Hideaways och boutique-hotell vid Ortasjön

Ortasjön står lite i skuggan av Norditaliens tre stora sjöar, Comosjön, Gardasjön och Maggioresjön, som alla ligger öster om Ortasjön. Man får nästan känslan av att italienarna gärna vill ha det så för Ortasjön är nämligen fortfarande på många sätt ett äkta hideaway, som trots områdets naturskönhet och de måleriska städerna länge har lockat till sig semesterbesökare, men som ännu inte präglas av turism i samma grad som sina mer kända grannar. Även om den 15 kilometer långa Lago d’Orta är betydligt mindre än de andra sjöarna så bjuder den på många av de samma kvalitéerna.

Italiens mest romantiska sjö

De lokala turistbyråerna älskar att kalla Ortasjön för Italiens mest romantiska sjö, och det är inte heller någon (stor) överdrift. Reser du till Ortasjön kan du tillbringa semestern med att njuta av stämningen på de stenbelagda gatorna till exempel i den charmerande medeltidsstaden Orta San Giulio. Härifrån kan du eventuellt ta båten, som på 10 minuter seglar dig över till Isola San Giulio. Ute på denna lilla romantiska ö är huvudattraktionen Basilica di San Giulio, som härstammar från 1100-talet, Kyrkans invändiga utsmyckning är betagande, men därutöver bör du även ta dig tid att flanera en tur längs stigen Via del Silenzio, som löper runt hela den lilla ön. Fram till 1500-talet hette Ortasjön faktiskt "Lago di San Giulio" uppkallad efter en lokal missionär från 300-talet, vars jordiska rester enligt vad som sägs finns i en krypta i Basilica di San Giulio på ön, som fortfarande är uppkallad till hans ära.

Besöker du Orta San Giulio, kan det även rekommenderas att gå eller köra en tur upp på det så kallade "heliga berget", Sacro Monte di Orta, där det ligger en samling kapell tillägnade den Helige Franciskus, uppförda mellan 1500- och 1700-talet. Berget är faktiskt bara ett av nio "Sacri Monti" (heliga berg), som ligger bland bergen i Norditalien och är upptagna på UNESCOs världsarvslista. Du hittar ett annat och större Sacro Monte vid Varallo 10 kilometer väster om sjön, vars kyrkor och kapell du även lätt kan använda ett par timmar på att utforska. Därefter kan du nere i själva staden unna dig själv en förfriskning eller stilla hungern på en av de många bra restaurangerna. 

Orta San Giulio är på inget sätt ända staden vid Ortasjön som det är värt att lägga tid på. Du kommer med andra ord snabbt att upptäcka att det runt sjön ligger åtskilliga andra trevliga små städer med både restaurang- och butiksliv. Norr ut är Omegna, som är den största av dessa städer, särskilt värd att besöka på torsdagar. Då avhålls den stora veckovis återkommande marknadsdagen (torsdag) som lockar till sig besökare från hela regionen. Vill du inte köra vägen runt sjön kan du till exempel ta färjan som förbinder de flesta städerna runt sjön.

Många aktivitetsmöjligheter

En resa till Ortasjön är med andra ord som gjord för en kultursemester eller en riktig livsnjutarsemester där du utnyttjar möjligheten att fördjupa dig i Piemonte-regionens kulinariska höjdpunkter. Sjön och det omkringliggande området erbjuder dock även många möjligheter för dig som vill ha en mer fysiskt aktiv semester. Utöver bad och olika former av vattensporter på sjön kan du bland annat ge dig ut på cykeltur i området mellan Ortasjön och Maggioresjön, vars kuperade terräng med garanti kommer få svetten att bryta fram i pannan på dig. Längs vägen belönas du med vackra utsikter över båda sjöarna och behöver du ta en paus kan du stanna till i någon av de små städerna.

Har du inte cykel med dig, men däremot ett par förnuftiga vandringsskor så rekommenderar jag att du kör en sväng upp till områdets högsta punkt, berget Mottarone (1 491 meter). Utöver praktfull utsikt mot Alperna och över sjöarna kan du göra många olika vandringsturer. På vintern är detta ett populärt skidområde. Från toppen kan du eventuellt ta linbanan ner till den mondäna semesterorten Stresa vid Maggioresjön.

Boka din resa online

Välkommen till Italien med Hideaways, vi är specialister på resor till Ortasjön och andra ställen i Norditalien där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Boka din resa som en komplett paketresa inklusive flygresa, hotellvistelse, transport tur/retur från flygplatsen eller en hyrbil. Vill du hellre arrangera din resa till Ortasjön eller till något av de andra resmålen i området kan du naturligtvis nöja dig med att bara boka ditt hotell online genom Hideaways.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hideaways vid Ortasjön