Resor till La Via Lattea

Mjölkvägen ger dig mer än 400 km alpina pister i toppklass

Åk med Escapeaway på skidresa till La Via Lattea (på svenska: Mjölkvägen), som lockar den kräsne skidåkaren med suveräna pister och läckra omgivningar.

Högt uppe i Alperna, i gränslandet mellan Italien och Frankrike, hittar vi La Via Lattea, som är ett av de bästa skidområdena i Europa med över 400 km välanlagda alpina pister. La Via Lattea består av totalt 5 skidområden i regionen Piemonte, nämligen den kända skidorten Sestriere, Sauxe d'Oulx, Sansicario, Cesana och Clavier, samt det franska skidområdet Montgenévre. Man ska dock vara uppmärksam på, att området inte alltid är 100% sammanhängande, då det kräver snö nere i dalarna. Här kan man dock ta sig mellan liftarna med en gratis skidbuss som kör hela säsongen. 

Karta över La Via Lattea

Härunder hittar du en karta över Mjölkvägen, där du kan se alla semesterbostäder vi erbjuder i området. Oavsett om du söker efter en lägenhet till hela familjen, eller endast vill ha ett hotellrum, så har vi en rad attraktiva semesterbostäder som sätter ramarna runt din skidsemester i La Via Lattea. Kartan visar dig också olika lifter och pister, så att du kan få ett intryck av bostadens placering i förhållande till olika liftsystem. 

Skidområdet La Via Lattea

Skidområdet sträcker sig från Susa till Chisone-dalen, och lägger sig över flera berg från Cesana på 1350 meters höjd, till bergstoppen "Motta" på 2823 meters höjd, varifrån du har den mest fantastiska utsikten över det stora bergområdet. Tillsammans erbjuds det över 400 kilometer pist i området, vilka betjänas av 63 skidliftar. Pisterna är fördelade på ca 50% röda pister och 25% var av svarta och blå pister. Området blev ursprungligen byggt runt den populära skidorten Sestriere av FIAT-familjen Agnelli, för att kunna erbjuda goda skidupplevelser till Turins invånare, och framförallt FIATs medarbetare. År 2006 var Turin värd för de olympiska vinterspelen och en del av tävlingarna förgick naturligtvis också i Sestriere, där Alberto Tomba också levererade en av sina mest fantastiska slalomprestationer vid världsmästerskapen 1997.

Skidåkning från 1350 till 2822 meter över havet.

Vi befinner oss inte på det högsta stället i Alperna, men skidområdet ligger mellan 1350 meter och 2833 meter över havet. Skidområdet har många sydliga pister, och är därför berikat med solens strålar större delen av dagen. Detta kan dock både vara ett plus och ett minus, då snösituationen inte har varit perfekt de senaste åren och solen har smält bort en del av snön. Detta ska man framförallt vara uppmärksam på från mitten av mars och framåt, dock har det några år varit bra snökvalitet hela vägen fram till påsk. I gengäld är den större delen av området utrustat med snökanoner, som ser till att hålla snösituationen under kontroll och samtidigt att större delen av pisterna belägna över trädgränsen. Pisterna är välpreparerade och bjuder på utmaningar till skidåkare och snowboardåkare på alla nivåer. Under högsäsongen och på helgerna är det en hel del människor i pisterna då området är välkänt i hela Europa.

Transport

Flygplatsen i Turin (ca 1,5 timme bort) är den naturliga inkörsporten om du vill flyga till La Via Lattea. Men också staden Lyoni Frankrike (ca 2,5 timmar bort) kan nyttjas om det finns bättre flygförbindelser dit. Kommer du i bil från Sverige, går turen normalt via Basel, Bern och Geneve i Schweiz, och endast de sista kilometerna av turen tar plats i Italien. Vill du uppleva lite mer storstad på din semester, kan du istället ta den liten längre turen via Milano eller Turin.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i La Via Lattea