Alghero flygplats

Ska du på semester till Italien och flyga till Alghero flygplats på Sardinien, har jag här samlat lite information och fakta om flygplatsen som förhoppningsvis kan hjälpa dig.

Alghero flygplats - officiellt Aeroporto di Alghero (flygplatskod: AHO) - på nordvästra Sardinien blev liksom många andra flygplatser, ursprungligen anlagd som en militärflygplats, men är idag förvandlad till en populär inkörsport till Medelhavets vackraste ö för semesterfirare. Det skylls inte minst på närvaron av många lågprsibolag, häribland irländska Ryanair, som erbjuder många rutter till flygplatsen från resten av Europa. 

Flygplatsen, som är uppkallad efter staden Alghero 12 km söderöver, har de senare åren genomgått många förnyelser och utvecklingar, bland annat har terminalområdet blivit dubbelt så stort. Du hittar därför alla de faciliteter du tänker dig att en modern flygplats ska ha, på Alghero flygplats. Därutöer är flygplatsen en ideal utgångspunkt för att utforska Sardiniens vackra natur och många sevärdheter.

Flygbolag

Ryanair är det största bolaget på Alghero flygplats, med rutter till och från en mängd europeiska destinationer. Men du kan också flyga till flygplatsen med andra lågprisbolag som easyJet och Wizz Air. Med easyJet kan du också flyga till andra flygplatser i Italien, liksom veuling och Alitalia har många rutter till flygplatserna i Milano, Rom och Palermo för att bara nämna några. Vueling som är lågprisbolaget ägt av British Airways och Iberia, flyger också till Alghero, liksom lågprisbolaget Transavia.

Flygrutter

Utöver förbindelser till många europeiska destinationer, kan du som beskrivet ovan fluga till Alghero flygplats från många av de italienska storstäderna, som t.ex. Rom och Milano. Under sommarsäsongen nyttjas flygplatsen dessutom ofta till charterresor, där bland annat SAS och danska Jet Time flyger  för olika resebyråer.

Det finns i skrivande stund inga direktrutter till Alghero flygplats från flygplatserna i Sverige och Danmark med lågprisbolag som RyanAir, Norwegian eller easyJet. Det samma gäller för övrigt om du vill flyga från Hamburg.

Om du inte nödvändigtvis måste flyga till Alghero, kan du också nyttja de två andra flygplatserna på Sardinien - det finns direkta flygrutter från Sverige och Danmark till Cagliari flygplats, bl.a. med Norwegian. 

Information om flygrutter och priser på flygbiljetter

Se alla flygrutter till Sardinien i vår översikt med alla flygförbindelser till Italien, både direkt rutter och förbindelser med mellanlandning här.

Lokal transport

I bil tar det inte mer än 10-15 minuter att köra från Algheros flygplats till alghero stad. Det är dessutom ett bra vägnät till övriga Sardinien från flygplatsen.

Det finns ingen tågförbindelse, men det kör offentliga bussar till de största städerna på ön med avgångstider som är anpassade efter flygtiderna. Du hittar busshållsplatsen ca 150 meter från ankomstterminalens utgång.

Taxi finns också i området runt ankomsthallen.

Biluthyrning

I flygplatsens ankomsthall har åtskilliga biluthyrningsbolag sina kontor. Du kan således hyra en bil från de stora internationella spelarna som Avis, Europecar och Hertz, men också från mindre, lokala uthyrare. Parkeringsplatsen för hyrbilar är placerad nära terminalbyggnaden.

Ska du hyra en bil på Alghero flygplats, har jag skrivit ett inlägg med bra tips och råd, samt information om priser och uthyrningsbolag som finns närvarande. Klicka på nedanstående länk och få mer information om bilhyra på Alghero flygplats.

>>> Läs mer information om bilhyra på Alghero flygplats här.

Faciliteter på flygplatsen

I passagerarterminalen, som är öppen från klockan 04 till dagens sista flygavgång, hittar di ett litet, men varierat, utbud av affärer och caféer. Därutöver finns här bankomater, apotek och ett postkontor.

Avresa och ankomst

Du kan se aktuella flygavgångar och -ankomster, och naturligtvis läsa mer om flygplatsen på deras officiella hemsida.

Se alla ankomster här.

Se alla avgångar här.

Kontakt och adress

Adress

Sogeaal Relazioni con la clientela
Regione Nuraghe Biancu
07041 Alghero (SS), Sardinien, Italien

E-mail: algheroairport@sogeaal.it
Telefon: 0039 079 935282 eller 935011

Flygplanskod: AHO

Se flygplatsens läge på kartan

Toppfoto: Passagerare på väg ombord på ett Ryan Boeing 373 - Ryanair har en stor bas på flygplatsen och erbjuder många rutter både till andra flygplatser i Italien, men också till flera andra destinationer i Europa. Fotokälla: Wikiwand

Ovanstående informationer om flygplatsen i Aghero är insamlade från diverse källor, bland annat från flygplatsens officiella hemsida, och är skrivna som en vägledning, varför vi också förbehåller rätten för eventuella fel och ändringar. Ska du på semester till Sardinien och flyger till Alghero, så läs gärna våra övriga artiklar med goda råd om val av semesterbostad, villor och hotell i denna del av Italien. Du är naturligtvis också välkommen att personligen kontakta oss om du vill har mer information om våra semeserbostäder.