Sevärdheter i Piemonte

Turin

Turin vackert belägen vid floden Po och med utsikt mot Alperna är Piemontes ekonomiska, administrativa och kulturella centrum och erbjuder en rad av regionens största sevärdheter. En del av Torinos gamla stadsdel finns med på UNESCOs lista över kulturella världsarv. 

Bland några av de andra stora sevärdheterna i staden kan nämnas torget Piazza San Carlo som byggdes under 1400- och 1500-talet. Torget flankeras av kyrkorna Santa Cristina och San Carlo Borremeo på vars centrala del det tronar en staty av Emmanuel Philibert som var hertig av Savoyen mellan 1553 och 1580. 

En annan stor sevärdhet i Turin är museet Egizio vilket hyser en av världens största samlingar av egyptisk konst med mer än 30 000 föremål. 2015 hade museet över 772 000 besökare.

En tredje stor sevärdhet i Turin är Palazzo Madama som var den första senaten för det italienska kungadömet och står tillsammans med de övriga byggnaderna, som tillhörde huset Savoyen i och omkring Turin, på UNESCOs världsarvslista.

En fjärde sevärdhet som du bör besöka under din semester i Turin är det nationella museet för film (Museo Nazionale del Cinema). Museet ligger inte bara i den legendariska byggnaden Mole Antonelliana (vilket gör museet till det högsta i världen) utan rymmer även en av världens största utställningar om film.

Många av våra utvalda semesterlägenheter ligger i centrum av Turin och på gångavstånd till de större sevärdheterna.

>> Läs mer om resor till Turin här

Ortasjön

Sjön Orta är en bortglömd pärla bland de norditalienska sjöarna till stor glädje för de Italienkännare som varje år vallfärdar till sjön i tanken om att det är deras egen välbevarade hemlighet. Sjön har inte bara Europas renaste vatten utan här ligger även staden Orta San Giulio som har utsetts till en av Italiens vackraste medeltida städer samt den fantastiska klosterön Isola di San Giulio som lockar med sin mystik och skönhet mitt i sjön.

I närheten av sjön kan du dessutom uppleva berget Mottarone som med sina 1 491 meter erbjuder en fantastisk utsikt över landskapet och de närliggande sjöarna. Boka till exempel en semesterlägenhet med utsikt mot både sjö och berg - vackrare kan det inte bli!

>> Läs om resor till Ortasjön här

Maggioresjön

En annan av Piemontes store sjöar är Maggioresjön som liksom Ortasjön hör till de mindre kända italienska sjöarna trots att det faktiskt är Italiens näst största sjö efter Gardasjön.

Sjön lockar inte så mycket med kulturella sevärdheter som med natursköna och rogivande områden som lämpar sig perfekt för en vandrings- eller avkopplande semester. Den största attraktionen med sjön är nog ändå de små öarna Isole Borromee (de borromeiska öarna) som är en ögrupp bestående av tre små öar och två små skär, två av dem Isola Madre och Isola Bella har imponerande vackra trädgårdsanläggningar.

>> Läs mer om resor till Maggioresjön här

Fästningen Fenestrelle

Fenestrellefästningen som ligger spektakulärt placerad på mellan 1 100 och 1 800 meters höjd ca 50 kilometer väster om Torino byggdes av huset Savoy under åren 1728 till 1850.

Det är den största alpina fästningen i Europa och täcker en yta på mer än 1 300 000 m2. Här finns bland annat världens längsta övertäckta trappa med 3 997 trappsteg. Utöver fästningen och dess intressanta historia erbjuder området en fantastisk utsikt över det omkringliggande landskapet.

Gran Paraiso Nationalpark

Gran Paraiso Nationalparken som ligger i området mellan regionerna Piemonte och Valle d'Aosta, grundades 1922 och var Italiens första nationalpark. Parken breder ut sig på en yta av över 703 km2 mellan 800 och 4 061 meters höjd. Den högsta punkten utgörs av berget Gran Paradiso som även har gett parken dess namn.

Parken anlades ursprungligen för att skydda alpstenbocken mot tjuvjägare på Victor Emanuel II´s tid och erbjuder än idag skydd åt flera djurarter.Semesterlägenheter i Piemonte

Unna dig själv en Italien semester på lite avstånd från turisthorderna. Hos Escapeaway har vi valt ut en rad semesterlägenheter i Piemonte som har det gemensamt att kvaliteten och priset är som det ska - och att gästerna älskar dem. Boka din semester i Piemonte online i dag!

Regionen Piemonte ligger omgiven på tre sidor av Alperna och gränsar mot både Frankrike, Schweiz och de italienska regionerna Lombardiet, Ligurien, Aostadalen och Emilia Romagna. Den är den näststörsta av de italienska regionerna efter Sicilien och kan skryta med hela 56 olika nationella eller regionala parker av vilka en är Gran Paradiso National Park som är uppkallad efter berget som ligger inom parkens gränser. Denna nationalpark har många olika typer av flora och fauna så en dagstur hit är en riktig godbit för naturälskare.

Våra semesterlägenheter i Piemonte ligger väl fördelade på regionens mest eftertraktade resmål så som Turin, Alba, Asti, Maggioresjön och de olika vindistrikten. Med Escapeaway kan du lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Piemonte med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra utvalda semesterlägenheter i Piemonte. Vi gör det hela till en paketresa med resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Lägg till hyrbil i paketet för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram.

Längre ner här på sidan kan du läsa om några av de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semester i Piemonte. Informationen är enbart tänkt som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Skulle du vilja läsa mer om andra sevärdheter rekommenderar vi att du besöker vår blogg om resor där hittar du många intressanta artiklar om våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

>> Läs även om hotell i Piemonte här

>> Läs mer om semesterlägenhet

Karta över Piemonte

Populära hotell i Piemonte

Italien, Norra Italien, Piemonte, Stresa
9,0
Fantastiskt
2961 omdömen
  • Närmaste flygplats: 50 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Piemonte, Gabiano
8,8
Mycket bra
82 omdömen
  • Närmaste flygplats: 59 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Piemonte, Stresa
8,8
Mycket bra
862 omdömen
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)