia. Ljuden av cikaderna och doften av medelhavsvegetationen kommer få dig att gå ner i växel. Barnen kommer att älska det, och havets färgspel är något du sent kommer att glömma.

Karta över Chia

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över staden, samt för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller i detta område av Sardinien.

Arkeologiskt viktig

Chia är, tillsammans med Bithia (som är namnet på den antika stad som grundades på 600-700-talet f.kr men som idag inte finns kvar), de viktigaste arkeologiska områdena på Sardinien. Här har man hittat lämningar från 700-talet f.kr. och som på många andra områden längs med kusten uppförde man här torn för att försvara sig mot attacker från bl.a. barbarer och spanjorer. I Chia kan du finna ett välbevarat exempel på ett sådant försvarstorn från 1600-talet. Vill du veta mer om detta områdes historia bör du besöka det arkeologiska museet i Domus de Maria eller Cagliari. Cirka 40 km från Chia, i Santadi, hittar du grottorna Is Zuddas som är ibland de äldsta i Europa.

Bra surf-områden

Chia är utöver att vara en arkeologisk park, även ett paradis för surfare då det finns många bra surfområden längs kusten, som också värdesätts av dem som vill praktisera annan sorts vattensport. Vackrare och mer exotiska omgivningar hittar du inte på många andra platser i ItalienHotell och semesterlägenheter i Chia

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1800 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter på Sardinien.

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden vid Chia? I sökmotorn här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring semesterorten.

Drömmer du om en semester, där du kan vara helt för dig själv och bara slappna av? Då ska du överväga att hyra en hel villa på Sardinien. Det är en perfekt lösning, om ni är en större grupp som reser tillsammans - så att ni kan mysa vid poolen, i trädgården osv. utan att dela med andra gäster. Vill du testa en annan form av semester, kan vi också rekommendera dig en semester på en agriturismo på Sardinien. Det är en chans att uppleva både öns traditionella lantbruk, naturen och små, autentiska lokalsamfund. 

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sardinien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Flygplatser och lokal transport

Den flygplats som ligger närmast Chia är Cagliari flygplats, som officiellt heter Cagliari Elmas Aeroporto. Flygplatsen är Sardiniens viktigate för de som kommer till ön för att njuta av de vackra stränderna. Flygplatsen betjänas i skrivande stund av flera lågprisbolag, såsom Ryanair, easyJet och Vueling. Där finns därför goda möjligheter att hitta en billig flygresa hit - eventuellt med en mellanlandning.

Urvalet av flygbolag och rutter ändras löpande. Därför rekommenderar vi att du söker efter aktuell information om flygförbindelser till Italien i sökmaskinen här på Escapeaways hemsida. Där kan du också jämföra priser mellan alla flygbolag, som flyger till Italien.

Det kör en buss från stationen i Cagliari till Chia. Kontrollera dock på förhand om det finns förbindelser som passar ditt flyg. Alternativt kan du hyra en bil på Cagliari flygplats, vilket vi oftast rekommenderar våra gäster att göra för att uppnå större frihet under semestern. 

Restauranger och shopping

Det ligger en handfull restauranger i staden, framförallt nere längs kustvägen. Här nere ligger också en minimarknad där du hittar varor till det dagliga behovet. Vill du har ett större urval supermarknader och butiker, får du köra t.ex. till Pula som ligger 20 minuter bort i bil. Här hittar du många restauranger, pizzerior och caféer, samt flera supermarknader och delikatessbutiker. Lokala gårdar har dessutom ofta bodar längs vägen med färska grönsaker och frukt.

Utflykter

Stranden vid Chia, Spiaggia di Chia, är känd för att vara en av de vackraste på södra Sardinien med dess kristallklara vatten och fina strand. I lagunen bakom stranden lever flamingos, och har du turen med dig, kan du få se delfiner komma nära kusten. Kan du lösdriva dig från allt detta, finns det dock också andra intressanta utflyktsmål i området.

Kör t.ex. en tur till den antika ruinstaden Nora, som grundades av fenicierna för över 3000 år sedan - här kan du verkligen känna av historiens vingslag. Likaså är det inte endast för restauranger och shopping som vi kan rekommendera en tur till Cagliari. I den gamla stadsdelen finns många spår från olika folkslag, som har bott i området genom tiderna. Den välbevarade romerska amfiteatern används fortfarande till föreställningar, som är en stor del av stadens aktiva kulturliv. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Chia