Alessandria-citadellet

Citadellet vid Alessandria är ett klassiskt exempel på en modern fästning bestående av sex bastioner, alla uppkallade efter helgon. Det blev byggt under 1700-talet då Alessandria övergick från spanskt herredömme till Savoy-dynastien.

Alessandria-citadellet eller fästningsanläggningen ligger nord-väst om staden Alessandria på den andra sidan av floden Tamaro. Det fungerade som fästningsanläggning i den sena Medeltiden för staten Savoy, Genova och Milano. Byggnaden är sexkantig och är omgiven av vallgravar och hela fästningsanläggningen sprider sig över mer än 20 hektar land.

Citadellet vid Alessandria är ett klassiskt exempel på en modern fästning bestående av sex bastioner, alla uppkallade efter helgon. Det blev byggt under 1700-talet då Alessandria övergick från spanskt herredömme till Savoy-dynastien. Det var efter order från Kung Vittorio Amedeo den 2:e av Savoy ocj ingenjören Ignazio Bertola att fortet blev byggt. Under den franska ockupationen var citadellet på grund av dess moderna utformning och dess strategiska placering ett av de mest spektakulära fästningsanläggningarna i Europa.

I dag ägs Alessandria-citadellet av staten och administreras av försvarsministeriet. År 2006 blev citadellet en kandidat på UNESCO´s lista över bevaringsvärdiga ställen. Detta då listan fram tills nu inte innehåller andra exempel på sexkantade fästningsanläggningar.