Resor till Turin

Hitta en resa till Turin med Escapeaway, inkl. flyg och hotell

Nu kan du boka hela resan till Turin med Escapeaway. Vår sökmotor ger dig både flygbiljett, möjlighet till hyrbil, och så naturligtvis vårt kända, stora utbud av handplockade semesterbostäder. Boka din resa till Turin online, nu på en gång!

Turin ligger ibland vackra omgivningar av böljande backar och den fina Po floden. Staden är intressant på grund av flera olika aspekter, men också för att staden är trevlig att bara gå runt i. Här finns många vackra byggnader, spännande gator och gränder, affärer och butiker samt många goda och trevliga restauranger.

Turin är huvudstad i regionen Piemonte och är den fjärde största italienska staden efter Rom, Milano och Napoli. Turin är egentligen en ganska känd stad i Italien och som de flesta hört talas om men aldrig besökt. Allra helst nu efter de Olympiska Vinterspelen som gick av stapeln här vintern 2006 och en gång för alla satte staden på världskartan.

Historisk betydelse och blått blod

Turins historia är lång då man funnit bevis för att det fanns små landsbyar häromkring redan år 300 f.Kr. År 29 f.Kr. upprettades det under Romarriket i området provinsen Augusta Julia Taurinorum varifrån stadens italienska namn, Torino härstammar. Runt år 1000 e.Kr. blev området en del av det fransk-italienska hertigdömmet Savoya och idag avspeglas detta i stadens nära förhållande till Frankrike.
1713 utropade sig Hertigen av Savoya till kung över Sicilien och Piemonte (då Spanien blev tvungen av att avstå från Sicilien) men 1720 blev Sicilien avskriven Sardinien och kungadömmet Sardinien och Piemonte föddes. Turin var huvudstaden i båda dessa kungadömmen. 1861 enades Italien under kung Vittorio Emmanuele ll som härstammade från hertigdömmet Savoya och Torino blev landets första huvudstad från 1861 till 1865. En av de intressanta sevärdigheterna i staden är Palazzo Reale (Konungapalatset). I denna präktiga byggnad kan man få en guidad tur i de kungliga gemaken eller njuta av de vackra trädgårdarna som ligger bakom palatset. Nära palatset ligger barock kyrkan San Lorenzo som tidigare var kungafamiljens kyrka.

Viktig industri- och kulturstad

Sedan stadens viktiga år som huvudstad har den blivit en viktig industristad och har en ekonomisk betydelse för resten av Italien. Staden är hemort för bilmärket FIAT (Fabbrica Italiana di Automobili di Torino) som grundades här 1899, och kom att bli en av de största biltillverkarna i Europa. Därför är det kanske inte konstigt att Italiens bilmuseum "Museo dell' Automobile Carlo Biscaretti di Ruffia" som ställer ut 150 original bilar, däribland den första FIAT som i 1907 vann världens längsta bil lopp, mellan Paris och Beijing , blev placerat i Torino.

En viktig kulturell sevärdighet som man kan se i staden är det nationella film-museet "Museo Nazionale del Cinema" som med ljud och bild berättar om filmens magiska värld. Museet ligger i ett torn vid namn Mole Antonelliana som har en fyrkantig bas med en hög spira som även blivit Turins kännetecken. Tycker man om äldre historia än filmens finns det här i staden även ett Egyptiskt musem i Palazzo dell' Accademia delle Scienze som har den största samlingen av egyptiska ting utanför Egypten.

Tycker man bättre om sport än kultur så var ju Turin som sagt värd för vinter-OS år 2006 och man kan ca. 100 km utanför staden besöka några av de byar var vinterspelen hölls, t.ex. Sestiere. Stadens fotbollsstadium, Juventus Stadium byggdes 2011 och ligger på samma plats där den tidigare, välkända stadium Stadio delle Alpi låg. Som namnet antyder är det här det italienska storlaget Juventus spelar sina hemmamatcher och stadion kan ta upp till 41.000 åskådare. Laget är även känt för sitt smeknamn "La Vecchia Signora" (Den Gamla Damen) och är en av de mest populära fotbollsklubbarna i hela världen.

Gröna områden längst Po och något till munnen

Vill man slappna av efter alla de kulturella intryck man förhoppningsvis fått kan man göra det i Parco del Valentino som är en härlig oas i staden och som ligger längst Po-floden. Här kan man njuta av sin lunch på en av de många snackbarerna eller restaurangerna eller helt enkelt bara strosa längst med floden medans man lyssnar på flodens brus. Om hungern inte blivit helt stillad av lunchen kan man välja att njuta av en cappuccino och lite god choklad i en av de många moderna kaffèer som ligger längst med Via Roma, stadens huvudgata, som även bjuder till shopping både i kända märkes butiker och mindre dyra butiker. Turin är dessutom känt för traditionen att njuta av en apretif innan maten vilket nog till en viss del kan skyllas på att produktionen av Vermouth startade här i början av 1800-talet.

Mer information till din resa till Turin

Turin, som ligger på den västra bredden av Po-floden, om given av Alperna, är huvudstad i regionen Piemonte i den nordvästra delen av Italien. Staden har cirka 900.000 invånare (1,7 miljoner i kommunen), vilket gör den till den största staden i Piemonte och den fjärde största staden i Italien.

Turin var Italiens första huvudstad år 1861 och huserade Italiens kungliga familj. Det kungliga arvet, är en av grunderna till, att en del av stadens historiska centrum har varit med på UNESCOs världsarvslita sedan 1997.

Idag är staden centrum för handel, konst, industri, utbildning och kultur. Staden har fantastiska teatrar, museum, operahus, konstgallerior och några av Iatliens bästa utbildningsinstitutioner. Ekonomiskt är staden endast överträffad av huvudstaden Rom och Italiens ekonomiska centrum, Milano. Staden är också känd för sin bilproduktion (Fiat och Alfa Romeo) och sina två stora fotbollslag, Juventus F.C. och Torino F.C.

Bland stadens största sevärdheter finns det storslagna kungapalatset Palazzo Reale, som ger dig möjlighet för att få en inblick i de kungliga spåren. Du kan också njuta av de kungliga trädgårdarna bakom palatset, eller besöka den närliggande barockkyrkan San Lorenzo, som tidigare var kungafamiljens kyrka.

En annan stor sevärdhet som du inte bör missa, är Italiens museum för bilar, Museo dell'Automobile Carlo Biscaretti di Ruffa, som ställer ut hela 150 stycken originalbilar, däribland den första Fiat-bilen som 1907 vann världens längsta bil.kapplöpning mellan Paris och Peking.

Du rekommenderas också besöka Det egyptiska museet i Palazzo dell'Academia delle Scienze, som har världens största samling av egyptiska föremål utanför Egypten, och det nationella filmmuseet - Museo Nazionale del Cinema - som huserar i en av Turins mest kända byggnader, Mole Antonelliana, vars stigande torn och höga spira har blivit kännetecken för staden.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Turin

Populära hotell i Turin

Italien, Norra Italien, Piemonte, Turin
8,5
Mycket bra
1187 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Norra Italien, Piemonte, Turin
8,3
Mycket bra
1580 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Piemonte, Turin
8,4
Mycket bra
2079 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Vad tycker gästerna om i Turin?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 12 recensioner