Resor till Moncalieri

Moncalieri ligger vid Po-floden cirka 8 kilometer söder om Turin centrum. Staden är framför allt känd för sitt slott, Castello Reale di Moncalieri, från 1100-talet som senare blev Huset Savoyens (kungafamiljens) favoritresidens. Slottet togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1997. Själva staden uppstod omkring slottet som idag används som en carabinieri-skola, den italienska militärpolisen.

Bra bas vid Turin

Moncalieri som har knappa 58 000 invånare är som resmål naturligtvis framför allt intressant på grund av sitt läge nära Turin. Regionhuvudstaden som en gång i tiden var huvudstad för hela Italien har med sina gamla, sofistikerade butiker, stora boulevarder, vackra palats och gröna parker samt inte minst åtskilliga intressanta museer och konstgallerier efterhand blivit ett eftertraktat resmål i norra Italien.

På en resa till Moncalieri har du rikliga möjligheter att fördjupa dig i denna storstad. Det går täta tåg- och bussförbindelser de få kilometerna in till centrum av Turin så du kan lätt planera din dags sightseeing utan mycket tankar på tidtabeller. Det korta avståndet gör det till exempel möjligt att tillbringa kvällen med att se en teaterföreställning eller en fotbollsmatch med det lokala fotbollslaget Juventus.

Storstadsliv och stämningsfulla vinorter

Både Turin och Moncalieri är utöver det breda urvalet av kulturella attraktioner kända för att ligga vackert belägna. Po-floden flyter stilla förbi och i horisonten reser sig alperna. Det är ett landskap som inspirerar till utflykter och det är som gjort för att utnyttja en del av resan till Moncalieri till att uppleva mer av detta vackra område. Charmerande medeltidsstäder som Alba, Asti och Bra ligger till exempel alla inom ganska överkomligt räckhåll. Detta är städer som framför allt är kända för gastronomi av världsklass, inte minst när det gäller vin.

I själva Moncalieri finns det också ett bra urval av restauranger och caféer där du kan fördjupa dig i det lokala köket. Det är med andra ord absolut inte tal om en intetsägande förstad utan tvärt om en stad med sitt eget liv och stämning, framför allt i den gamla stadsdelen nedanför slottet är det ett sant nöje att flanera runt på de smala stenbelagda gatorna som för dig till mysiga piazzor där du kan slå dig ner i solen på en uteservering. Lägg därtill ett överflöd av matställen och inköpsmöjligheter i det närliggande Turin.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Moncalieri