Resor till Calosso

Ett landskap dedikerat till vin

Calosso är en liten kommun som ligger nära vinstaden Canelli med de underjordiska "katedralerna", ca. 20 km från provinsstaden Asti. Här handlar byns liv om vin, vin och åter vin.

Vi befinner oss "endast" 400 meter över havet i den centrala delen av vindistriktet Langhes vackra landskap, och majoriteten av invånarna är inblandade i vinproduktionen. Staden är ganska liten, här bor nästan 1500 personer och är byggd mellan dalarna Nizza och Tinella och under Calosso borgen som i mer än 1000 år har härskat över staden.

Stadens fest: la fiera del rapulé

Stadens normalt lugna liv når sin topp den tredje helgen i oktober, då arrangeras folkfesten la Fiera del rapulé, som tagit sitt namn från skörden av rapulin, de minsta druvorna som hänger fram till efter skörden. Festen bjuder på en gastronomisk resa med provsmakning av loale viner och rätter som gästerna plockar från de många crotin , vilket på dialekt betyder vinkällare grävd in berget och som rymmer de bästa vinerna. Firandet hålls under två dagar med musik och underhållning som medföljer åtnjutande av det lokala vinet.

Utflykter i området

Om du väljer att semestra i Piemontes vindistrikt rekommenderar vi att du har en bil till förfogande. Du kommer förmodligen tillbringa en dag i Canelli, vars underjordiska vinkällare är en utflykt i sig och en vinprovning värd. Besök också Nizza Monferrato. I Acqui Terme kan du prova att smaka det lokala svavelvattnet, väl medveten om att du kan skölja ned det med lokalt vin. Glöm inte heller bort Asti och Alba, båda värda ett besök, inte bara på grund av gott vin och mat. Bilen ger dig också möjlighet att kunna uppleva naturen i din egen takt, och att stanna när du tror att du kan få en fin bild, kanske att dela med vänner på sociala medier.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Calosso

Vad tycker gästerna om i Calosso?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner