Resor till Abbasanta

Abbasanta ligger inne i landet ca. 30 km från staden Oristano och lagunen. Det är en liten kommun med knappt 3.000 invånare som ligger på 400 meters höjd vilket gör klimatet milt och behagligt.

 

Abbasanta är framförallt känd för Nuraghe Losa som ligger längs landsvägen SS 131 mellan km 123 och 124. Det är ett stort komplex med en nuraghe - antik försvarsmur och ruiner från den antika bosättningen. Denna mur byggdes under 15- och 1600- talet f.Kr. och består av en stor central byggnad och tre torn som binds samman av en försvarsmur. Ingången finns på sidan, mot söder där en lång väg leder in till den centrala byggnaden. Man kan besöka första och andra våningen samt två av de tre tornen medan det sista tornet kan besökas via en separat ingång från nordöst.Från början var denna fästning högre än de 13 meter den mäter idag. Runt själva fästningen finns ytterliggare en mur som är ca. 200 x 300 meter. Längs med denna mur finner man ruiner av tre torn som hade både utvändiga och invändiga ingångar. Inom denna yta hittar man även flera små stugor som byggdes under 1300-talet före Kristus. Här bodde det nuragiska folket fram till 700-talet före Kristus och – efter en period när boplatsen var övergiven – från 400-talet före Kristus till 600-talet efter Kristus. Urnor från den romerska tiden kan ses vid ingången till den arkeologiska parken där utgrävningsarbetet startades 1898. Efter årtionden av undersökningar och utgrävningar utfördes det första konsolideringsarbetet utfört mellan 1970 och 1976.

Vid Abbasanta finner man även Nuraghe Zuras som blev byggd under den sista nuragiska tiden mellan det 1400- och 1200-år f.Kr. Denna nuraghe är en av Sardiniens mest besökta sevärdheter och är otroligt välbevarad. Nuraghe Zuras är också intressant pga. dess byggnadsteknik. Vid ingången till vänster finns en stentrappa till terrassen där man kan skåda andra nuraghe i samma område. I byggnaden finner man flera nicher och den centrala eldstaden. En nuraghe är dock endast en del av hur städerna var byggda av det nuragiska folket. Omkring denna stora byggnad där stadens makthavare säkert bodde fanns flera trähyddor där övriga invånare bodde.

Har du endast sett bilder av en nuraghe blir du säkert överraskad när du kommer in i en sådan byggnad. Man ska tänka på att det består av utskurna stenblock som kan vara stora som en bil som sedan blivit placerade ovanpå varandra.

På hela Sardinien finner man än idag fler än 7.000 nuraghe och för inte allt för länge sedan fanns det hela 20.000. De första nuraghe byggdes omkring 2.000 år f.Kr. men osäkerheten om deras datering är ännu stor men de sista härstammar mellan åren 1100 och 1000 f.Kr. Därefterhar de kontinueriligt blivit utnyttjade som helgedommar till religösa och magiska riter än till boende.

De mest välbevarade nuraghe når upp till en höjd av 20 meter. Man kommer in i de flesta genom en låg dörr. De enklaste nuraghe har en ingång och användes som fästningar och vakttorn. Vid angrepp försvarade sig den lokala befolkningen här ifrån.

Det finns även mer komplexa nurhages som användes som försvarsanläggningar. De äldre består av flera torn som är placerade på ett sätt för att beskydda den centrala byggnaden. Förutom detta så vet vi inte så mycket mer om dessa byggnader och ännu minder om de människor som byggde dem. Det faktum att dessa nuraghe byggdes på flera olika geografiska ställen, t.ex. på en slänt, på en kulle, vid höga klippor och i begsgrottor hjälper oss inte att förstå varför de byggdes. De nuraghe som ligger på utsiktsplatser betraktas som försvarsverk, medans de mer komplessa som ligger mer skyddat till tror man var ett slags centrum var folk byggde sina hyttor runt. Flera andra möjligheter har begrundats under åren utan att man kommit till fram till ett riktig svar.

De mest kända och besökta nuraghe på Sardinien är bl.a. följande:
- Nuraghe Losa och Nuraghe Zura vid Abbasanta
- Nuraghe Arrabiu vid Orroli
- Nuraghe Santu Antine mellan Torralba och Bonorva
- ”konunga”-Nuraghe Sa Nuraxi vid Barumini
- Nuraghe Tiscali i Gennargentu-bergsparken som kan nås efter ca. två timmars promenad i bergen och det osedvanligt välbevarade exempel är resan värd.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Abbasanta