Resor till Pinerolo

Pinerolo ligger vid foten av Alperna precis vid ingången till Chisone-dalen, en naturskön dal med rikliga möjligheter till friluftsliv både sommar och vinter. Det är mindre än en timmes körning från Pinerolo till Turin. Med sina knappa 35 000 invånare är Pinerolo dock en klar lilleputt i förhållande till regionhuvudstaden men inte desto mindre en stad med massor av liv och sin egen rika historia.

Mannen med järnmasken

Fågelvägen är det inte många kilometer västerut till den franska gränsen. Under flera olika perioder på sammanlagt 120 år var också Pinerolo under franskt herradöme. Pinerolo beskrivs därför ofta idag som "den mest franska staden i Italien". Stadens fästning användes under 1600-talet av fransmännen som fängelse för politiska fångar, däribland den mystiske "Mannen med järnmasken", vars sanna identitet aldrig riktigt har kunnat fastställas.

Är du historiskt intresserad finns det flera fascinerande museer i staden som till exempel det italienska kavallerimuseet (Museum dell'Arma della Cavalleria). Här visas vapen, uniformer och fanor som användes av italienska och utländska kavalleritrupper från 1400-talet och fram till Andra Världskriget. Dessutom kommer det nästan oavsett när du reser till Pinerolo arrangeras spännande kulturella arrangemang i staden. Varje år i oktober hålls till exempel Maschera di Ferro, en festival till ära av Mannen i järnmasken med musik, underhållning och danser från 1600-talet som arrangeras av den lokala kulturföreningen.

Denna långa historia kan du även märka bara genom att gå en promenad längs gatorna i stadskärnan, under de tre kilometer långa täckta arkaderna eller genom att besöka den historiska San Donato-katedralen och Palazzo Vittone. Framför allt i stadens gamla centrum ligger det många bra matställen med allt från enklare pizzerior och gourmetrestauranger till lockande, väldoftande bagerier. Du kan inte heller resa till Pinerolo utan att smaka en bit Galup panettone, stadens mandeltäckta variant av den nationella julkakan.

Utflykter från Pinerolo

Chisone-dalen hade under århundraden en stor militärstrategisk betydelse för Piemonte. Därför byggde man här på 1700-talet Europas största bergsfästning, Fenestrelle Fortet. Denna kolossala fästning byggdes mitt i dalen som en barriär mot främmande invasioner. Även om du i vanliga fall inte prioriterar historiska sevärdheter så bör ett av dina utflyktsmål på en resa till Pinerolo vara en tur dit upp.

Faktiskt består Forte di Fenestrelle inte enbart av ett fort utan är ett befäst komplex bestående av flera försvarsverk som var för sig spelade en viktig roll i försvaret. Alla byggnader är sammanbundna av flera inre och yttre vägar men först och främst via den berömda "övertäckta trappan". Trappan består av 4 000 trappsteg som skyddas av två meter tjocka väggar som klättrar upp längs bergssidan som en lång tunnel som slingrar oavbrutet i mer än två kilometer. Man erbjuder som regel guidade turer av varierande längd vilka varmt kan rekommenderas om du vill få ut det mesta möjliga av ditt besök på denna imponerande fästning.

Uppe i Chisone-dalen finns det även rikliga möjligheter att ge sig ut på vandringsturer på sommaren eller att åka skidor på vintern. Längre upp i dalen ligger till exempel bergsbyn Sestriere. Denna bergsby är under vintern en populär skidort med massor av pister och nerfarter som regelbundet används för internationella tävlingar och Världscuper.

Går resan till Pinerolo har du även en fin utgångspunkt för utflykter till andra delar av Piemonte. Regionen har utöver storslagen natur massor av annat att erbjuda den nyfikne resenären. Både Turin och charmiga mindre medeltidsstäder som Bra, Asti och Alba ligger inom din räckvidd när du tillbringar din semester här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Pinerolo