Resor till Sardinien

När vår Herre hade skapat jorden, fick han en handfull rester över. Dessa kastade han i havet väster om det italienska fastlandet och upp ur havet reste sig den kanske mest varierade och vackraste ön som gud skapat, nämligen Sardinien. Välkommen till Sardinien med Escapeaway! Vi är specialister på resor till Sardinien i Italien där du tillbringar din semester på handplockade hotell och semesterlägenheter.

Om du frågar en infödd från Sardinien vad som är speciellt med denna ö, i jämförelse med andra italienska regioner, kommer svaret med all säkerhet bli; skönheten, kontrasterna och naturens variationer. En resa till Sardinien är en upplevelse av Italien på ett helt annat sätt.

Sardinien är orört och fortfarande ganska oexploaterat

Orört, eftersom du fortfarande kan köra genom bergen och under långa sträckor bara möta synen av en spektakulär mix av natur, klippor och skogar. Orört, eftersom Sardinien i hög grad inte har utsatts för massiva turistströmmar, så som många andra av öarna i Medelhavet - ett av skälen till detta är hårda restriktioner för att bevara kustlandskapet. Du ser (tack och lov) sällan stora hotell som trängs vid havet och jag tycker det är befriande att för en gång skull slippa se resultatet av en, inte ovanlig, strävan efter fler rum, fler hotell och fler turister. Sardinien är rikt! Rikt på kontraster, variation, gastronomi, kultur, historia och inte minst några av världens vackraste kustpartier.

Men först lite fakta

På italienska heter ön Sardegna och här bor faktiskt drygt 1,6 miljoner människor. Historiskt sett har Sardinien varit ett kungadöme som på klassiskt medeltidsmanér har varierat i storlek trots sin status som ö - tidigare hörde nämligen även en del av fastlandet till Sardinien. När Italien 1861 blev enat som en stat var det den sardiske kungen som blev monark för det nya landet. Inflytandet från andra kulturer är tydligt och ön har även varit besatt och regerad av såväl fenicier som romare och har även lytt under såväl Genua, Pisa och Kartago. Huvudstaden heter Cagliari där det sitter ett delvis självstyrande parlament under ledning av en president.

Stränder att drömma om

Sardinien är i högsta grad känd för sina stränder och det karakteristiska turkosa vattnet. Jag har sällan sett dess like. Du hittar dessa, både kilometerlånga och i miniatyrformat, omgivna av klippor där du - om du har tur, kan ligga ostört för dig själv vid din egna lilla "privata strand". Den kanske vackraste kustremsan av dem alla, Costa Smeralda, ligger på Sardiniens nordöstra del. Här hittar du många av våra boenden och smultronställen, estetiskt gömda i den vackra naturen. Costa Smeralda är förmodligen Sardiniens svar på Franska rivieran, och är därför ett mycket exklusivt område med staden Porto Cervo som nav för stora yachter, exklusiva boutiquer och restauranger för finsmakare.

Naturen visar sig från sin mest sagolika sida när du reser till Sardinien och detta gäller inte enbart kusterna. Personligen kör jag gärna bort från kusten när tillfälle ges och jag rekommenderar även alla andra att göra det samma. Dels för att få uppleva de imponerande bergslandskapen och den lokala koloriten som kan upplevas i de små städerna och byarna som ibland kan förefalla helt orörda av tiden och utvecklingen som skett runt omkring. När du kör runt bland bergen är det inget ovanligt med får, kor och hästar på vägarna och då är det bara att stanna för det är djuren som har "förkörsrätt".

Maten och vinet är naturligtvis också en av de stora attraktionerna på Sardinien. Vi är ju faktiskt i en del av Italien! Sardinien har, precis som alla italienska regioner, sina egna specialiteter och i motsats till vad jag trodde, är det inte fisk och skaldjur som det sardiska köket får högst betyg för. Här skall du gärna även prova olika kötträtter, som serveras i många olika variationer. På Sardinien får du italiensk mat av mycket hög klass och vinerna kan mäta sig med sina mer namnkunniga kusiner från fastlandet.

Smått och gott...

…men det kan vara stort också. Sardinien är Medelhavets näst största ö, endast överträffad av Sicilien. Du utforskar alltså inte Sardinien på en eftermiddag utan det krävs många resor hit för att kunna djupdyka i Sardiniens fantastiska natur, spännande kultur, öns gastronomi och inte att förglömma de helt underbara stränderna som vackert ramas in av det klaraste vatten du kan hitta i Medelhavet. På tal om att djupdyka, i havet strax utanför Costa Smeralda ligger en arkipelag som heter La Maddalena, här finner du en dykmiljö som är svåröverträffad.

Var ska du bo?

När du reser till Sardinien kan du med all rätt höja dina förväntningar. Känner du inte till ön i förväg så kommer du märka att den är mycket varierande, kraftigt kuperad och även lite snirklig. Vi har samlat flera läckra boenden  åt dig, huvudsakligen på norra delen av Sardinien, så frågar du oss var man ska bo på Sardinien blir svaret på nordkusten mellan Olbia och Capo D'orso, Isola Rossa eller på den östra sidan omkring Arbatax - såvida du inte föredrar mer lantliga upplevelser på öns centrala delar.

Escapeaway är din garant för ett bra hotell på Sardinien - vi har varit där många gånger och noga valt ut våra hotell vars bedömning uppdateras med jämna mellanrum utifrån våra gästers upplevelser och våra återbesök. Vi erbjuder inte charterresor till Sardinien men du kan flyga till Sardinien från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn med reguljärflyg samt eventuellt med ett byte på vägen. Allt är flexibelt så du kan boka en enstaka övernattning på ett ställe och flera övernattningar på ett annat eller flera ställen - allt är anpassas efter dina önskemål.

Har du frågor angående våra resor till Sardinien eller vill du ha råd och tips angående val av hotell på Sardinien är du alltid välkommen att kontakta oss. Jag önskar dig en riktigt trevlig semester på Sardinien med Escapeaway.

Hälsningar, Mikkel

>> Läs även om resor till Korsika
>> Läs även om resor till Alghero

Resmål på Sardinien

 • Gästrecensioner 8,8
  Alghero
  9 hotell
  Alghero är en av Sardiniens vackraste och mest intressanta städer. Det är inte utan anledning den ofta kallas för "Italiens Barcelona". Här får du samma kombination av trevligt medeltidscentrum och smidig tillgång till fina sandstränder.
 • Porto Cervo
  8 hotell
  Huvudstaden på den berömda Costa Smeralda lockar till sig jetsetet och överdådiga lyxyachter på grund av sina eleganta butiker, restauranger, nattliv och inte minst fantastiska stränder. Porto Cervo har dock på senare år blivit mer tillgängligt ... även för oss "vanliga" semesterfirare. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,7
  Arzachena
  5 hotell
  Det finns flera intressanta sevärdheter nära Arzachena, precis som stadens smala gator och torg med butiker, restauranger och barer är värda att utforska. Den lilla staden är dessutom en fin utgångspunkt för turer ut till det blå havet och den ... berömda Costa Smeralda. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,0
  Baia Sardinia
  5 hotell
  Längtar du efter en avkopplande semester med sol och god mat är Baia Sardinia på den norra delen av ön det perfekta resmålet. Slappa på stranden vid den vackra lilla vikens kristallklara vatten eller utforska dina omgivningar, som inkluderar ... världsberömda Porto Cervo. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,2
  Cala Gonone
  4 hotell
  De fantastiska stränderna vid foten av gröna berg har gjort Cala Gonone till ett uppskattat resmål på Sardinien. Det tidigare fiskeläget har dock lyckats bevara sin charm med en livlig strandpromenad, trevliga butiker, restauranger och lustbåtshamnen.
 • Gästrecensioner 7,3
  Castelsardo
  4 hotell
  Mitt på Sardiniens norra kust ligger denna charmiga stad på en sluttning ut till det kristallklara havet. Njut av en av de många stränderna vid Castelsardo om du inte bara vill slå dig ner på en restaurangerna och njuta av utsikten härifrån.

Populära hotell på Sardinien

Italien, Syditalien, Sardinien, Alghero
8,7
Mycket bra
1266 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Sardinien, Flumini
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Närmaste strand: ca. 90 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sardinien, San Pantaleo
9,7
Fantastiskt
37 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste strand: ca. 6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Sardinien har en blandning av enastående natur med vackra vikar och stränder, en intressant historia som bland annat syns i de berömda nuraghtornen, och den charmiga huvudstaden Cagliari.

I den följande texten kan du läsa om några av de sevärdheter som jag rekommenderar att du besöker under din semester på Sardinien.

Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena

En av Sardiniens tre härliga naturparker är La Maddalena Archipelago Nationalpark som är ett unikt, skyddat, geomarint område som består av en grupp öar vid den nordöstra delen av Gallurakusten i sundet mellan Sardinien och Korsika (känt under namnet Bocche di Bonifacio).

Alla öarna, förutom ön La Maddalena som har en befolkning på omkring 12 000 invånare, är antingen helt öde eller bara glest befolkade såsom på Caprera och Santa Maria. Nationalparken täcker en yta av mer än 12 000 hektar och 180 kilometer kustlinje.

Läs mer om La Maddalena Archipelago hos UNESCO

Cala Goloritzé

Cala Goloritzé, som ligger vid staden Baunei på den södra sidan av Oroseibukten i provinsen Ogliastra på östra sidan av ön, är en av Sardiniens vackraste och mest pittoreska stränder. Stranden bildar en naturlig och vacker båge av sand och vita småstenar som skapar en fin kontrast till det gröna och turkosskimrande vattnet.

Stranden som utnämndes till sardiskt naturmonument 1993 och till italienskt nationalmonument 1995 är även berömd för sina omgivande kalkstensklippor med toppar på upp till 140 meters höjd samt sprickor, valv och enstaka grottor. 

Sedan 2007 har det varit förbjudet att med motorbåt ta sig närmare stranden än 200 meter  för att skydda den mot föroreningar och högljudda turister.

Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini som ligger på en höjd vid den lilla staden Barumini på den södra och centrala delen av ön är ett av de mer spektakulära exemplen på Sardiniens berömda arkeologiska fenomen så kallade nuragh. Dessa byggnadsverk är ett slags kägelformade torn byggda av sten och som bildar ett kupolliknande rum.

Det finns mellan 7 000 och 8 000 sådana torn på Sardinien och de flesta är mellan 3 000 och 4 000 år gamla. Man vet inte med säkerhet vad dessa egendomliga och utanför Sardinien okända torn har använts till men man menar att de både kan ha använts som fästningar, bostäder eller kanske rent av helgedomar.

Läs även: De mystiska tornen på Sardinien

Nuraghen vid Barumini anses härstamma från 1 500 före Kristus och är omgiven av en mur med sju stora torn och en rad mindre hus som sammantaget bildar det största nuraghkomplexet på Sardinien. Det förklarades 1997 som ett kulturellt världsarv av UNESCO.

Läs mer om Su Nuraxi de Barumini

Cagliari

Cagliari som kallas för Casteddu  (slott) på sardiska är Sardiniens vackra och charmiga huvudstad tillika öns kulturella, kommersiella och politiska centrum. Staden vilar på lämningar av byggnader som kan dateras 5 000 år tillbaka i tiden. Under sin långa historia har staden varit objekt för intresse från såväl kartager, bysantiner, romare och spanska habsburgare för att bara nämna några av alla de främmande folkslag som har bidragit till att forma staden genom åren.

Än idag bär staden spår av dessa försvunna civilisationer i form av ett kartagiskt Nekropolis, en romersk amfiteater, en bysantinsk basilika samt stora fästningsverk från den tiden då de spanska habsburgarna hade herraväldet över det västra Medelhavet. 

En åtta kilometer lång sandstrand, de varma och torra somrarna, den milda vintern och en gastronomi som utmärker sig med sina fiskrätter från fångsten ur det omgivande havet. Allt detta sammantaget gör staden till ett attraktivt resmål året runt.

 

Information

Jag har här nedan sammanställt lite fakta och annan information inför din resa till Sardinien så som de viktigaste städerna, provinserna på ön, klimat, natur och så vidare. Har du lust att läsa ytterligare information om Sardinien så rekommenderar jag att du läser våra artiklar i vår reseblogg. Där hittar du inlägg om ämnen som mat och vin, kultur, natur, historia, sevärdheter, förslag på dagsutflykter och inte minst upplevelser från våra egna resor till Sardinien.

Provinser

Sardinien är en av Italiens fem autonoma (självstyrda) regioner tillsammans med Valle d'Aosta, Trentino-Alto Adige/Syd Tyrol, Friuli Venezia Giulia och Sicilien. Regionen har en författningslag som ger den rätt att utfärda egna lagar på en rad områden och även att utföra administrativa funktioner inom dessa områden.

Fram till 2005 hade Sardinien följande fyra provinser: Cagliari, Nuoro, Oristano, och Sassari. Men 2005 införde det regionala självstyret ytterligare fyra provinser vilka är: Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Ogliastra, och Olbia-Tempio.

Av dessa nu i allt 8 provinser så är Cagliari i den sydöstra delen av ön den största både till antalet invånare ca 660 000 och till ytan 4 570 kvadratkilometer. Den klart minsta provinsen befolkningsmässigt på Sardinien är Ogliastra på östra delen av ön med sina lite över 58 000 invånare, medan den till ytan minsta provinsen på Sardinien är Carbonia Iglesias på den sydvästra delen av ön.

Städer

De viktigaste städerna på Sardinien är Cagliari, Sassari, Quartu Sant´Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, och Iglesias varav en del av städerna har gett namn åt Sardiniens provinser (som kan ses ovan).

Av dessa städer är Cagliari - eller Casteddu som den kallas på sardiska - den största med omkring 150 000 invånare och tillika öns huvudstad. Staden har en av Medelhavets största hamnar, en internationell flygplats, en status som en av Italiens 110 rikaste städer och är utan jämförelse öns ekonomiska, kulturella och politiska centrum.

Den näst största staden på Sardinien är Sassari som ligger på den nordvästliga delen av ön. Sassari är inte enbart en av de äldsta städerna på ön utan även med sina 125 000 invånare det ekonomiska, kulturella och politiska centrat på den norra delen av ön. Staden är dessutom känd för sitt rika konstnärliga och kulturella arv som beror på de allianser man historiskt sett har haft med olika europeiska republiker, unioner och stadsstater under medeltiden och renässansen vilket fört med sig några av dåtidens viktigaste kulturella strömningar.

Klimat och väder

Sardinien har ett typiskt medelhavsklimat längs kusterna och i de låglänta områdena av ön med milda vintrar och torra varma somrar. I de höglänta områdena däremot är det ett mera kontinentalt klimat med större variationer både vad gäller temperatur och nederbörd.

Sardinien har hela 135 solskensdagar per år med sommarmånaderna juni, juli och augusti som de solrikaste med 10 solskenstimmar per dag i juni och augusti och hela 12 soltimmar per dag i juli. December och januari är de månader med minst solskenstimmar med genomsnittliga 4 timmar per dag.

Juli månad har den minsta nederbörden medan vintermånaderna november, december, januari, februari och mars är de månader som har den största mängden nederbörd.

Månaden med den högsta genomsnittstemperaturen på Sardinien är augusti med 25 grader tätt följd av juli med 24 grader och kanske lite överraskande september med 22 grader. Den kallaste månaden är januari med en genomsnittstemperatur på 10 grader följt av december och februari med genomsnittliga 11 grader.

För de badlystna så är det månaderna juli, augusti och september som är de bästa med en havstemperatur på runt 25 grader i augusti och genomsnittliga 23 grader i september och juli.

Under sommaren kan det ibland uppstå åskväder medan höstens lågtryck kan skapa cykloner. Den berömda eller snarare beryktade Mistralvinden från sydöstra Frankrike kan ibland träffa Sardinien under hösten och vintern.

Språk

Även om riksitalienskan används i de flesta officiella sammanhangen på Sardinien så talas det lokala språket sardiska fortfarande av merparten av den sardinska befolkningen. Sardinien är därmed i stort sett tvåspråkigt särskilt som sardiskan tillsammans med italienskan har varit erkänd som ett officiellt språk på ön av den italienska staten sedan 1997.

Sardiska är ett romanskt språk och därmed av latinskt ursprung men med inflytande från etruskiska, katalanska, spanska och paleo sardinska även kallad nuragiska som är ett förindoeuropeiskt språk som anses ha talats innan latinet blev huvudspråk på ön på 200-talet efter Kristus. Nuragiskans ursprung är okänd, men möjligtvis är den besläktad med baskiska som också är ett förindoeuropeiskt språk.

Sardiskan har i dag tre olika dialekter gadduresu, logudoreso och campidanesu och dessa har möjligtvis iberiskt, liguriskt och berbiskt ursprung och avspeglar på så sätt några av de många kulturella påverkningarna som ön har varit utsatt för genom historien.

Natur

Sardiniens natur präglas av de 1 859 kilometrarna kustlinje som ön har och som gör den till Medelhavets näst största ö. I de inre delarna av ön gör en rad höglandsplatåer (av basalt, dolomit, skiffer och sandsten) sig gällande förutom bergskedjorna Monte Limbara som når 1 362 meters höjd, Monte Albo med sina 1 057 höjdmeter, Monte Linas med en höjd på 1 236 meter och den högsta bergskedjan Punta La Marmora med hela 1 834 höjdmeter. Ön har även hela 54 konstgjorda sjöar (den enda naturliga färskvattensjön är Lago di Baratz).
Sardinien har hela tre nationalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena och Gennargentu samt tio regionala parker och dessutom 60 vilddjursreservat samt en geomineralisk park som är skyddad av UNESCO. Sammanlagt är hela 25 % (600 000 hektar) av Sardiniens natur skyddad.

Ön har även ett mycket varierat och i vissa fall sällsynt djurliv som till exempel den sardiska vildkatten (av arten falbkatt), Sarcidanohästen, den sardinska långörade fladdermusen (den enda långörade arten man hittat i Europa), Medelhavsmunksälen (av vilken det bara finns 600 individer i hela världen), den sardinska räven, den oäkta karettsköldpaddan, samt grön havssköldpadda, kungsörn, pilgrimsfalk, Eleonorafalk, stor flamingo – och många flera.

När det gäller underbara stränder har Sardinien en uppsjö av pärlor, en del mer välbesökta än andra och några når du endast via havet. En av de mest välbesökta stränderna är La Pelosa uppe på öns nordvästra sida. En underbar plats väl värd ett besök. Men på grund av sin popularitet är myndigheten nu rädd för att stranden kommer bli förstörd och vill försöka skydda den genom att begränsa antalet besökare. Detta kommer de att göra genom att införa en mindre dagavgift.

Sardinien är som skapat för natursemester. Ön är känd för sina långa, vackra kuststräckor med fina, vita sandstränder. Havet runt ön bjuder även det på rika möjligheter till naturupplevelser. Sardinien åtnjuter stor popularitet bland dykare. Ön har ett klart vatten längs sina kuster och det finns mycket att se under ytan.

Även Sardiniens inre delar erbjuder spännande äventyr. Landskapet har ett naturligt mångfald som du kan utforska, och som en extra bonus hittar du runt omkring i naturen lämningar i form av stentorn från en civilisation som bebodde ön för mer än 5 000 år sedan.

Vädret på Sardinien är varmt och soligt. Just den sortens väder som gör det till ett sant nöje att bege sig ut i naturen och njuta av utomhuslivet på semestern. Natursemester på Sardinien är en semester fylld av upplevelser och glädje över omgivningarna.

Mer information om Sardinien

På de nedanstående externa länkarna hittar du mer information om Sardinien inför din semester. Förutom Google och Bing rekommenderar följande externa informationskällor:

Det lokala turistkontoret på Sardinien          

Wikipedia om Sardinien    

 

 

 

 

Vad tycker gästerna om på Sardinien?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 211 recensioner