Resor till Alagna Valsesia

Naturparadis om sommaren och off-pist om vintern

Alagna Valsesia hälsar dig välkommen både om sommaren och vintern. Kom och aktivera dig året runt. Den historiska berglandsbyn med hus från 1400-talet skapar stämning samtidigt som möjligheterna för vandring, mountainbike och härlig skidåkning om vintern ger dig alla möjligheter för en upplevelserik vistelse.

Staden Alagna ligger i slutet av dalen Valsesia där floden Sesia löper. Enda vägen hit är längs huvudväg SS299 från Varallo (ca. 35 km) där man finner Alagna vid slutet och på så vis i ett sant orört naturparadis för bergentusiaster vid bergmassivet Monte Rosa. Om vintern är staden ett vinterparadis som är förbundet med de andra skidorterna Gressoney och Champoluc. Alagna ligger ca. 1.200 m.ö.h.

Till skidfolket

Stadens skidlift ligger i centrum och går via mellanstationen Pianalunga helt upp till Passo Salati, och förbinder således Alagna med andra städer vid Monte Rosas bergsmassiv, där ibland Gressoney i Aostadalen. När man anländer till Pianalunga befinner man sig 2.046 m.ö.h., medan Passo Salati går ända upp till 2.980 meters höjd. Området är mycket känt för att vara Freeride Paradise (där man bland annat åker skidor utanför pisterna - off pist) och det finns naturligtvis även pister i alla svårighetsgrader, dock för den lite mer erfarne skidåkaren framför nybörjaren och småbarnsfamiljerna. Vid tillfälle av off-pist åkning rekommenderas det alltid att ha en guide med.

Stämningsfulla och historiska Alagna

Alagna är en bergsort som lockar många besökare i sina två högsäsonger: skidsäsongen under vintermånaderna och vandringssäsongen under högsommaren. De lokala evenemangen och traditionella byfesterna är många och det råder en alldelles speciell atmosfär i den här staden. Alagna är inte stort: det finns endast ca 400 invånare och består i princip av en huvudgata som under högsäsongen blir till gågata. Här finner man stadens kyrka S. Giovanni Battista, små butiker och en handfull restauranger. Man bör även besöka Walser Museum som ligger i en byggnad från 1628 där man får bra inblick i hur bergsfolket Walserna levde förr i tiden. Museet är beläget i utkanten av Alagna i det lilla samhället Pedemonte. Om sommaren är museet öppet som regel under eftermiddagen från kl 14:00 till 18:00.

Vattensporter och vandring

Sesia-floden med sina 36 km är idealisk för vattensporter eftersom delar av den är bred och forsande. T.ex. vid staden Campertogno som ligger mellan Varallo och Alagna endast ca 11 km innan Alagna. Här kan man både njuta av forsränning, kanot, kajak, och hydrospeed hos den välorganiserade arrangören Eddyline. Detta område är också mycket lämpligt för vandring och picnic. Det finns fyra andra platser längs Sesia-floden där man kan roa sig med forsränning. Vandringsmöjligheterna i området är oändliga - en vandringsdestination som är värd att resa till är Val Vogna ca 6 km från Alagna eller ca 3 ½ km från Riva Valdobbia. På vintern är Alagna också en populär destination för skidåkning.

Linbana upp till 3.000 m.ö.h.

En stor attraktion i Alagna förutom naturens egna skatter är stadens linbana som via mellanstationen Pianalunga går ända upp till Passo Salati och därmed förbinder Alagna med andra städer vid Monte Rosa-massivet, där ibland Gressoney i Aostadalen. När man anländer till Pianalunga befinner man sig 2.046 m.ö.h., medan Passo Salati går ända upp till 2.980 meter, vilket är långt ovanför trädgränsen som man kan se på bilderna. Linbanan avgår från Alagna centrum.

Grannstaden Riva Valdobbia

Bara 2 km från Alagna ligger grannstaden Riva Valdobbia. De är förbundna genom huvudvägen men också genom floden Sesia. Man kan även vandra mellan de två städerna via en vacker vandringsled längs floden. Riva Valdobbia är en liten och mycket välbevarad stad med ett charmigt torg med den historiska kyrkan San Michele. Av inköpsmöjligheter finner man inte mycket, en slaktare och ett postkontor.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Alagna Valsesia