Påsk-semester i Italien

Påsk-semester i Italien innebär vanligtvis behagliga temperaturer med klarblå himmel, solen som börjat värma inför den stundande sommaren. Naturligtvis är det varmare ju längre söderut man väljer att resa under våren.

Går påsksemestern till Italien kan man se fram till att möta en speciell doft av liv och mild värme som uppstår i Italien när träden slår ut. Det är om våren som städernas gator åter livar upp med glada invånare som njuter av att våren är kommen. För skandinaverna kommer havet kanske verka mest lockande och framför allt i södra Italien bör det vara möjligt att ta ett dopp i havet, precis som man kan se fram emot att inta sin lunch på torgen och uteserveringarna.

Populära resor till Italien under påskem

Överväger du att tillbringa din påsksemester eller vårvistelse i en av de italienska regioner så kontakta oss eller titta närmare här på förslag till hotell eller semesterbostad under din italienska påsksemester.

Karta över Italien

Populära hotell i Italien

Italien, Norra Italien, Ligurien, Bocca di Magra
8,4
Mycket bra
292 omdömen
  • Närmaste flygplats: 76 km
  • Närmaste strand: ca. 160 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Pelago
9,5
Fantastiskt
108 omdömen
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Lazio, Rom
9,1
Fantastiskt
849 omdömen
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Buona Pasqua!

I Italien heter påsken "Pasqua". Påsken är den näst viktigaste religiösa högtiden i Italien efter julen. I religiöst hänseende är påsken dedikerad till Jesu Kristi uppståndelse precis som här hemma i Sverige men för italienska katoliker är det framför allt för att minnas kvinnorna vid graven som blev tröstade av en ängel när de återvände till Jesu grav och fann den tom.

År 325 beslutade rådet i Nice att påsken skulle infalla på den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Sedan dess har religiösa och kulturella traditioner format påskfirande världen över där ibland det traditionella påskfirandet i Vatikanen då påven levererar sitt "Urbi et Orbi"-budskap. La Settimana Santa ("Den Heliga veckan") tar sin början på palmsöndagen och slutar den efterföljande helgen. Det mesta italienska firandet av påsken äger rum över tre dagar: Torsdag, fredag och lördag (från det latinska triduum).

Skärtorsdagen är till minne av Jesus och apostlarnas sista nattvard. Långfredagen, dagen före Kristi död, genomförs en traditionell mässa klockan tre på eftermiddagen (vilket anses vara tidpunkten för Kristi död). Under denna mässa erinras Kristi lidande. Påsklördagen genomförs i stillhet då en mässa genomförs utan musik eller körsång. Under dessa tre dagar genomförs en rad spektakulära processioner i städer över hela Italien då deltagarna är iklädda gamla dräkter.

Traditionerna varierar mellan de olika städerna i Italien. Till exempel firar Florens påsken med Scoppio del Carro då man låter en kärra explodera. Kärran dras genom Florens av vita oxar tills man kommer fram till den historiska Basilica di Santa Maria del Fiore. Vid slutet av mässan skickar ärkebiskopen en raket in i vagnen som i sin tur tänder ett fyrverkeri.

Den traditionella påsklunchen

Liksom alla andra heliga dagar i Italien så firas avslutningen av Pasqua med en överdådig lunch. Detta sker framför allt på grund av att påsken signalerar slutet på fastan så därför bjuder det traditionella påskköket i Italien på ett fullkomligt överflöd. Beroende på vilken region man befinner sig i så äter italienarna eventuellt "torta di Pasqua", ett saltat ostbröd doppat i heligt vatten; "La Colomba" en duvformad tårta med kanderade apelsinskal och glasyr av mandelsocker; hårdkokta ägg; choklad; och mycket annat.

Påsklunchen är på samma gång en huvudmåltid som firar vårens kök med färska råvaror. Rätter som vild sparris, tagliatelle, grillat lamm, nypotatis, kronärtskockor, fänkål, broccoli och andra säsongsbetonade grönsaker serveras ofta vid denna lunch.

Knappa in dina önskade resdatum i sökmotorn här på sidan så hittar vi snabbt de bästa priserna på handplockade hotell som fått fina recensioner till din påsksemester i Italien. Vill du komplettera din bokning med flyg och eventuell hyrbil så kan du välja mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Därpå söker vi efter de billigaste flygbiljetterna från samtliga flygbolag - även lågprisbolag - och kombinerar dem med en bra hyrbil. Samtidigt som du säkras av resegaranti så är allt ordnat redan hemifrån. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Norditalien här