Pilgrimsleden Via Francigena

Medeltidens pilgrimsled från Cantebury i England genom Frankrike och Schweiz och vidare till Rom kallas "La Via Francigena" som betyder vägen från Frankrike eller vägen från Frankernas land. Pilgrimerna reste primärt med apostlahästarna (de mer välbärgade och lata använde sig nog även av riktiga hästar) och de gjorde ca. 20-25 km om dagen på väg mot den heliga staden Rom eller vidare till Jerusalem med båt från Apulien (från Bari, Brindisi eller Otranto).

Då turen är på hela 1800 kilometer betydde det en tur på ca. 2½ månad. Via Francigena består emellertid av flera vägar, eller omvägar om man så vill, då man på den tiden skulle ta i beaktning den de olika årstiderna, de politiska situationerna som ibland kunde betyda att man skulle hålla sig helt undan vissa områden.

År 1994 blev rutten erkänd som en tur av kulturellt intresse av den Europeiska rådet och har i dag ett stort värde hos många som besöker Italien. Det är möjligt att gå i pilgrimernas fotspår antigen till fots, till häst, på cykel eller i vissa fall i bil. Även om större delen av vägen idag är asfalterad så finns det många lämningar som vittnar om dess historia, broar från Romarriket, medeltidsbyar i ruiner, landskyrkor med fascinerande stenarbeten och mycket mer.

Gör du rutten till en punkt i ens semester så kan du få besöka många olika städer i Italien t.ex. Pavia och Parma i NordItalien och bl.a. Lucca och Siena i Toscana. Gemensamt för Via Francigenas många rutter är att alla vägarna för till Rom- precis som det populära ordspråket säger.

Hos Escapeaway erbjuder vi inte organiserade vandringsturer eller inkvartering för endast en natt åt gången längs Via Francigena. Dock har vi förslag på logi på flera ställe längs den, och dagsutflykter skulle därför vara upplagt i städer som följer:

- Aosta
- Lucca
- Pescia
- Gambassi Terme
- San Gimignano
- Monteriggioni
- Siena
- Radicofani
- Acquapendente
- Bolsena
- Rom