Resor till Langhe vindistrikt

Hem för Barolo och Barbaresco

Utöver sin gastronomiska prägel också ett landskapsmässigt paradis med böljande vinmarker, spännande medeltidsstäder och välbevarade fästningar som tillsammans kulminerar med den kulturhistoriska huvudstaden Alba i centrum.

Piemonte har med tiden blivit världsberömd som den region som sätter mat och vin i första rummet. Speciellt i det södra Piemonte har man med sitt varierande landskap och fruktbara jord en alldeles utmärkt grund för vinproduktion.

En landskapsmässig uppenbarelse

Detta område där man kan realisera drömmen om "la dolce vita" är sammansatt av tre mindre områden vid namn Langhe, Roero och Monferrato. För enkelhetens skull kallar vi hela området för Langhe. Området är utöver sin gastronomiska prägel också ett landskapsmässigt paradis med böljande vinmarker, spännande medeltidsstäder och välbevarade fästningar som tillsammans kulminerar med den kulturhistoriska huvudstaden Alba i centrum.

Med på Unesco i 2014

Under 2014 hände det äntligen: Vindistriktet Langhe blev upptaget på Unescos prestigefyllda över världens natur och kulturarv. Det rör sig mestadels om Barolo, Barbaresco, Barbera och Asti Spumante, som alla också bör få sin del av berömmelsen på våra breddgrader.

Njut av gott vin och gastronomi

Några av Italiens bästa och mest prestigefyllda rödvin odlas i Langhe-området. Vinet Barolo som inte helt utan grund kallas för rödvinets konung, odlas i 11 kommuner runt omkring Alba och framställs på Nebbiolo druvan. Precis som Barolo är Barbaresco också framställt på Nebbiolo druvan och kan dateras ända tillbaka till romartiden. Båda dessa vin kan vara ganska kostsamma men tur nog bjuder Piemonte också på många andra goda rödvin.

Piemonte är mycket mer än goda rödvin. Man framställer även vin av regionens enda och mest berömda druva för produktion av vitvin: Arneis-druvan som heter Roero Arneis när den odlas norr om Tanaro-floden i Roero området eller Langhe Arneis när den odlas söder om floden i Langhe området. Roero Arneis är den mest värdesatta av dessa två och produceras av Villa Cornarea vid Canale.

Vin bör dock ledsagas av en vällagad måltid för ingen måltid är fulländad utan både mat och dryck. Langhe är ett av de områden i Italien som har den största koncentrationen av välrekommenderade Michelin-restauranger så det finns goda chanser att unna gommen. Typiska rätter kan vara kanin eller polenta eller varför inte Lumache di Cherasco (en slags friterade vinbergssniglar) som självklart serveras med Barolo eller Barbaresco. Langhe är också känd för den världsberömda hasselnötskrämen Nutella som blev uppfunnen i Alba strax efter 2:a Världskriget. Det var konditor Pietro Ferrero som på grund av de dyra och ransonerade kakaobönorna beslutade sig för att blanda några av de lokala hasselnötterna i sin kakaomassa - med stor framgång och succé.

Städer

Langhes historiska städer ligger som spridda pärlor i det vindominerade landskapet och har alla sin prägel: Bra som är rik på kultur och känd för sin Slow-food kultur; Asti med sitt mousserande spumantevin och berömda hästlopp Il Palio; La Morra med sin vackra utsikt från Belvedere och en hög koncentration av vinproducenter; den charmiga terrass-staden Monforte d'Alba; Barolo med det monumentala 1600-tals slottet och sina världsberömda druvor; Barbaresco med det 36 meter höga Torre del Bricco som blev byggt under normannerna och senare stadens kännetecken; den historiska vinbyn Neive med de fruktbara markerna; snigelstaden Cherasco med den vackra vita triumfbågen Madonna del Rosario och tills sist Alba med sin vita tryffel-festival, den livliga handelsgatan, höga medeltidstorn och den vackra katedralen San Lorenzo.

Borgar och Slott

Langhe har genom tiderna haft behov för att försvara sig varför man på de flesta kullar kan se slott och försvarsborgar från medeltiden. Många av slotten kan besökas och flera är inredda som museum eller vinotek.

- Castello di Barolo: Borgen med den vackra profil är från 1600-talet och kan ses från långt håll. Man har öppnat ett spännande vinmuseum på borgen. Man betalar entrébiljett och det är stängt på torsdagar.
- Castello di Grinzane Cavour: Medeltidsslottet Grinzane Cavour innehar det regionala vinoteket för viner från regionen. Man betalar entrébiljett och det är stängt på tisdagar.

- Castello di Serralunga d’Alba: Slottet kännetecknas av tre symmetriska torn och kan dateras helt tillbaka till år 1340. Det står majestätiskt på stadens högsta punkt. Det är gratis entré och stängt på måndagar.
- Castello di Govone: Barockslottet Castello di Govone eller mer korrekt Castello Reale di Carlo Felice di Casa Savoia blev år 1997 medtagit på UNESCO’s prestigefyllda lista över kulturarv. Man betalar entrébiljett för att gå in.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Langhe vindistrikt

Populära hotell i Langhe vindistrikt

Italien, Norra Italien, Piemonte, Antignano
9,9
Fantastiskt
103 omdömen
  • Närmaste flygplats: 96 km
  • Avstånd till centrum: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Norra Italien, Piemonte, Monforte d'Alba
9,4
Fantastiskt
347 omdömen
  • Närmaste flygplats: 107 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Piemonte, Canelli
9,8
Fantastiskt
29 omdömen
  • Närmaste flygplats: 118 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Langhe vindistrikt?

8,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 354 recensioner