Bra att veta inför semestern

Bra att veta inför semestern!

Hotellet eller semesterboendet är bokat och tiden för avresa närmar sig. Men vad ska du vara uppmärksam på Innan turen går söderut? Vi har här samlat de mest relevanta informationer och praktiska upplysningar som du ska förhålla dig till Innan avresan till Italien.

Täcker min försäkring?

Innan du åker hemifrån bör du ta en närmare titt på din hemförsäkring. Fundera på om det inte skulle vara en klok ide att komplettera den med en reseförsäkring. Din allmänna försäkring täcker antagligen många olyckor, men skulle någon bli sjuk hemma eller om du blir sjuk under resan, skulle en vanlig standardförsäkring ersätta din förlust.

Ska jag ta mitt pass med till Italien?

Även om du som EU-medborgare inte ska behöva visa pass när du reser från ett Schengen-land till ett annat, måste du ha med ditt pass. Passet fungerar som en ID-kort, så du på begäran kan bevisa vem du är. Reser du genom Schweiz är det obligatoriskt att ta med passet.

Euro eller kreditkort?

Euron är den standardiserade valutan i de flesta delar av Europa. Dock inte i Schweiz. Det är en bra ide att ha växlat euro hemifrån till bland annat betalning av motorvägar på vägen, vilket dock även kan betalas med kreditkort. Vid ankomst till semesterboendet ska en deposition betalas, och vanligtvis kan denna endast betalas med kontanter. Kontrollera därför hemifrån om ditt boende kräver en deposition i kontanter eller kontant betalning av andra tilläggstjänster, och på hur mycket. Var uppmärksam på att man i många italienska kommuner tar ut en turistskatt, den betalas på stället vid ankomst. Hur mycket den kan komma upp i är olika från kommun till kommun, men ska framgår på din voucher. Var också uppmärksam på att ha ett giltigt kreditkort med ifall du ska hyra bil under semestern. Det är olika från företag till företag vilka kort som accepteras och hur stort belopp uthyrningsföretaget blockerar som deposition, eller bara vill säkra sig att korthållaren är kreditvärdig.

Viktigt att veta när bilen packas!

I både Italien och Frankrike är det obligatoriskt att ha en säkerhetsväst liggande i sin bil. Denna ska man ta på sig i händelse av en olycka utanför tätort. De kan bland annat köpas på bensinstationer. Hyr man bil finns västen i bilen.

Är det tillåter att köra bil i de historiska centrum?

I flera städer har man infört restrektioner för biltrafik i de historiska stadskärnorna. Förbudet är som regel mellan tiderna 8-18, men det varierar från stad till stad. Kör du in i dessa zoner utanför den tillåtna tiden kommer du att bötfällas. Det är därför en bra ide att undersöka hemifrån, om ens boende ligger inne i en miljözon.

Läs mer om miljözoner: Miljözoner i Italien (ZTL)

Tidig eller sen ankomst?

Om ni redan hemifrån vet att ni kommer anlända till ert boende utanför den normala ankomsttiden, ber vi er upplysa oss om detta, så vi kan undersöka, om det är genomförbart eller inte. Det kommer som regel inte vara möjligt att få tillgång till ett rum eller lägenhet tidigare då det måste rengöras och städas efter tidigare gäster innan det överlämnas till nya gäster. Om ni under vägen blir försenade, ber vi er med detsamma kontakta uthyraren, hotellet eller oss. Det kan inte garanteras, att ankomst efter den normala check-in-tiden är möjlig, och ni bör därför beräkna gott om tid att nå fram till ert boende, och komma ihåg att det ofta är långa bilköer genom Europa under sommarsäsongen.

Slutligen framme?

Om ni vid ankomst till ert boende finner brister som skiljer sig från våra beskrivningar på hemsidan, ber vi er kontakta personalen på plats eller oss på telefon 040 60 60 499 eller på info@Escapeaway.se Escapeaway har telefontid vardagar från kl. 8:30 till kl 17:00 och lördagar från kl: 15:00 till kl. 19:00 Under juli månad har vi även öppet på söndagar från kl. 9:00 till kl. 13:00.

Vad är viktigt att ha med sig hemifrån?

Kom ihåg att skriva ut era uppehållsbevis samt vägbeskrivning och ta med dem till Italien. Med åtanke på inventarierna på semesterboenden så är köken som regel mycket spartanskt utrustade. Det är således ovanligt att du hittar en vass kniv, osthyvel, likaså vinglas trots att man befinner sig i vinets hemland. Saker som salt/peppar, socker diskborste, tvål och toalettpapper bör likväl tas med. Kökshanddukar, disktrasor kan man heller inte vara säker på att alltid hitta.

Vad ska man köpa med sig hem från Italien?

Lokalt hantverk eller andra specialiteter är fina minnen att ha med sig hem efter avslutad semestern i Italien. I alla regioner av stövel landet finner man specialiteter, som bara den enskilde regionen eller det enskilda området, är känt för. Är du på semester i området kring Genova, så är det den gröna peston given att ta med sig hem, från Sardinen ska du ha med dig Mirto (sardinsk likör gjord på bär) hem, från Venedig ska du ha Murano-glas med dig hem, från Toscana är det de kända småkakorna cantuccini och dessertvinet Vin Santo som bör följa med hem och från Piemonte något av de goda rödvinerna från Barolo området. Därutöver finner man en uppsjö av lädervaror och delikatesser överallt i landet.