Resor till Parella

Parella är en av landsorterna i en lång rad av små byar som ligger som pärlor på ett snöre i den smala dalen mellan Piemontes låga, grönskande berg. På sluttningarna bland ortens hus ligger flera av de olivlundar och vinodlingar som regionen är så känd för. I den äldsta delen av Parella slingrar smala, kullerstensbelagda gator sig fram mellan de charmiga gamla husen med sina färgglada fönsterluckor och blomsterpyntade balkonger.

Det bor bara några få hundra invånare i själva Parella men eftersom orten närmast vuxit samman med grannbyarna så är det absolut inte tal om ett lokalsamfund utan liv. Även om det till exempel bara finns några enstaka matställen i Parella så är det likadant i grannbyarna i området så sammantaget är urvalet ganska stort inom en kort radie. Har du behov av inköpsmöjligheter och andra matställen så finns det flera av båda delar i den lite större staden Ivrea som ligger mindre än 10 kilometer öster om Parella.

Storstad eller orörd natur

Reser du till Italien för att komma bort lite från vardagens stress och jekt så är Parella ett bra val. Här finns inga bussar som varje dag lastar av horder av turister eller något pulserande nattliv som i många andra semesterorter. I gengäld kan du här njuta av en semester i äkta lantidyll och i natursköna omgivningar. Samtidigt har du här rikliga möjligheter att fylla dagarna med spännande sigtseeing och andra aktiviteter om du skulle vilja det.

Majestätiska Turin ligger inom din räckvidd åt söder men föredrar du natur framför storstad kan en tur västerut till Nationalparken Gran Paradiso rekommenderas. Parken är den äldsta nationalparken i Italien och en av de mest kända tack vare dess orörda och storslagna natur, kanske även på grund av att här lever ett stort bestånd av de iögonfallande Alpstenbockarna, en vildgetsart med stora vackra bakåtböjda horn. Även om du inte skulle ha turen att få syn på några bockar så är det ett spännande område att utforska på vandrings- eller cykelturer.

På en resa till Parella är det även som gjort för att utforska det som Piemonte är mest känt för utöver vacker natur, nämligen de gastronomiska upplevelserna. Framför allt i det närliggande Turin kan du gå på upptäcktsfärd bland massor av restauranger och spännande delikatessaffärer som säljer allt från choklad till regionens många välkända viner.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Parella