Höst-palio i Asti

Palio di Asti - tredje söndagen i september

Palio är tradition som går tillbaka till medeltiden och är benämningen för de årliga hästkapplöpningarna i Italien. I staden Asti, härstammar Palion tillbaka till 1100-talet.

Medeltidsfestival

I dessa dagar har traditionen med Palio gjorts om till en hel medeltidsfestival. Själva kapplöpningen sker den tredje söndagen i oktober, och det är laddas inför den redan på fredagen innan, med bland annat kapplöpningar för kommande stjärn-jockeys, Palio degli Scudieri.

Imponerende upptåg

Söndag eftermiddag börjar det imponerande medeltida upptåget med mer än 1200 utklädda deltagare, där gatorna fylls med musik från trummor, basuner, trumpeter och jakthorn. Längst bak i tåget dras det fram en stor kärra, Il Carroccio, varpå trofén står - en textilduk där stadens vapen och skyddshelgon, San Secondo, är målade.

Festens avslut
Paraden avslutas vid torget Piazza Alfieri di Asti som degen till ära har fått uppfört en ridbana i storlek med en fotbollsplan. 21 jockeys representerar 21 stadsdelar och omgivande städer, och tävligen hålls i tre heat med 7 deltagare i varje. Från varje heat går tre ryttare till finalen, och vinnaren av finalen är, som det heter i reglerna "den häst som kommer först över mål - med eller utan jockey".