Paketresor till Piemonte

Är du intresserad av vin eller vill du bara ha en naturupplevelse utöver det vanliga? Då är en paketresa till Piemonte verkligen något för dig. Hos Escapeaway har vi valt ut en rad hotell och semesterboenden av hög kvalitet och som har fått fina recensioner av tidigare gäster - vi sätter samman dessa med nätets bästa flygbiljetter så det blir en flexibel paketresa med full resegaranti.

Med sin landgräns mot Frankrike och Schweiz är Piemonte en region som är just så mångsidig och målerisk som du kunnat förvänta dig. Området omges på tre sidor av Alperna och Piemonte har därför några av de högsta topparna och största glaciärerna i landet. Här hittar du några av de vackraste landskapen i Italien med öppna vidder, böljande vinodlingar och jättestora sjöar där ibland Maggioresjön och Ortasjön.

Piemontes huvudstad Turin är en hektisk stad som först på senare tid har börjat uppmärksammas av turister, staden erbjuder massor av kultur, läcker mat och en levande konstnärsmiljö. Åk ut på landet där du kommer mötas av medeltida slott och inbjudande spa-resorter och naturligtvis Piemontes mycket efterfrågade agriturismi. Regionen är även känd för sin vita tryffel som hyllas med den internationella tryffelfestivalen varje år i oktober. På grund av årstidernas skiftningar är det intressant att boka en paketresa till Piemonte i stort sett alla årstider, inklusive vintern eftersom här finns en del av Europas bästa skidområden.

Jag har här sammanställt lite fakta och information om Piemonte bland annat gällande regionens geografi, befolkning, historia och klimat som kan fungera som inspiration till din semester i Piemonte. Informationen är enbart avsedd som inspiration och vi reserverar oss för eventuella faktafel. Om du vill ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om samtliga våra resmål. Stort nöje och trevlig resa! 

Geografi och befolkning

Piemonte som ligger i det nordvästra hörnet av Italien är en riktig bergsregion omgiven av Alperna på tre sidor och vars yta till 43,3 procent består av berg. Bergens betydelse för regionen kan även avläsas i regionens namn Pie-monte vilket betyder vid foten av berget (från medeltida latin = ad pedem montium).

Regionen är med sin totala yta av 25 402 km2 Italiens näst största region (efter Sicilien) och har en befolkning på omkring 4,6 miljoner.

Piemonte är dessutom en region med mycket skyddad natur. Hela 7,6% av regionens natur består av naturskyddat område och regionen har totalt 56 naturparker varav Gran Paradiso nationalpark (läs mer under sevärdheter) är den mest kända.

Klimat och väder

Piemontes klimat varierar beroende på var i regionen du befinner dig så de följande vädersiffrorna tar utgångspunkt från regionhuvudstaden Turin och kan därför inte ses som generella för hela regionen med tanke på de lokala variationerna.

Turin har ett milt fuktigt subtropiskt klimat med varma somrar som tidvis präglas av åskväder samt milda vintrar. Genomsnittstemperaturen för hela året är 13 grader. Den varmaste månaden på året är juli med 24 grader i genomsnitt följd av augusti med 23 grader i genomsnitt. De svalaste månaderna på året är januari med 2 grader i genomsnitt och februari med en genomsnittstemperatur på 4 grader.

Längtar du efter sol så bör du resa till Piemonte i juni då det genomsnittligt är 10,42 timmar sol per dygn eller juni med ett genomsnitt av 8,23 timmar sol. De solfattigaste månaderna på året är november med 2,52 timmar sol per dygn i genomsnitt, december med 3,21 timmar och januari med 3,52 timmar sol i genomsnitt per dygn.

Lite överraskande faller det mest nederbörd i april med 112 mm i månadsgenomsnitt följt av maj med 109 mm regn i genomsnitt.

Karta över Piemonte

Populära hotell i Piemonte

Italien, Norra Italien, Piemonte, Corneliano d'Alba
9,4
Fantastiskt
104 omdömen
  • Närmaste flygplats: 86 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Piemonte, Turin
8,2
Mycket bra
1160 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Norra Italien, Piemonte, Castelletto d'Orba
8,8
Mycket bra
165 omdömen
  • Närmaste flygplats: 107 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Så bokar du en flexibel paketresa till Piemonte

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel paketresa till Piemonte som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplatser - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med våra utvalda hotell i Piemonte enbart de som fått bra recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av resegaranti till nätets bästa pris.

Historia

Piemonte har med sin strategiska placering nära de centrala delarna av Europa varit föremål för många folkslags erövringslustar. Regionen har varit under keltisk-liguriska stammars herradöme (såsom stammarna taurini och salassi), romare (vilka annekterade området 220 före Kristus), burgunderna (som hade skandinaviskt ursprung), goterna (under 400-talet), bysantinerna, lombarder (på 500-talet) och frankerna (på 700-talet). 

Senare blev Piemonte en del av kungariket Italien (som i sin tur var en del av det tysk-romerska riket). 1046 gjorde Otto I Piemonte till en del av Savoyen som i sin tur var en stat under det tysk-romerska riket. Savoyen upphöjdes till hertigdöme 1416 och 1563 blev Turin huvudstad i detta hertigdöme. 

1796 blev Piemonte en del av republiken Alba när franska styrkor intog regionen men denna stat hade en mycket kort levnadstid (två dagar). De två därpå följande franska republikerna, den piemontiska republiken och den subalpinska republiken varade lite längre än den första men ingen av dem existerade mer än ca två år.

Piemonte blev senare en central region i sin strävan att förena de olika italienska staterna under kungariket Italien (en social och politisk rörelse som varade långt in på 1800-talet och gick under namnet “Risorgimento”) särskilt under åren mellan 1859 och 1861. 

Savoystaten blev senare en del av kungadömet Italien varvid Turin under en kort tid blev Italiens huvudstad. Med status som huvudstad vann regionens största stad både administrativ och institutionell makt, men denna makt försvagades igen när Italiens huvudstad först blev Florens och sedan Rom.

>> Läs även om semesterlägenheter i Piemonte