Res med Escapeaway på en Aktiv semester till Sardinien

Njut av en aktiv semester på Sardinien under öppen himmel

Om du är trött på att ligga på stranden och vill vara mer aktiv erbjuder Sardinien goda möjligheter till vattensport - bland annat windsurfing, kajakpaddling, snorkling och mycket mer. Är du mer för land än vatten så kan du ge dig ut på vandring eller göra en utflykt på mountainbike eller till häst.

Om du vill kombinera natur med kultur kan du besöka någon av de många fornlämningar som finns spridda över hela ön. Ön kan även skryta med flera vackra golfbanor. Klimatet är milt även om vintern och det är därför idealiskt för golfsemester året runt.

Sardinen är mycket mer än bara en destination för solsemestrande barnfamiljer, som njuter gott av öns många barnvänliga sandstränder. Det är en ö, som - utöver sina berömda paradisstränder - kännetecknas av en vacker och vild natur, ett inre landskap som är rikt på berg, intressanta historiska minnesmärken, fascinerande klippformationer och charmiga landsorter.

På Sardinien kan du vandra, cykla, simma, snorkla, utforska grottors mystiska djup och dyka - och de mer äventyrslystna har kanske lust till att klättra på några av öns branta bergssidor.

Vandringssemester på Sardinien

Något av det som är viktigt, när man ska besluta sig för om ens resmål är en bra plats att vandra på, är om lanskapet är spännande och varierande, om klimatet är torrt och behagligt, och om det eventuellt finns en bra kombination av utmanande och lättare vandringsleder. Här vill vi säga, att semester på Sardinien levererar på alla sätt. Medelhavsön, som ligger söder om franska Korsika, är en perfekt ö att vandra på. Bara Sardiniens storlek för den perfekt att utforska till fots: ön är stor nog för att erbjuda varierande upplevelse och att vandra mellan unika städer och landskap, men samtidigt är den överskådlig och du kommer därmed känna att du ser en stor del av ön, även om det går i det lugna tempo som en vandringssemester ofta innebär.

Det är självklart ingen, som säger att valet mellan en aktiv vandringssemester och en avslappnande semester är antingen eller. Du kan gott och väl använda ditt hotell vid stranden, eller din agriturismo på landet, som en bas, som du kan utgå från på alla dina utflykter. Efter en lång dag till fots är det en fröjd att kunna slappna av på ditt hotellrum eller i din semesterlägenhet, och ladda upp inför nästa dags upplevelser med god, vällagad mat, och de välsmakande viner Sardinien är känt för.

Aktiva upplevelser på Sardinien

Upplev de mystiska Nuragh-tornen
Den storslående naturskönheten hittar du inte minst längst kusterna, men bergens hemligheter i Sardiniens inre är inte heller att förglömma. Sardinien var nämligen tidigare hemstad för en av de äldsta civilisationer i Europa, Nuragh-befolkningen. De har efterlämnat omkring 8000 torn överallt på ön, och ett av de bästa sätten att se några av dessa minnesmärken är att utforska öns inre till fots. Ta på dig ett par solida skor, och ta till exempel turen upp till Monte Tiscale, där det ligger en dold Nuragh-landsby i en håla, vars ingång är täckt av kalksten. Entréen kostar 5 Euro och här kan du titta på de anmärkningsvärda resterna från Nuragh-befolkningens karaktäristiska stenhus.

Ett annat vis att utforska Sardiniens fascinerande historia på, är i den lilla staden Barumini, där det ligger ruiner av ett helt Nuragh-komplex. Staden ligger nästan mitt emellan öns östra och västra kust, på den södra delen av ön.

Gola di Gorrupo - en oförstörd skönhet
Många, som åker på vandringssemester till Sardinien, eller som avbryter sina lata dagar på stranden med vandringsturer, vill gärna uppleva Gola di Gorrupo, som är Italiens djupaste klyfta. Det är inte svårt att förstå, för klyftan rummen en osedvanligt vacker och dramatisk natur. Vandringsturen hit är inte svår, men den är lång, så du ska vara villig att spendera en hel del timmar totalt - både på att vandra till klyftans ingång, samt att utforska den när du först nått ditt. Det finns flera rutter, som kan ta dig till Gola di Gorrupo till fots. Det kan till exempel starta från parkeringsplatsen vid bron Ponte S'Abba Arva, där du kan sätta bilen och gå 6,5 kilometer för att nå ingången till klyftan. Eller så kan du starta vid Campo Base Gorrupo, varifrån det också finns möjighet att hoppa på en tur med en jeep, om du inte har lust att vandra.

Gola di Gorrupo är en av de platser, där du kan testa din styrka genom att klättra på bergsväggar. I det hela taget, finns de många sätt att upplev denna naturskapp på, men om du vill gå igenom hela klyftan, så är det nödvändigt att alliera dig med en naturguide.

Att vandra längs med kusterna på Sardinien är ett utsökt tidsfördriv. Inandas den friska havsluften medan du går längs med önt stränder, och njut av synen av det kristallklara, turkosa vattnet, som skvalpar in över den vita sanden. På några platser är där branta klippor längs stranden, och från deras toppar hittar du fenomenala panoramautsikter.

Kom ihåg att se Neptunus grotta
När du håller en aktiv semester på Sardinien, kan du inte missa ett besök i Neptunus grotta, som ligger nära Alghero - en grotta som kan besökas när vattnet är lugnt. Du kan komma in i grottan via en lång trappa, kallad "Escala del Gabirol", som leder till grottans ingång från en parkeringsplats på toppen av en klippa. Det är också möjligt att segla in i grottan med båt från Alghero. De gamla stalaktit-formationerna skapar en helt unik stämning i denna vackra grotta, som vlev upptäckt av lokala fiskare på 1800-talet.

Cykelsemester på Sardinien med mountainbike

Om du tycker om att cykla mountainbike och du gärna vill uppleva en lite annorlunda cykelsemester, är Sardiniens inre din perfekta lekplats. Här kan du utmana dig själv, ha det roligt och uppleva en unik natur från sadlen. De många mystiska Nuragh-tornen, som pyder framförallt höjderna, kan du betrakta på nära håll, när du använder din mountainbike för att ta dig runt. Det finns många officiella cykelrutter på Sardinien, så du blir din egen herre, när du intar öns många utmanande backar och dalar. Det ger en särskild möjlighet till att känna dig som ett med naturen när du använder din mountainbike som färdmedel.

Det är inte bara möjligheten att komma nära natur och sevärdheter som är värd att nämna - även friheten och vinden i ansiktet är något att längta till. Ofta kommer du också i nära kontakt med lokalbefolkningen, som på Sardinien vanligen är vänlig och nyfiken. Vid kusterna kan trafiken göra det svårt för cyklister att ta sig fram, men på den norra delen av ön kan du i stort sätt slippa bilar på många sträckor. Det är också här, några av de vackraste stränder går att hitta.

Man behöver inte vara på samma nivå som elit-cyklisterna - även om Giro d'Italia några gånger lagt rutten om Sardinien - men det hjälper att vara i god form, och vi rekommenderar dig till att ta med din egen cykel. Det finns dessutom inte många ställen på ön där du kan laga din cykel om det sker något - du behöver ta dig till huvudstaden Cagliari som ligger många timmars cykelväg från norra delen av Sardinien.

>>> Läs mer om cykelsemester i Italien här.

Dyksemester på Sardinien

Om du har lust att hoppa i dykutrustningen, är Sardinien ett bra ställe att göra det på. Ön har en del olika dykcentrum och dykskolor, och det är möjligt att dyka året om. Djupa grottor, mystiska hålor, fascinerande korellrev är något av det du kan utforska utanför Sardiniens kuster, men här är inte många stora fiskar. De bästa platserna att utforska den sardiska vattenvärlden är vid Maddalena-öarna eller Costa Paradiso i nordväst.

Matlagningskurs på Sardinien

Sardisk mat är av särklass, och präglas natutligtvis av att vi befinner oss på en ö. Fisk och skaldjur är i fokus, när du äter på Sardinien, men också man brukar också fresta med vällagat, grillat oxkött och goda ostar på öns många restauranger. På Sardinien kan du medverka på matlagningskurser på vissa språkskolor och restauranger. Du är alltid välkommen att kontakta Escapeaway för mer information. Det är naturligtvis också en bra idé att höra sig för lokalt på semesterstället.

>>> Se alla våra resor till Sardinien här.

>> Läs mer om aktiv semester