Resor till Bra

Staden Bra är numer kanske mest känd som Slow Food rörelsens födelsestad. Staden har dock mycket gamla anor och grundades av munkar. Den expanderade med tiden och slogs senare ihop med grannbyn Pollenzo blev det nuvarande Bra. Staden ligger ca. 50 km söder om Torino och har 30.000 invånare.

Staden levde upp under 1700-talet då den utvidgades ännu mer och stadens arkitektoniska profil växte fram. Bra tillhör de Piemontesisika Barok städerna för dess många och vackra monument. Här finner man t.ex. borgen i Pollenzo, Kyrkan Santa Chiara från 1742 och här finns även ett centralt torg med en vacker utsikt över det historiska centrum. Torget, som en gång var en marknads plats men som i dag är tillägnad de som kämpat för befrielse, ligger i den historiska delen av staden kallad ”della Rocca” och härifrån når man många antika historiska monument som Kyrkan della SS: Trinità, Palazzo Rosso och till sist Kyrkan Santa Maria degli Angeli. Längst med gatorna som leder upp till toppen av kullen från torget finner man många monument och högst upp på toppen ligger parken Zizzola och den åttkantiga byggnad som är Bra's stadssymbol.

Varje år hålls i staden kortfilms utnämnelse ”Corto in Bra” samt vartannat år (ojämna år) hålls i september den prestigefyllda mässan ”Cheese”. En internationell mässa som hyllar mjölk och ost och som varje gång fyller staden med till bredden med folk som kommer hit för att ta del av detta event. Idén till mässan kom av grundarna till Slow Food som ju bildade rörelsen i protest mot dagens Fast Food.

Slow Food - gott - rent - rättvist är ledorden: Denna Internationella rörelse grundades som sagt i Bra 1986 av Carlo Petrini och blev 1989 en internationell förening där dess internationella säte än idag finns kvar. Slow Food står för att njuta av den mat man äter, att igenkänna olikheter i recept och i de olika smakerna, att förstå variationen i olika produktions områden och att förstå och respektera säsongernas rytm och variation. Slow Food står även för kunskap om mat, att förstå den mat vi äter samt att godkänna den, att rädda våra traditioner och rädda de djur som riskerar att utrotas. Slow Food stöttar även en ny modell av jordbruk, en mindre aggressiv och renare typ. Man vill få fram sitt budskap genom att anordna olika event, manifestationer och publikationer. Det finns idag även ett universitet (Università degli studi di Scienze Gastronomiche), som Slow Food sponsrar och som ligger i Pollenzo och här kan man i en 3-årig kurs lära sig mer om hur man aktivt kan arbeta för en förbättring inom Jordbruksnäringen. Ca 40.000 personer är idag involverade i Slow Food i Italien och ca 80.000 personer i världen delat över 130 länder.

Läs mer om Cheese : http://www.cheese.slowfood.it/welcome_eng.lasso

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bra