Resor till Viveronesjön

Viveronesjön är en mycket liten och okänd sjö (10 km runt om) mellan Milano och Torino med Alperna ständigt närvarande inom synhåll. Till skillnad från många av de större sjöarna i norra Italien så präglas tillvaron av lugn och ro samt mycket få turister. För de aktiva så finns det goda möjligheter för att ta en tur på mountainbike runt sjön - men observera att man inte kan gå runt sjön då det endast finns markerade stigar på delar av sträckan. På själva sjön finns det också möjligheter för att aktivera sig genom en båttur, åka vattenskidor eller wakeboard.

Den närmaste större byn i området är Viverone som gett namn åt sjön. I det lilla centrum finner man det antika slottet Il Castello di Roppolo som byggdes under 900-talet. Byn ligger lite tillbakadraget från sjön i gröna omgivningar som präglas av Alpernas storslagna närvaro. Ifall man önskar ännu mer kultur och stadskänsla som ligger staden Biella ca. 20 km bort och Ivrea 15 km bort. Man kan smidigt ta sig till Torino genom att köra till Santhià (ca. 10 km) där det finns gratis parkering och direkt tåg till Torino (ca. 45 min.).

Runt omkring sjön finns det dessutom flera vingårdar som bl.a. framställer välsmakande viner som fått namnet Rosso di Viverone (rödvin) samt Erbaluce di Caluso (vitvin). Viveronesjön är kanske inte platsen man tillbringar en vecka på men fungerar utmärkt som ”ett stopp på vägen” vid ankomst eller avresa från någon av Milanos flygplatser. På så vis får man en större upplevelse och fin start eller avslutning på sin resa i Italien.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell vid Viveronesjön