Resor till Bitti

Bitti ligger i Barbagia-bergen. Den bjuder inte på storslagna sevärdheter som lockar busslaster med turister, men byn ger möjlighet att uppleva den äkta sardiska gästfrihet; istället är den förbunden med en lätt trafikerad och ganska körvänlig väg till både kusten, där man kan välja blad fler fina strander och inlandets storslagna natur.

Bitti är en liten landsby som ligger ca. 500 meter över havet och ca. 30 km från Orosei-bukten på den östra sidan av Sardinien. Byn tillhör Barbagia-området och har ca. 3700 invånare som framför allt arbetar med lantbruk och hantverk.

Här lever man fortfarande av lantbruk och boskap

Byn ligger som en amfiteater som breder ut sig runt den äldsta delen med traditionella stenhus vid kyrkan San Giorgio. Centrum är fortfarande ganska aktivt med små produktioner av kvalitetsvaror. Här produceras bl.a. en lokal version av Sardiniens knäckebröd pane carasatu, god salami och den oemotståndliga pecorino-osten.

Uppe i bergen men nära till kusten

Namnet Bitti stammar från en lokal historia om en jägare som fångade en hjort som hette bitta på den lokala dialekten, då den drack vatten vid en vattenkälla. Källan heter Su Cantaru och ligger i byns historiska centrum. Byn bjuder annars inte på några storslagna sevärdheter som lockar busslaster med turister, men byn ger möjlighet att uppleva den äkta sardiska gästfrihet; istället är den förbunden med en lätt trafikerad och ganska körvänlig väg till både kusten, där man kan välja blad fler fina strander och inlandets storslagna natur.

Byfester året runt

Den lokala identiteten uttrycks i flera traditionella evenemang under hela året:
- 16:e januari arrangeras St. Anthon bål
- 23:e April firas stadens skyddshelgon St. Georg
- Långfredagen hålls S'iscravamentu och S'incontru Påskdagen
- Den tredje söndagen i maj firas Vår Fru
- 30:e september arrangeras en Annan byfest för att fira Vår Fru mirakel.
Dess religiösa ändamål är oftast bara en ursäkt för att fira skörden inom jordbruket. Det arrangeras som regel evenemang uppe i byn, men folk lockas mest av gatuförsäljare och möjligheterna att träffas utan prästens predikan.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bitti

Vad tycker gästerna om i Bitti?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner