Resor till Valsesiadalen

Vikingarna var här!

Våra nordiska förfäder - vikingarna - nådde vida omkring under sina färder (och plundringar). Även till Italien – bl.a. till den nordliga delen av Piemonte och den närliggande Aostadalen nära bergmassivet Monte Rosa – som idag bl.a. är en välkänd skidort. I dalen runt bergets fot ligger en rad landsbyar som sägs ha anor som går tillbaka till vikingatiden. Bland dessa kan man bl.a. nämna Alagna, Gressoney, Issime, Rimella, Macugnaga och Formazza.

Dessa anor ses inte i form av ruiner eller arkeologiska fynd, utan däremot i form av något så speciellt som dialektala kvarlevor. Flera av invånarna talar en dialekt som på många vis påminner om skandinaviska (framför allt danska). Flera av orden som de lokala använder när det talas med lokal dialekt är lätta att känna igen för oss skandinaver.

Nordisk "språksymfoni": Dialekten kallas titzschusk som trots ordets kinesiskt klingande ljud sägs komma från en grupp vikingar som på flykt från Karl den Store (år 742 till 814), flydde över gränsen som vi idag finns mellan Schweiz och Italien till norra Italien och bosatte sig i Valsesia-området. De bosatte sig i små isolerade byar vilket innebar att det språk de talade (en blandning av germanska, skandinaviska och saxiska) förblev oförändrat eftersom påverkan utifrån var minimal. Naturligtvis har språket - eller snarare dialekten - ändrat sig genom århundradena, men än idag finns det ord som vi nordbor känner till och förstår - t.ex.. "hus", "hund", "himmil" (himlen), "tomatika" (tomat), osv.

Valsesia-dalens härligheter: Kommer man hit till denna del av Norditalien kan man - självklart förutom att stilla sin nyfikenhet genom att testa lokalbefolkningens förståelse för det svenska språket - också roa sig med andra saker då utbudet av nöjen är brett för den besökande.

Ordet "Val" på italienska betyder att det är tal om en dal. Området är i detta fall bestående av flera dalar som tillsammans går under namnet Valsesia. Dalarna rymmer både öde naturområden, bebodda områden med historiska städer med små livliga torg, skidorter, floder och åar - här ibland floden Sesia som har gett namn till dalen.

Valsesiadalen upplevs under sommarmånaderna kanske bäst till fots genom de kilometer långa vandringslederna runt hela territoriet, eller på cykel i imponerande omgivningar. I annat fall kan man köra runt i bil, paddla kanot i de många floderna samt om vintern åka skidor. Området är med andra ord ett Mekka för sportentusiaster och naturälskare, men även för de som bara vill njuta av vackra omgivningar.

Även de kulturintresserade kan dyka ner i flera kulturellt betonade festivaler och evenemang året runt. Några handlar specifikt om lokalkulturen Walser som även invånarna här kallas. Här klär människorna ut sig i regionala dräkter och firar regionens uråldriga traditioner som skiljer sig markant från dem som man finner i resten av Italien. Många skulle hävda att uttrycket här är mer tyrolskt och sydtyskt än italienskt, vilket naturligtvis kan förklaras med närheten till de tysktalande länderna.

Läs mer om evenemang och festivaler här: www.atlvalsesiavercelli.it/content.php?sz=EV&_l=eng
Tyvärr finns listan endast på italienska och inte engelska, även om sidan har en engelsk version.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Valsesiadalen