Resor till Ortasjön

Vid Ortasjön känner man sig förflyttad till en tid då massturismen inte existerade. Den lilla förtjusande sjö som ligger nära Malpensa flygplats i Milano (endast ca. ½ timmes körning), lockar med natur och kultur … och en intimitet och oförstördhet som grannsjöarna Maggiore och Como inte alls kan leva upp till.

Ortasjön är ett naturskönt drömland var det harmoniska samspel mellan natur och kultur gör att upplevelserna avlöser varandra i snabb takt. Gör t.ex. ett besök i den karaktärsfulla byn Orta San Giulio med trevliga matställen och små specialbutiker med lokala delikatesser. Uppe bakom byn ligger parken Sacro Monte di Orta med 20 kapell från år 1590 som alla är dedikerade till Den Helige Franciskus av Assisi – området figurerar på UNESCO’s prestigefulla lista över världsarv. Vid byns lilla färjeläge finns det avgångar till den pittoreska lilla ön Isola di San Giulio, var det härskar massor av mystik

Börjar det klia i fingrarna för att shoppa så besök den livliga torsdagsmarknaden i Omegna. Vill man hellre handla inomhus och lite mer modernt, bör man inte missa Alessi Factory Store (italienskt designermärke inom inredning och köksutrustning), som håller till i Crusinallo, strax norr om Omegna. Ryktet säger att det är anmärkningsvärda besparingar man kan göra.

Ortasjön ger dig minst tre specialiteter att resa efter: 1) Orta San Giulio, korad till en av Italiens vackraste medeltidsstäder, 2) Isola di San Giulio,en magisk kloster-ö mitt i sjön och inte minst 3) Europas renaste vatten.

Här finner du ett praktexempel på en sjö men behaglig och överskådlig storlek, oupptäckt, den magiska lilla ön Isola di San Giulio, skönt naturlandskap och sist men inte minst den stämningsfulla historiska staden Orta San Giulio med färjeläge, stämningfull torgplats och små gränder. Ortasjön ligger omedelbart väster om Maggioresjön i Piemonte och är en absolut oupptäckt pärla bland de norditalienska sjöarna. Storleken är överkomlig, så man kan njuta av det natursköna landskapet och sjöns vatten, som är det renaste i Europa.

Endast ½ timmes bilkörning från Malpensa flygplats

Sjöns ursprungliga namn är Cusio och är i Italien känt för sitt höggastronomiska kök, vacker natur, konst och kultur. Läget är fantastiskt, då man snabbt kommer til metropolerna Milano och Torino, grannsjön Maggioresjön (som är i stor kontrast till den lilla intima och folkliga Ortasjön), den vackra bergsbyn Domodossola och för övrigt är avståndet till Malpensa Flygplats i Milano bara ½ timme med bil.

Små mysiga städer med marknader

Runt sjön ligger det små trevliga byar och den största heter Omegna, som ligger i den nordligaste delen. Omegna har marknad en veckodag (torsdag), där italienarna och turisterna vallfärdar långväga ifrån, för att njuta av den underbara torgkänslan. Andra marknadsdagar omkring sjön är onsdag (Orta San Giulio) och om man tar sig till Maggioresjön så kan man även besöka marknader på måndagar(Baveno), tisdag (Arona), fredag (Borgomanero-Stresa) och lördag (Intra). Dessutom så vill design-intresserade finna tillfredställelse i att besöka Alessi Factory Store, som också ligger i Omegna. Det världskända italienska designmärket Alessi framställer alla tänkbara köksinredningsdetaljer i alla färger och former. Ryktet säger att det verkligen är värt denna långväga färd för att köpa fabriksförsäljningsvaror.

Besök berget Mottarone

Ett annat utflyktsmål som ligger i närheten av Ortasjön är berget, som skiljer sjön från Maggioresjön Mottarone, med sina 1491 meter som ger området en vacker natur och är många skidälskares paradis. Från toppen av Mottarone kan man vid klara dagar se 7 sjöar: Orta, Maggiore, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate och Biandronno.

Vin och gastronomi

För Mat & Vin-intresserade kan området Le Colline Novaresi (Novara-backarna) varmt rekommenderas för deras många prestigfyllda viner (bland annat Colline Novaresi DOC bianco) och gastronomiska upplevelser. Området är dessutom känt för sina många korv- och svampspecialiteter samt sjöns fisk.

Sjön är, som nämnts tidigare, Europas renaste och erbjuder till många vattenaktivitetar, så som kanot, vattenskidor eller vindsurfing bland annat.

Isola di San Giulio

Områdets absoluta stolthet är en liten ö Isola di San Giulio, som ligger mitt i sjön med sin egendomliga profil av täbyggda konstruktioner, däribland öns kyrka och nunnekloster. Öns basilika San Giulio döljer många målnigar och skulpturer av högt historiskt värde. Ön är tillgänglig och kan besökas med båt från Orta San Giulio för en mindre symbolisk summa. Det är en gata runt hela ön och man kan snabbt gå runt ön på några minuter, då det bara är 650 m i omkrets.

Orta San Giulio

Den välbevarade historiska byn Orta San Giulio ligger ute på spetsen med fronten mot den lilla ön Isola San Giulio. OM man önskar ha en semester bland historiska monument och byggningar, stämningsfulla torgplatser utan trafik, en mängd matställen och många små specialbutiker med urval av områdets alla delikatesser, finns det här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell vid Ortasjön

Vad tycker gästerna om vid Ortasjön?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 37 recensioner