Resor till Sardinien

Sardinien är Medelhavets näst största ö, endast Sicilien är större, och är känd för sitt karaktäristiska turkosblå hav. Här hittar du oändliga variationer av stränder, från kilometerlånga sandstränder till små klippstränder och bukter som du kan ha helt för dig själv. En av de vackraste kuststräckorna är Costa Smeralda, också känd som Smeraldkusten, på den norra delen av Sardinien, som också anses vara Sardiniens svar på den Franska Rivieran. Det är ett exklusivt område där Porto Cervo är samlingspunkt för stora yachter, butiker och restauranger. 

Naturen är fantastisk på Sardinien! Du kan köra upp i bergen och uppleva det imponerande barska landskapet, länga sträckor med natur, klippor och skogar som endast avbryts av små landsorter, nästan oberörda av tiden och utvecklingen. Kör du upp i bergen, kan du också stöta på får, kor och hästar på vägarna för här har djuren förkörsrätt.

Maten och vinet är naturligtvis en av Sardiniens stora attraktioner - det är ju trots allt Italien vi pratar om. Du får italiensk mat av hög kvalitet och precis som på fastlandet är vinerna också av hög kvalitet. 

italienska kallas Sardinien för Sardegna, och har historiskt sätt varit ett kungarike. Inflytandet från andra kulturer och länder är stora, och ön har tidigare styrts av både fenicier och romare. Idag bor cirka 1,6 miljoner människor på Sardinien och huvudstaden är Cagliari som är delvis självstyrt med ett parlament och en president.

Välkommen till Sardinien med Escapeaway

Hos oss på Escapeaway kan du planera och skräddarsy din resa precis så som du önskar. Kombinera med noga utvalda hotell och glöm inte att ta en titt på våra unika Hideaways. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att få de bästa möjligheterna att utforska alla de vackra platserna på ön.

>> Se alla hideaways på Sardinien

>> Läs mer om Alghero

>> Läs mer om Porto Cervo

>> Läs mer om Cagliari

>> Läs mer om Olbia

>> Läs mer om Porto Rotondo

Resmål på Sardinien

 • Gästrecensioner 8,8
  Alghero
  9 hotell
  Alghero är en av Sardiniens vackraste och mest intressanta städer. Det är inte utan anledning den ofta kallas för "Italiens Barcelona". Här får du samma kombination av trevligt medeltidscentrum och smidig tillgång till fina sandstränder.
 • Porto Cervo
  8 hotell
  Huvudstaden på den berömda Costa Smeralda lockar till sig jetsetet och överdådiga lyxyachter på grund av sina eleganta butiker, restauranger, nattliv och inte minst fantastiska stränder. Porto Cervo har dock på senare år blivit mer tillgängligt ... även för oss "vanliga" semesterfirare. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,7
  Arzachena
  5 hotell
  Det finns flera intressanta sevärdheter nära Arzachena, precis som stadens smala gator och torg med butiker, restauranger och barer är värda att utforska. Den lilla staden är dessutom en fin utgångspunkt för turer ut till det blå havet och den ... berömda Costa Smeralda. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,0
  Baia Sardinia
  5 hotell
  Längtar du efter en avkopplande semester med sol och god mat är Baia Sardinia på den norra delen av ön det perfekta resmålet. Slappa på stranden vid den vackra lilla vikens kristallklara vatten eller utforska dina omgivningar, som inkluderar ... världsberömda Porto Cervo. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,2
  Cala Gonone
  4 hotell
  De fantastiska stränderna vid foten av gröna berg har gjort Cala Gonone till ett uppskattat resmål på Sardinien. Det tidigare fiskeläget har dock lyckats bevara sin charm med en livlig strandpromenad, trevliga butiker, restauranger och lustbåtshamnen.
 • Gästrecensioner 7,3
  Castelsardo
  4 hotell
  Mitt på Sardiniens norra kust ligger denna charmiga stad på en sluttning ut till det kristallklara havet. Njut av en av de många stränderna vid Castelsardo om du inte bara vill slå dig ner på en restaurangerna och njuta av utsikten härifrån.

Populära hotell på Sardinien

Italien, Syditalien, Sardinien, Golfo Aranci
8,7
Mycket bra
377 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste strand: ca. 350 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sardinien, Olmedo
8,7
Mycket bra
106 omdömen
 • Närmaste flygplats: 12 km
 • Närmaste strand: ca. 10 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Sardinien, Cannigione
9,3
Fantastiskt
266 omdömen
 • Närmaste flygplats: 31 km
 • Närmaste strand: ca. 1.2 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Naturparken Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena

En av Sardiniens tre härliga naturparker är La Maddalena Archipelago Nationalpark som är ett unikt, skyddat, geomarint område som består av en grupp öar vid den nordöstra delen av Gallurakusten i sundet mellan Sardinien och Korsika (känt under namnet Bocche di Bonifacio).

Alla öarna, förutom ön La Maddalena som har en befolkning på omkring 12 000 invånare, är antingen helt öde eller bara glest befolkade såsom på Caprera och Santa Maria. Nationalparken täcker en yta av mer än 12 000 hektar och 180 kilometer kustlinje.

Stranden Cala Goloritzé

Cala Goloritzé, som ligger vid staden Baunei på den södra sidan av Oroseibukten i provinsen Ogliastra på östra sidan av ön, är en av Sardiniens vackraste och mest pittoreska stränder. Stranden bildar en naturlig och vacker båge av sand och vita småstenar som skapar en fin kontrast till det gröna och turkosskimrande vattnet.

Stranden som utnämndes till sardiskt naturmonument 1993 och till italienskt nationalmonument 1995 är även berömd för sina omgivande kalkstensklippor med toppar på upp till 140 meters höjd samt sprickor, valv och enstaka grottor. 

Sedan 2007 har det varit förbjudet att med motorbåt ta sig närmare stranden än 200 meter  för att skydda den mot föroreningar och högljudda turister.

Det mystiska tornet Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini som ligger på en höjd vid den lilla staden Barumini på den södra och centrala delen av ön är ett av de mer spektakulära exemplen på Sardiniens berömda arkeologiska fenomen så kallade nuragh. Dessa byggnadsverk är ett slags kägelformade torn byggda av sten och som bildar ett kupolliknande rum.

Det finns mellan 7 000 och 8 000 sådana torn på Sardinien och de flesta är mellan 3 000 och 4 000 år gamla. Man vet inte med säkerhet vad dessa egendomliga och utanför Sardinien okända torn har använts till men man menar att de både kan ha använts som fästningar, bostäder eller kanske rent av helgedomar.

Läs även: De mystiska tornen på Sardinien

Nuraghen vid Barumini anses härstamma från 1 500 före Kristus och är omgiven av en mur med sju stora torn och en rad mindre hus som sammantaget bildar det största nuraghkomplexet på Sardinien. Det förklarades 1997 som ett kulturellt världsarv av UNESCO.

Läs mer om Su Nuraxi de Barumini

Cagliari

Cagliari som kallas för Casteddu  (slott) på sardiska är Sardiniens vackra och charmiga huvudstad tillika öns kulturella, kommersiella och politiska centrum. Staden vilar på lämningar av byggnader som kan dateras 5 000 år tillbaka i tiden. Under sin långa historia har staden varit objekt för intresse från såväl kartager, bysantiner, romare och spanska habsburgare för att bara nämna några av alla de främmande folkslag som har bidragit till att forma staden genom åren.

Än idag bär staden spår av dessa försvunna civilisationer i form av ett kartagiskt Nekropolis, en romersk amfiteater, en bysantinsk basilika samt stora fästningsverk från den tiden då de spanska habsburgarna hade herraväldet över det västra Medelhavet. 

En åtta kilometer lång sandstrand, de varma och torra somrarna, den milda vintern och en gastronomi som utmärker sig med sina fiskrätter från fångsten ur det omgivande havet. Allt detta sammantaget gör staden till ett attraktivt resmål året runt.

Städer

De viktigaste städerna på Sardinien är Cagliari, Sassari, Quartu Sant'Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, varav en del av städerna har gett namn åt Sardiniens provinser.

Av dessa städer är Cagliari - eller Casteddu som den kallas på sardiska - den största med omkring 150 000 invånare och tillika öns huvudstad. Staden har en av Medelhavets största hamnar, en internationell flygplats, en status som en av Italiens 110 rikaste städer och är utan jämförelse öns ekonomiska, kulturella och politiska centrum.

Den näst största staden på Sardinien är Sassari som ligger på den nordvästliga delen av ön. Sassari är inte enbart en av de äldsta städerna på ön utan även med sina 125 000 invånare det ekonomiska, kulturella och politiska centrat på den norra delen av ön. Staden är dessutom känd för sitt rika konstnärliga och kulturella arv som beror på de allianser man historiskt sett har haft med olika europeiska republiker, unioner och stadsstater under medeltiden och renässansen vilket fört med sig några av dåtidens viktigaste kulturella strömningar.

Klimat och väder

Sardinien har ett typiskt medelhavsklimat längs kusterna och i de låglänta områdena av ön med milda vintrar och torra varma somrar. I de höglänta områdena däremot är det ett mera kontinentalt klimat med större variationer både vad gäller temperatur och nederbörd.

Sardinien har hela 135 solskensdagar per år med sommarmånaderna juni, juli och augusti som de solrikaste med 10 solskenstimmar per dag i juni och augusti och hela 12 soltimmar per dag i juli. December och januari är de månader med minst solskenstimmar med genomsnittliga 4 timmar per dag.

Juli månad har den minsta nederbörden medan vintermånaderna november, december, januari, februari och mars är de månader som har den största mängden nederbörd.

Månaden med den högsta genomsnittstemperaturen på Sardinien är augusti med 25 grader tätt följd av juli med 24 grader och kanske lite överraskande september med 22 grader. Den kallaste månaden är januari med en genomsnittstemperatur på 10 grader följt av december och februari med genomsnittliga 11 grader.

För de badlystna så är det månaderna juli, augusti och september som är de bästa med en havstemperatur på runt 25 grader i augusti och genomsnittliga 23 grader i september och juli.

Under sommaren kan det ibland uppstå åskväder medan höstens lågtryck kan skapa cykloner. Den berömda eller snarare beryktade Mistralvinden från sydöstra Frankrike kan ibland träffa Sardinien under hösten och vintern.

Språk

Även om riksitalienskan används i de flesta officiella sammanhangen på Sardinien så talas det lokala språket sardiska fortfarande av merparten av den sardinska befolkningen. Sardinien är därmed i stort sett tvåspråkigt särskilt som sardiskan tillsammans med italienskan har varit erkänd som ett officiellt språk på ön av den italienska staten sedan 1997.

Sardiska är ett romanskt språk och därmed av latinskt ursprung men med inflytande från etruskiska, katalanska, spanska och paleo sardinska även kallad nuragiska som är ett förindoeuropeiskt språk som anses ha talats innan latinet blev huvudspråk på ön på 200-talet efter Kristus. Nuragiskans ursprung är okänd, men möjligtvis är den besläktad med baskiska som också är ett förindoeuropeiskt språk.

Sardiskan har i dag tre olika dialekter gadduresu, logudoreso och campidanesu och dessa har möjligtvis iberiskt, liguriskt och berbiskt ursprung och avspeglar på så sätt några av de många kulturella påverkningarna som ön har varit utsatt för genom historien.

Natur

Sardiniens natur präglas av de 1 859 kilometrarna kustlinje som ön har och som gör den till Medelhavets näst största ö. I de inre delarna av ön gör en rad höglandsplatåer (av basalt, dolomit, skiffer och sandsten) sig gällande förutom bergskedjorna Monte Limbara som når 1 362 meters höjd, Monte Albo med sina 1 057 höjdmeter, Monte Linas med en höjd på 1 236 meter och den högsta bergskedjan Punta La Marmora med hela 1 834 höjdmeter. Ön har även hela 54 konstgjorda sjöar (den enda naturliga färskvattensjön är Lago di Baratz).
Sardinien har hela tre nationalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena och Gennargentu samt tio regionala parker och dessutom 60 vilddjursreservat samt en geomineralisk park som är skyddad av UNESCO. Sammanlagt är hela 25 % (600 000 hektar) av Sardiniens natur skyddad.

Ön har även ett mycket varierat och i vissa fall sällsynt djurliv som till exempel den sardiska vildkatten (av arten falbkatt), Sarcidanohästen, den sardinska långörade fladdermusen (den enda långörade arten man hittat i Europa), Medelhavsmunksälen (av vilken det bara finns 600 individer i hela världen), den sardinska räven, den oäkta karettsköldpaddan, samt grön havssköldpadda, kungsörn, pilgrimsfalk, Eleonorafalk, stor flamingo – och många flera.

När det gäller underbara stränder har Sardinien en uppsjö av pärlor, en del mer välbesökta än andra och några når du endast via havet. En av de mest välbesökta stränderna är La Pelosa uppe på öns nordvästra sida. En underbar plats väl värd ett besök. Men på grund av sin popularitet är myndigheten nu rädd för att stranden kommer bli förstörd och vill försöka skydda den genom att begränsa antalet besökare. Detta kommer de att göra genom att införa en mindre dagavgift.

Sardinien är som skapat för natursemester. Ön är känd för sina långa, vackra kuststräckor med fina, vita sandstränder. Havet runt ön bjuder även det på rika möjligheter till naturupplevelser. Sardinien åtnjuter stor popularitet bland dykare. Ön har ett klart vatten längs sina kuster och det finns mycket att se under ytan.

Även Sardiniens inre delar erbjuder spännande äventyr. Landskapet har ett naturligt mångfald som du kan utforska, och som en extra bonus hittar du runt omkring i naturen lämningar i form av stentorn från en civilisation som bebodde ön för mer än 5 000 år sedan.

Vädret på Sardinien är varmt och soligt. Just den sortens väder som gör det till ett sant nöje att bege sig ut i naturen och njuta av utomhuslivet på semestern. Natursemester på Sardinien är en semester fylld av upplevelser och glädje över omgivningarna.

Vad tycker gästerna om på Sardinien?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 212 recensioner