Resor till Agliano Terme

Agliano Terme är en liten stämningsfull landsortsstad i hjärtat av Piemonte. Här bor du mitt i ett område känt långt utanför landets gränser för sin fantastiska gastronomi. Omkring 15 kilometer åt norr ligger till exempel staden Asti som är känd för sina söta mousserande viner. Följer du floden Tanaro som rinner nere i dalen i motsatt riktning så är det inte heller särskilt långt till Alba som också är känt för sina goda viner och inte minst den eftertraktade vita tryffeln.

I jämförelse med dessa två berömda städer är det knappast lika många utanför Italien som känner till Agliano Terme. Denna lilla stad som ligger uppe på en höjdrygg med vacker utsikt över det omgivande landskapets böljande fält och vinodlingar hette ursprungligen enbart Agliano. De första historiska källorna som nämner staden är ända från omkring år 400. Genom tidens gång har Agliano Terme blivit kallad för Aulianum, Alianum, Ajanum och Aglanum innan den till sist fick sitt nuvarande namn. "Terme" har dock lagts till på senare tid för att skapa uppmärksamhet omkring traktens termiska källor och bad som en turistattraktion.

Upplev det äkta Piemonte

I dag har Agliano Terme drygt 1 500 fasta invånare som på många sätt lever ett traditionellt landsortsliv här. Vill du gärna utforska de mest kända sevärdheterna men samtidigt uppleva det äkta Piemonte så är denna lilla stad ett riktigt bra val. Det är trevligt att gå en tur på de smala gatorna som slingrar sig fram mot toppen av byn där det står ett torn. Detta torn heter mycket passande Torre Panoramica di Agliano eftersom du från toppen har en formidabel utsikt ner över stadens röda tegeltak och ut över det vackra landskapet.

Högst upp i den lilla staden vid sidan om det gamla tornet finns en bollplan som av och till används vid marknadsdagar. Trots sin beskedliga storlek har Agliano Terme det mesta som du kan tänkas behöva under en semester. Här finns några enstaka mataffärer, barer och restauranger som kan täcka de flesta av semesterns behov. Till och med i denna lilla landsort som annars inte gör så mycket väsen av sig kan du tydligt märka att detta är en region som har mycket att bjuda på för livsnjutare.

Även om det går bussar hit så rekommenderar vi att du har tillgång till bil när du reser till Agliano Terme i Piemonte. Det gäller oavsett om du bor på hotell eller om du hyr in dig i en villa. Om du flyger till Italien är det en god idé att boka en hyrbil redan hemifrån. Med hjälp av en hyrbil har du strålande möjligheter att med bas i Agliano Terme utforska denna spännande region som rymmer ett helt pärlband av måleriska medeltidsstäder och välkända vingårdar.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Agliano Terme