Karneval i Bosa

Il Karrasegare Osinku - tisdagen efter fastan

Karnevalen i Bosa varar egentligen en månad. Men den viktigaste delen är dagarna från lördagen före fastan till tisdagen efter - tisdagen är faktiskt den viktigaste dagen.

Den mellanstora staden Bosa (ca 7000 invånare) på Sardiniens västra kust, liknar egentligen en helt vanlig stad vid första ögonkastet. Men till fastan förvandlas staden och blir i högsta grad ovanlig. Här håller man en stor karneval, som man kallar Il Karrasegare Osinku*, där alla stadens invånare deltar.

Början på den katolska fastan har över hela det katolska Europa, sedan medeltiden, markerats med en karneval. Dessa karnevaler handlar inte bara om att klä ut sig, utan de var ett tillfälle då man gjorde narr av myndigheterna med en stämning av upptåg och respektlöshet, på ett roligt och oseriöst sätt. Det samma gäller dagens karneval i Bosa, där man fortfarande följer den gamla traditionen.

En helt och hållet kaotisk karneval

På det som vi kallas fastlagstisdagen, på italienska martedì grasso, kulminerar karnevalen. Det är en kaotisk dag, som knappt går att förklara. Några saker är förberedda, men det mesta sker spontant, och alla deltar. Man startar tidigt på dagen, svartklädda och med sotiga ansikten. Många har dockor med sig, och de kan vara rätt oanständiga att titta på, med groteskt spretade ben och inga byxor. Festens nyckelfigur är med hela dagen, han kallas Kung Gioldzi, och representerar festens ande. Det är honom som dockerna ska efterlikna, och han uppfyller många föremål med denna dag. Hans död sörjs till en början genom klagosånger av deltagarna. Och så leker men en lek, där han som nyfödd ska ha mjölk. Många går runt med nappflaskor till de små dockorna, andra tar kvinnorna på brösten för att be om "en droppe mjölk" till den lille. Det mesta är nämligen tillåtet denna dag. Man kan bryta normerna, håna varandra och auktoriteterna, och göra det som man aldrig skulle göra till vardags.

Vid solnedgången tar löjena en ny riktning. Nu kommer vitklädda personer med vita hattar och jagar Kung Gioldzi, som slutligen bränns på bål på gatan.

Mer om traditionen

*Karrasegare Osinku är en förhistorisk tradition. Den innehålla både de element som vi i Skandinavien förbinder med fastan, men också mycket mer. Festligheterna startar 3 veckor innan fastlagstisdagen, och avslutas med trumslagning. Under tiden perioden är det också en dag då grupper går runt från hus till hus och sjunger respektlösa och satiriska sånger, vilket de belönas för med godis, frukt, ost och korv. Lördagen före fastlagstisdagen startar den egentliga festen med musik och dans och de följande dagarna är det karnevalsupptåg, intill allt kulminerar på martedì grasso.