Resor till Barumini

Ett av UNESCOs världsarv på Sardinien

Su Nuraxi di Barumini är ett nuraghi-komplex vid den lilla landsorten Barumini på centrala Sardinien.

Komplexet som ligger vid foten av Parco della Giara, anses vara ett av de viktigaste och mest välbevarade bland alla de tusen nuragher som finns på Sardinien.

Detta är en av de sevärdheter, som var och en med historiskt intresse bör besöka på Sardinien. Här får du en enastående inblick i livet, som det levdes för cirka 3500 år sedan, och du kommer känna av historiens vingslag i de gåtfulla byggnader, vars exakta ändamål experterna fortfarande diskuterar. 

Karta över Barumini

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över området och för att se vilka semesterbostäder vi tillhandahåller i området.

Imponerande ruiner

Su Nuraxi di Barùmini ligger på en höjd, och byggdes runt år 1700 f.Kr. Ruinerna som står kvar, var en gång ett komplext försvarsverk som bestod av ett väldigt stort och centralt torn, den så kallade nuraghe. Man har uppskattat att detta torn var cirka 19 meter högt och hade tre våningar. Precis som resten av komplexet, är det konstruerat av stenblock som är sammansatta utan användandet av murbruk.

300 år senare byggdes en mur med fyra stora torn runt om nuraghen, och en central gård med en brunn. Slutligen omringades allt av en stor mur, som med en ingång flera meter över jorden, gjorde fästningen svår att invadera. Runt denna fästning byggdes ytterligare en mur med en rad mindre tron, som extra säkerhet mot angripare.

Senare byggdes det till en rad mindre cirkelformade hus med ett rum, med konformade trätak, utanför det stora fästningsverket. Bosättningen utanför de skyddade murarna vitnar om att hotet om angrepp inte längre var något som invånarna behövde oroa sig för.

Su Nuraxi di Barùmini upptäcktes först igen år 1949, av den lokala arkeologen Giovanni Lilliu efter en kraftig nederbörd som avtäckte delar av ruinen, vilken hade legat begravd under jorden i århundraden. 

Kulturvärldsarv

År 500 f. Kr. blev landsbyn förstörd, men senare återbyggd av kartaginienserna och härefter besatt av romarna. Su Nuraxi di Barùmini är det största nuraghikomplex på Sardinien och blev i 1997 upptaget på UNESCOs lista över världens kulturarv.

Su Nuraxi är öppet för besökare hela året. Besök kan, på grund av säkerhetsskäl och ruinernas bevaring, endast ske på guidade turer. Det kan vara besvärligt för rörelsehindrade att ta sig runt ruinerna. Kom ihåg bra skor. Besöker du området under de varma sommarmånaderna rekommenderar vi att ta med vatten, solkräm och en hatt/keps.

Från ruinen har du för övrigt en vacker utsikt över det omkringliggande landskapet. 

Casa Zapata

När du är på dessa kanter, kan vi också rekommendera att ta vägen förbi museet Casa Zapata inne i Barumini. Museet är inrett i en villa från 1500-talet, Palazzo Zapata. Utgrävningar på 1990-talet avslöjar att villan är byggd ovanpå resterna av ännu ett nuraghi-komplex, som har fått namnet Nurax' 'e Cresia, och som härstammar från perioden 1200-1000 f.Kr. I den arkeologiska delen av museet kan du utforska de uppgrävda tornen via gångbroar och glasgolv.

Lokala länkr

Du kan hitta mer information om öppettider och biljettpriser på: www.fondazionebarumini.it

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Barumini