Johannes Döparen-fest i Turin

Festa di San Giovanni

San Giovanni Battista, som vi på svenska kallar Johannes Döparen, är ett skyddshelgon i Turin. I Italien tar man sina skyddshelgon på mycket stort allvar, och Turin firar därför också San Giovanni med bravur - faktiskt i mer än 10 dagar, från den 14 till den 24 juni.

Otaliga möjligheter

Det är dock dagarna från den 22-24 juni som är särskilt viktiga för festligheterna. Utbud och möjligheter till underhållning är otaliga under dessa dagar. Det är musikaliska arrangemang med klassisk musik, jazz, rock eller afrikansk musik. Det är tävlingar på vatten, marknader, modeupptåg, skattjakter, gatuteater...Du kan också åta dig en kanottur på floden Po. Eller så kan du ta del av tävlingen i slagord och slagsånger mellan fans från de två fotbollsklubbarna Juventus och Torino...

Processioner och tävlingar

Den 23 juni börjar de huvudsakliga händelserna i form av en procession i historiska dräkter. Annars är det den 24 juni som evenemangen verkligen tar fart Denna dag är det bland annat en kanot-palio på floden, processioner med veteranbilar och kapplöpningar i staden centrum, så kallade Corri al Balon. Corri al Balon rymmer lopp för alla åldrar, för amatörer och "professionella" och det hela slutar med en stafettlöpning på kvällen för kvinnliga och manliga löpare. Men det handlar om mycket mer än bara ett lopp, sträckan är flankerad av tält och bodar med av olika nationaliteter, och gatorna lyder av sång och musik från dessa ställen.

Fyrverkeri

Till slut, det vill säga vid halv elva på kvällen, samlas stora människogrupper vid bron Ponte Vittorio Emanuele för att titta på det stora avslutande fyrverkeriet.