Resor till Alba

Alba är regionen Piemontes - ja, kanske hela Italiens - gastronomiska mittpunkt. Här får du en unik möjlighet att smaka alla de bästa specialiteterna som tryffel, vin och delikatesser i världsklass. Här blir verkligen smaklökarna bortskämda. Boka din resa till Alba med Escapeaway i dag!

Staden Alba är en medelstor stad som tillsammans med regionhuvudstaden Turin är en av de viktigaste i Piemonte. Vi befinner oss i hjärtat av vindistriktet Langhe och du kan fint kombinera en semester med upplevelser i Albas sevärda centrum, med den vackra landsbygden och dess vinmarker. Det är ett sant nöje att köra runt bland vinmarkerna som bjuder på enastående naturupplevelser. Med Alba som bas under din resa har du nära till allt. Hos Escapeaway kan du även boka din vistelse på landet och istället besöka Alba som en av dina utflykter.

Upplev stadens centrum

Förutom att dina smaklökar kommer trivas på semestern bjuder Alba på kulturella upplevelser i det vackra medeltida centrum. Promenera längs gågatan Via Vittorio Emanuele och titta in i någon av delikatessbutikerna, ta en kaffe (eller ett glas vin) på torget Piazza Michele Ferrero. Torget som fått sitt namn efter den världsberömda chokladen Ferrero Rocher som härstammar från just Alba. Har du turen att vistas i staden om helgen arrangeras det marknad om lördagen i den gamla stadsdelen. En fin möjlighet att fynda något fint att köpa med hem. När du ankommer till Alba med bil finns det flera parkeringshus och garage där du smidigt parkerar utan att köra in i den gamla stadskärnan, där det råder förbud (miljözon) för turister att köra in.

Livlig handelsstad

Här finns alla möjligheter för att handla i alla möjliga slags butiker, t.ex. på gågatan Via Vittorio Emanuele (observera att de flesta butiker håller stängt måndagar) samt besöka en av stadens riktigt bra restauranger. Vi vill bland annat rekommendera två bra restauranger: Trattoria Italiana "Aldente", som ligger på gatan Via Pertinace samt gourmet-restaurangen La Bottega del Vicoletto på den lilla gatan Via Bertero som ni även finner under "utflykter och restauranger". Här kan man välja mellan ett brett utbud av typiskt piemontesiska rätter och under tryffelsäsong har man verkligen kommit till rätt ställe.

Marknader och matfestival

Lördag är marknadsdag i Albas gamla stadsdel - här hittar man allt från kläder och skor till traditionella och lokala matvaror bland stånden mitt bland medeltidstornen. Staden är mycket känt för dess vita tryffel, och inte minst sin tryffel festival som går av stapeln under oktober månad, men Alba är också en stad med mycket historia, fina byggnader och en autentisk stämning.

>> Läs även om resor till Monforte d'Alba
>> Prova en vistelse på vingård i Piemonte

Hotell i Alba

Möt vinhösten – eller våren

Från september till november är det störst aktivitet i Piemonte och Alba. Under denna period skördas druvorna i vindistriktet av de många vingårdarna. Lokala druvor som Nebbiolo, Barbera och Barbaresco blir till världsberömda och utsökta viner, där Barolo är det mest kända. Under oktober arrangeras även Palio degli Asini som är ett hästlopp mitt inne i den gamla stadsdelen Borgo, ett spektakel du inte bör missa. Under hösten kan du även uppleva festivaler och fester med fokus på mat, inte minst tryffel som är en lokal juvel på restaurangmenyerna i Alba och runt omkring i Piemonte. Skulle du istället besöka Alba om våren är det mindre aktivitet på vingårdarna, vilket gör det enklare att få arrangerat vinprovningar etc. Därför rekommenderar vi resor antingen om våren eller hösten till Piemonte.

Boka en resa till Alba

Vi ser fram emot att hälsa dig välkommen till Piemonte med Escapeaway. Vi är specialister på vinresor till Alba och andra gastronomiska destinationer i Italien.  Våra hotell och inkvarteringar väljs alltid med omsorg av våra medarbetare så dra dig därför inte för att kontakta oss innan du bokar din resa.

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Alba som passar för dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamns flygplats - så söker vi efter billiga flygbiljetter till Turins flygplats hos alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell i Alba, bara de som fått bra recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till nätets bästa pris.

>> Läs även om vistelse på agriturismo i Piemonte
>> Läs även om utvalda semesterbostäder i Piemonte här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här