Resor till Serralunga d'Alba

Serralunga d'Alba är en av de vackraste och mest välbevarade medeltidsstäderna i Langhe-vindistrikt och står därför upptagen på UNESCO: s prestigefyllda världsarvslista. Det höga smala slottet som ligger högst upp i staden är en offentlig byggnad och därför ett av de få områden i staden som är öppet för besökare. Uppe från slottets fönster kan du på en klar dag njuta av en betagande utsikt över det böljande landskapet mot Alpernas snöklädda toppar.

Omgivet av vinodlingar i alla riktningar

Nedanför slottet som byggdes i mitten av 1300-talet breder den gamla stadens smala gator ut sig ner längs kullen likt ett vackert spindelnät. I Serralunga d'Alba befinner du dig mitt i distriktet Langhe vilket alla äkta vinkännare omgående kommer nicka igenkännande till. Runt kullen med den lilla staden breder en mosaik av vinodlingar ut sig i alla riktningar. Det är här man odlar vindruvorna till de utsökta Barolovinerna.

Inte så oväntat får den lilla staden med sina knappa 600 fasta invånare tack vare sin oemotståndliga charm en hel del besökare under årets lopp. Trots alla besökare har man lyckats bevara mycket av stadens ursprung och den autentiska landsortsstämningen. Det är därför ett sant nöje att flanera runt på de smala, snirklande gatorna på väg mot slottet eller bara att slå sig ner på någon av stadens restauranger eller vinbarer för att stifta bekantskap med det lokala köket som folk från hela världen reser till Piemonte för att uppleva.

Som namnet antyder ligger Serralunga d'Alba nära (mindre än 15 kilometer) från Alba som är områdets historiska och kulturella centrum. Denna medelstora stad är berömd för sin vita tryffel som varje år uppmärksammas med en stor festival. Det finns emellertid mycket annat att uppleva i Alba som inte minst har ett rikt restaurang- och affärsliv som bland annat inkluderar spännande delikatessaffärer och stämningsfulla marknader.

Från Serralunga d'Alba är det dessutom bara en kort körtur i västlig riktning till en annan mindre medeltidsstad som alla vinentusiaster på en resa till detta område absolut inte får gå miste om, nämligen Barolo. Du har på det hela taget en perfekt utgångspunkt i Serralunga d'Alba för en semester med dagliga utflykter där du inte behöver förflytta dig särskilt långt för att besöka många andra måleriska medeltidsstäder samt präktiga slott och borgar. Kör du vidare norr ut från Alba är det även väl värt att avsätta tid för att besöka Asti. Stadens namn har gett namn åt ett mousserande spumante-vin, men även här finns det utöver de gastronomiska upplevelserna mycket annat att se i form av historiska och kulturella attraktioner.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Serralunga d'Alba