Resor till Orta San Giulio

Byn Orta San Giulio ligger vackert vid slutet av spetsen på halvön och man ser den förtrollande ön Isola di San Giulio rakt framför sig. Här erbjuds allt, som även den kräsne italienresenären kna tänka sig att kräva med vackra boenden i en stämningsfull, historisk by vid kanten av en nord italienska sjö.

Från byns torg Piazza Motta finner man caféer med utomhusserveringar, små specialbutiker och ett litet färjläger som går till Isola di San Giulio. På torget ligger Palazzotto från 1582, som var ett slags rådshus en gång i tiden. Den gamla bykärnan har ett otrolig virvarr av små gator och man kan stundtals se sjön och ett historiskt spöke. Byns marknadsdag är onsdagar.

På gatan Via Olina, som går paralellt med sjön bland en mängd medeltids byggningar, finner man åtskildliga delikatessaffärer - bland annat bör man unna sig ett besök på trevliga caféet och chokladfabriken Idea Dolce (Via Olina 7), som har öppet året runt. Här råder en härlig stämning och man får ett varmt välkomnande av värdinnan Barbara, som tar emot gästerna. Det speciella med detta ställe är, förutom den underabar goda smaken, också en fantastisk balans mellan en gammal tradition och ett modernt café med försäljning av delikatesser inpackade i små smakfulla och moderna designförpakningar.

Ovanför byn ligger ett grön område Sacro Monte di San Francesco (kan bara nås till fots), som sedan 2003 ligger på UNESCO's lista över bevarade kulturarv. Här mitt bland träd och en stämning, som tar en tillbaka till svunnen tid, kan man besöka 20 kapell från år 1590, som alla är tillängade åt Den Helige Frans av Assisi.

Området kring Ortasjön är ganska anpassat för cyklingsentusiaster då landskapet är kuperat utan att vara bergigt. Det finns dessvärre ingen cykeluthyrning i själva Orta San Giulio men dock strax söder om Ortasjön i Borgomanero (ca. 12 km bort) där det finns fina möjligheter då där finns hela 4 uthyrare.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Orta San Giulio

Vad tycker gästerna om i Orta San Giulio?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 16 recensioner