Semester i semesterbostad eller på hotell i norra Italien

Njut av färgrika och vackra norra Italien med Escapeaway. Boka en resa till norra Italien med flyg, hyrbil och semesterbostad.

En resa till norra Italien tar dig till klassiska resmål såsom Gardasjön, Milano, Dolomiterna och Venedig. Hitta flexibla flygavgångar, och kombinera med en unik semesterbostad och en hyrbil - så har du ultimat frihet på resan.

Åk på semester till norra Italien med Escapeaway och du kan välja mellan många hundra särskilt utvalda hotell, semesterbostäder och semesterlägenheter. Boka online och få bäst pris och störst urval.

Italien är ett land som fascinerar sina besökare. Något av det som karaktäriserar Italien - utöver osedvanlig läcker mat, vacker arkitektur och ett skönt klimat - är landets enorma variation. Oförstörda berg, djupa sjöar, vulkaner, vita sandstränder, frodiga, gröna landskap, pulserande storstäder och charmerande landsbyar; Italien har allt och lite till!

Stora skillnader mellan norra Italien och resten av landet

Landets 20 regioner är alla vitt skilda, men en särskilt viktig skiljelinje går mellan norr och söder - men det existerar inte en helt precis definition på vad som är norra Italien, och vad som är södra Italien. Det finns både äkta kontroverser mellan norr och söder, som till exempel det politiska partiet Lega Nords uttryckta önskan om att frigöra de två delarna från varandra; samt mer humoristiska och vänskapliga skämt mellan nord- och syditalienare. Det sistnämnda är lyckligtvis mest förekommande och som semestergäst kan du bara se fram emot att norr och söder tävlar om vem det är som lagar bäst mat, eller vem som bäst tar emot och välkomnar sina gäster.

Följande regioner benämner de flesta som tillhörande den norra delen av Italien - och här kommer också några korta rekommendationer till din semester i var av dessa regioner:

Stor kulturell variation och de vackraste städer

Om du vill åka på storstadssemester och gärna vill kombinera det med en tur till norra Italien, tänker du på helt rätt sätt. I norra Italien ligger några av Europas mest storslående städer, och både Florens, Venedig, Milano och Siena är mästerverk i sig själva. Dessa städers arkitektur kommer att få dig att tappa hakan och bli förstummad av människors genialitet och näsa för estetik, samt över Italiens kulturella rikedom. Inom norra Italiens informella gränser kommer du att få uppleva stor variation mellan regionerna. I Piemonte kommer vissa städer nästan få dig att känna som att du befinner dig i Frankrike, i Sydtyrolen är tyska det dominerade språket och i Friuli-Venezia-Giulia i det nordöstra hörnet möter du en imponerande etnisk och språkmässig cocktail, som också inkluderar slovenska. Generellt är tendensen, att ju längre in mot centrala Italien du tar dig, desto mer "italiensk" blir kulturen, så som vi svenskar ofta föreställer oss. När du kommer längre söderut blir kulturen mer latinsk med inslag av spår från mellanöstern.

Få ut det mesta - och bästa - från din resa till norra Italien

Det äventyrligt vackra och varierande norra Italien är en fröjd att utforska, och om du väljer att resa med Escapeaway kan du bo på några av områdets härligaste hotell samt använda dig av vår expertis om Italien både före, under och efter din resa. Vår lokalkännedom hjälper dig att få ut det optimala från din resa i norra Italien. Det är svårt att fatta sig kort när man ska beskriva norra Italien, som är ett området otroligt rikt på både natur, kultur och historia. Faktiskt är det svårt att överhuvudtaget beskriva det - eftersom det råder inga tvivel om att norra Italien är något man ska uppleva med sina egna ögon. Vi vill dock ändå ge dig ett intryck av alla de attraktiva möjligheter du har när du beslutat dig för att din resa ska gå till norra Italien.

Bila själv till den nordliga delen av Italien

Precis som vi redan nämnt i listan ovan så finns det många olika sätt att spendera semestern på i norra Italien.
Du kan utforska norra Italiens fantastiska landskap, slott och småstäder på en kör-själv-semester, där du har maximal frihet och flexibilitet. Det blir en upplevelserik semester där du själv sätter ramarna tillsammans med din partner och dina barn - och skapar minnen ni sent ska glömma.

Topp 3 resmål när du kör själv till Italien
- Kör-själv till Gardasjön
- Kör-själv till Toscana
- Kör-själv till Bibione och Lido di Jesolo

Storstadssemester med familjen eller din bättre hälft

Eller varför inte piffa till vardagslivet lite, och återupptäcka kärleken på en storstadssemester under en långweekend, där du bor centralt i romantiska Venedig, fantastiska Florens eller majestätiska Milano och till fullo njuter av dessa städers utbud? Shakespeares vackra Verona, där Romeo och Julia utspelar sig, är också ett klassiskt resmål då det kommer till storstadssemester. Dessutom är du här strax intill Gardasjön och det underbara vindristriktet Valpociella.

Topp 3 resmål för storstadssemester
- Storstadssemester i Venedig
- Storstadssemester i Florens
- Storstadssemester i Milano

Semester för hela familjen

Hela familjen kommer att älska de lantliga omgivningarna i Toscana, där ni kan njuta av ett svalkande dopp i hotellets pool och samtidigt bo i promenadavstånd till en liten kulturstad - eller varför inte en härlig familjesemester vid klassiska och vackra Gardasjön, där ni slappnar av under olivträdens skugga, medan barnen leker tillsammans?

Topp 3 destinationer för en familjesemester i Norditalien
- Familjesemester vid kusten i Toscana
- Familjesemester vid den södra delen av Gardasjön
- Familjesemester i Caorle söder om Venedig

Matkulturen är hela resan värd!

Norra Italien är fyllt till bredden med muséer i världsklass, romerska ruiner, storslående städer, vingårdar och pittoreska småbyar utspridda över det autentiska back-landskapet som kännetecknar en stor del av området. Du kan äta din middag på fina restauranger som är så berömda att de knappt tycker det är nödvändigt att marknadsföra sina Michelin-stjärnor.

Du kan också inta din middag i mer avslappnade omgivningar vid sidan av den lokala katolska prästen och den lokala polischefen på en av norra Italiens många osterior (små lokala restauranger) och trattorior. Dessa restauranger är oftast familjedrivna där ägarna spenderat generationer på att utveckla sin egen, perfekta version av de lokala specialiteterna som helt säkert kommer få det att vattnas i munnen på dig!

I norra Italien, där många tar ära i att utnyttja lokala råvaror samt att ta sig god tid att förbereda maten, utgör mat och vin ofta ett centrum för en trevlig samvaro. De kommer också att uppleva på din semester, att det smakfulla rödvinet från norra Italien passar perfekt till exempelvis ett mört oxkött tillagat med rika, krämiga pastasåser, färska örter och vitlök. Smakupplevelsen kommer endast överträffas av den härliga stämningen på de lokala restaurangerna, där njutningen av maten och avslappnade samtal går hand i hand.

Semester inom köravstånd

Från södra Sverige är det ca 1200 km till norra Italien och Brennerpasset, och lite längre om du väljer att köra via Schweiz. Väl framme väntar dig en storslående natur och trevliga städer. Maten, dialekten, arkitekturen och landskapet ändrar sig från region till region via korta avstånd.

Besök till exempel Liguriens medeltida städer i pastellfärger, som ligger som pärlor på ett snöre längs med den italienska rivieran, och som binds samman av vackra stränder och förvridna klippsträckningar. Eller gå loss med shoppingen i Milano, Bergamo eller Bologna. Du kan också välja stämningen runt sjöarna - kanske stort, klassiskt och turistvänligt vid Gardasjön, eller mer intimt och oförstört vid Ortasjön eller Iseosjön. Likaså finns det många vindistrikt samt målande platser vid Adriatiska havet: långa, breda sandstränder så långt ögat kan nå. Barnen kommer att älska det! Norra Italien ger er allt och lite till - och passar både stora som små!

Mer information till din resa till norra Italien

I norra Italien hittar du några av de vackraste landskapen, godare mattraditionerna, och största sevärdheterna i Italien. Här finns museum i världsklass, unika romerska ruiner, storslagna städer, fantastiska viner och vingårdar - och pittoreska småstäder utspridda över det vackra backlandskapet som kännetecknar en stor del av området.

Det är också i denna del av Italien, som hittar några av landets rikaste och mest utvecklade städer och regioner, med en ekonomisk nivå som är bland de bästa i Europa, t.ex. den berömde ekonomiska triangeln som består av städerna Milano, Turin och hamnstaden Genua.

Men vad täcker begreppet "norra Italien" egentligen? Även om begreppet inte motsvarar någon officiell administrativ enhet, så täcker det normalt ett förhållandevis avgränsat område i Italien, bestående av de åtta regionerna, Lombardiet, Aosta-dalen, Piemonte, Ligurien, Friuli-Venezia Giulia, Trentino Alto-Adige, Veneto och Emilia-Romagna.

Dessa åtta regioner har många saker gemensamt, samtidigt som de skiljer sig åt vad gäller kultur, historia och i vissa fall också i språk. Detta då många av dem ligger vid gränsen till andra länder och har starkt påverkats av andra folkslag och kulturer genom historien, såsom Aosta-dalen, Trentino Alto-Adige och Friuli-Venezia Giulia, som alla är tilldelade utökad autonomi av den Italienska staten på grund av deras etniska, kulturella och lingvistiska mångfald. I regionen Trentino-Alto Adige talas det till exempel övervägande tyska i provinsen Alto Adige/Sydtyrolen, medan det i regionen Friuli-Venezia Giulia talas både italienska, furlanska (friuliska), slovenska, tyska och venetianska.

Den stora mångfalden i språk och kulturer motsvaras också av ett lika stort utbud av olika slags semesterupplevelser, som du kan få i denna del av Italien. Oavsett om du vill åka på en storstadssemester i städer som Milano, Turin, Venedig, Genua, Verona eller Bologna; en vandringssemester i bergskedjorna Dolomiterna eller Alperna; en livsnjutar-semester vid de vackra norditalienska sjöarna Gardasjön, Comosjön, Ortasjön, Maggioresjön eller Luganosjön; eller på en familje- och badsemester vid den Italienska Rivieran på västsidan, eller Adriatiska havet på östsidan, så kan du få dina önskningar uppfyllda.

Escapeaways topp 3

Carolines rekommendationer till romantiska destinationer i norra Italien

Escapeaways topp 3  är resekonsulenternas möjlighet att ge dig våra helt personliga rekommendationer till en gömd semesterbostad eller ett bestämt resmål i Italien. Så om du har svårt att välja ska du läsa vidare här, där vår resekonsulent Caroline ger dig sina tips på 3 romantiska destinationer som också passar till en rundresa i bil.

Dessa städer kan antingen kombineras som en rundresa i bil, eller så kan du välja en av dem och njuta av den destinationen fullt ut. Jag kan varmt rekommendera dem alla tre, och därför är de beskrivna i den följd jag skulle besöka dem, för jag startar helst längst bort, och slutar närmast, flygplatsen (i detta fall Milano). Så undviker du stress och onödig transport på avresedagen.

1. Limone sul Garda, Gardasjön

Bo billigt och hemtrevligt hos det italienska syskonparet Sofia och Domenico på Hotel Europa, lite utanför Limone sul Garda centrum. Njut av den charmiga stadskärnan, drick en aperitivo längs sjöbredden, medan ni blickar ut över sjön, ät och njut av stämningen. Om dagen rekommenderar jag er en utflykt, med lunch, till Tremosine ovanför Limone. Naturen vid Limone är den absolut mest betagande vid Gardasjön, om du tycker om hårnålssvängar och konstanta stigningar. Parkering mot betalning.

2. Desenzano del Garda, Gardasjön

Bo sedan på Hotel Piroscafo i centrum av den lite större sjöstaden Desenzano, där du får ett vackert rum och ett ännu vackrare läge ut mot stadens gamla hamn. På sommaren är det konserter på torget, och kanske är du också lycklig att befinna dig i staden medan det hålls marknad här. Tiden går av sig själv. alternativt kan jag också rekommendera att besöka Sirmiones historiska centrum, även om det är något av en bedrift att komma dit på grund av turismen och parkeringsförhållandena. Men det är värt turen. Hotellet kan hjälpa dig med parkering i Desenzano.

3. Underbara Iseosjön

Jag väljer att bo på ett av våra utvalda hideaway och Hotel Araba Fenice.  Hyr en cykel och ta en titt i de små fiskelägena, eller ta en shoppingtur till vackra Iseo stad, eller ner till vinområdet Franciacorte söder om sjön. Här finns gott om upplevelser. Åk gärna över till den bilfri ön, Monte Isola. Det finns parkering på fastlandet och överfarten tar endast cirka 4 minuter. Så vad väntar du på? Det är bara att åka iväg!

Norditaliens tre stora sjöar

Comosjön, Gardasjön och Maggioresjön

När du tänker på Norditalien som helhet kan du inte undvika att nämna de sjöar som präglar denna del av Italien. Vi föreslår en resrutt där det är möjligt att uppleva de tre sjöarnas skillnader sett till omgivningar och stämning på en vecka!

Historiskt sett har sjöarna varit älskade sedan Romartiden och under 1700-talet var de ett viktigt element för Skandinaviska ungdomar från välbärgade familjer som gärna reste hit. Du kanske tror att om du sett en sjö, så har du sett dem alla, men så är verkligen inte fallet. Landskapsmässigt är det stor skillnad på de tre sjöarna - Gardasjön präglas av böljande kullar och sjöpomenader, Comosjön av höga berg som stupar ner i vattnet, och Maggioresjön av vackra öar och skön natur.

Gardasjön

Gardasjön är Italiens största sjö och är på många goda grunder att populärt resemål - faktiskt ett av de mest populära i norra Italien. Vid Gardasjön hittar du vacker natur, gamla trevliga städer, och ett stort antal aktivitetsmöjligheter för både barn och vuxna... ja, och så ligger sjön även utmärkt för utflykter till städer och sevärdheter, så här finns massa upplevelser som ligger och väntar på er - både stora som små...

>> Läs mer om resor till Gardasjön här.

Maggioresjön

Du ska välja Italiens näststörsta sjö om du är på jakt efter lockande natur och mindre oväsen än vid de andra sjöarna. Och om du vill uppleva lite kultur i kombination, så lägg ett besök på Borromee-öarna eller i de mysiga städerna runt sjön.

>> Lär mer om resor till Maggioresjön här.

Comosjön

De många imponerande och förnäma villorna, samt trädgårdsanläggningarna vid Comosjön berättar historien om en självständig sjö. Och de stämningsfulla städerna och dramatiska sluttningarna har i många år lockat gäster med smak för trevliga stunder i en estetiskt vacker miljö.

>> Läs mer om semester vid Comosjön här.

Rundresa - besök alla tre sjöarna på samma semester

Ett ypperligt sätt att resa på är en bilrundresa, där du upplever de tre stora sjöarnas olikheter på en vecka eller två - ett förslag är att bo tre nätter på det centralt belägna Hotel Europa vid Gardasjön, två nätter på det förtrollande Hotel Eremo Gaudio vid Comosjön och till sost två nätter på det trevliga Hotel Flora vid Maggioresjön. Men som alltid hot Escapeaway kan du kombinera din resa precis så som du själv önskar - och vill du ha tips och råd i ditt val av hotell eller semesterlägenhet till din rundresa mellan de Norditalienska sjöarna, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Andra sjöar i norra Italien

Här ovan har vi endast nämnt de tre stora (och också mest kända) sjöarna i Norditalien, men det finns många fler vackra sjöar att besöka på din semester, t.ex. Iseosjön, Luganosjön och Idrosjön i Lombardiet; Ortasjön och Mergozzosjön i Piemonte; och Ledrosjön i Trentino, för att bara nämna några. Du kan läsa mer om de flesta sjöarna hos oss på Escapeaway, du behöver bara skriva namnet på sjöni sökfältet upp till höger, så kommer all information du letar efter fram.

Resmål i Norra Italien

 • Gästrecensioner 8,6
  Veneto
  147 hotell
  Av Italiens 20 regioner är det bara ett fåtal som bjuder på så många och varierande upplevelser för semesterresenären som Veneto. Regionen inkluderar den bildsköna naturen vid Gardasjön, stämningsfulla städer som Verona och Venedig samt långa ... badstränder längs Adriatiska havet. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,6
  Lombardiet
  100 hotell
  Lombardiet är inte bara Italiens ekonomiska nav, det är också en region rik på vacker natur, dramatiska berg och stora sjöar. Kulturellt väntar massor av upplevelser på en resa till Lombardiet, med allt från storstadsliv i Milano till trevliga ... medeltida städer. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,5
  Piemonte
  76 hotell
  De gastronomiska upplevelserna står på kö i Piemonte. Utöver världsberömda viner och delikata tryfflar kan du på en resa till regionen "vid foten av bergen" också uppleva en bit av ett autentiskt Italien i lugna byar och i majestätiska Turin.
 • Gästrecensioner 8,5
  Ligurien
  65 hotell
  Ligurien är mest känd för den italienska rivieran, men även om det är frestande att spendera hela semestern vid havet i de idylliska kuststäderna, bör du inte missa att besöka det bergiga inlandet med pittoreska landsorter, vinfält och olivlundar.
 • Gästrecensioner 8,8
  I Sydtyrolen, som utgör det italiensk-tyska gränslandet, kan du uppleva ett av Europas mest natursköna områden med majestätiska berg och måleriska byar. Såväl sommar som vinter har du här idealiska förutsättningar för en aktiv semester med charmerande ... lokal kolorit. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,2
  Emilia-Romagna
  25 hotell
  Emilia-Romagna beskrivs av en del som "Toscana med färre turister". Säkert är det i alla fall att det på en resa till denna region väntar dig charmerande renässans-städer, Adriatiska havets inbjudande badstränder samt betagande byar och natur ... i det fruktbara Po-deltat. Läs mer

Populära hotell i Norra Italien

Italien, Norra Italien, Ligurien, Alassio
8,8
Mycket bra
1201 omdömen
 • Närmaste flygplats: 95 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Ligurien, Rapallo
8,5
Mycket bra
1058 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 650 m
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Ligurien, Rapallo
9,5
Fantastiskt
2090 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 350 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Nordöstra Italien och vindistrikten

De flesta av oss förknippar nog Norditalien antingen med sol och bad, eller snö och skidor. Och allt detta stämmer bra in, men det många kanske glömmer bort, är att just denna del av Italien bjuder på ett frodigt, kuperat landskap, fantastiska städer som charmerande Treviso, historiska Padova, musikparadiset Verona, mytomspunna Venedig, modestaden Milano samt en vinkultur som heter duga.

Här finns massor att göra och du har alla förutsättningar att få en lyckad kombinationssemester som inte bara ger själen och sinnet, utan även smaklökarna, en minnesrik upplevelse.

En uppfriskande del av Italien

Vad menar vi egentligen med Norditalien kanske du tänker, vilket är förståeligt eftersom Italiens norra delar breder ut sig på ett stort område och gränsar till flera olika länder: Slovenien i öst, Österrike och Schweiz i norr och Frankrike i väst. Alla dessa länder sätter sin egen prägel på både mat, språk och kultur och det är just detta som gör denna del av Italien till en så fascinerande plats. Här kan du vandra, cykla och klättra, här kan du sola och bada längs milslånga stränder eller i pittoreska badvikar, här kan du njuta av utsikter som får dig att tappa hakan, här kan du strosa runt bland trånga gränder i underbara städer och här kan du få din livs bästa mat- och dryckupplevelse. Dessutom är norra Italien lättillgänglig oavsett om du väljer att flyga eller bila hit. Valmöjligheterna är många och variationerna är oändliga! Förresten, för dig som är intresserad av ett boende i närheten av underbara Gardasjön: vi har valt att presentera detta separat, så att du lättare ska kunna hitta det du söker.

Soave - ett känt DOC vin

Jag tror vi börjar med ett område som odlar ett fruktigt och lättdrucket vitt vin med gyllengul färg och en aning torr och söt till smaken, nämligen Soave. Namnet känns säkerligen bekant och jag kan nästan slå vad om att du har passerat det utan att veta om det, för vi befinner oss nämligen i närheten av en av landets mest kända städer, Verona. Soave är ett vackert område med böljande kullar där vinfälten står i perfekta rader och vackert bryter av det övriga landskapet. Och i området Soave ligger staden Soave, en medeltida pärla med vacker ringmur och slott, endast 20 km öster om Verona i riktning mot Venedig och havet. Stadens lilla gågata är mycket inbjudande och tar sin början vid den gamla stadsporten Porta a Verona. Och även om staden är liten, finns här restauranger, glassbarer, vinbarer och småbutiker. Så ta dig tid att slå dig ner dig på ett av stadens trevliga caféer med något gott att dricka eller äta, och passa på att handla lite goda viner med dig hem från en av de lokala vinhandlarna.

Valpolicella, Amarone, Ripasso och Masi

Känns namnen bekanta? Hos mig börjar det dra i smilgroparna eftersom jag är en ”Amarone-tjej”. Det är inte så att jag inte uppskattar andra viner, men "drottningen" Amarone, som kommer från det italienska ordet amaro (som i sin tur betyder besk) har en speciell plats i mitt hjärta, eller rättare sagt i mina smaklökar. Vi befinner oss öster om Gardasjön i den italienska provinsen Verona och man kan nog påstå att just Valpolicella är en av landets mest kända vinregioner här uppe i norr, och det är kanske inte så konstigt eftersom namnet blev känt redan på 1100-talet. I Valpolicella, som kommer från latinets Val Polis Cellae (de många vinkällarnas dal), har man hittat arkeologiska fynd som visar att det tillverkades vin i området för flera tusen år sedan, även om det sedermera var romarna som fick fart på vinodlingen.

Det finns flera vinproducenter i området som du kan besöka, men den kanske mest kända gården heter Masi vilket var det första vinhuset som började framställa, det idag kända, vinet Ripasso. Mittemot Masigården och över vinfälten ligger Sèrego Alighieri, som varit i Alighieri-familjens ägor i hela 21 generationer. De har ett tätt samarbete med Masi och här kan du medverka på guidade turer, provsmaka viner och så klart även handla med dig hem. I min väska hamnade bland annat dessertvinet Recioto, och jag måste bara få tillägga att detta är ett av de bästa dessertviner jag någonsin smakat! Dessutom passar vinet perfekt till bland annat mandelbiskvier och ost - perfekt för en livsnjutare som jag!

Prosecco - ett namn i tiden

Prosecco, bara namnet låter lockande och uppfriskande bubbligt och det är inte konstigt att denna dryck blivit allt mer populär, även här uppe i Norden. Namnet Prosecco är både namnet på druvan som på området, Colline del Prosecco, och vindistriktet sträcker sig flera tusen hektar över två områden: Valdobbiadene och Conegliano. Detta område är en personlig favorit eftersom jag älskar frodiga kullar fyllda med vinrankor som böljar sig fram som mjuka vågor. En viss sinnesstämning kryper långsamt fram och jag känner hur jag slappnar av bara genom att låta min blick skönja över landskapet. Detta är platsen där ”just-här-skulle-jag-kunna-tänka-mig-bo-tanken” dyker upp och jag har svårt att slita mig härifrån. Och har du aldrig varit i Treviso, då har det nu blivit dags! Treviso är en romantisk stad där de vackra husen, precis som i Venedig, speglar sig i vattnet. Och, som ett litet tillägg, det är i Treviso jag smakat den absolut godaste glassen i Italien... någonsin!

Ja, vackra byggnader och god glass är inte fy skam, men om du väljer en semester i Prosecco området bör du inte missa Strada del Prosecco, en vinrutt som går mellan olika gårdar och som du kan ta dig fram på antingen med bil, cykel eller till fots. Och befinner du dig här mellan mars och juni månad kan du deltaga i olika arrangemang som hålls i vinets tecken. Skördetiden däremot brukar vara mellan september och november, och då är det stor risk att en och annan druva inmundigas - på ett eller annat vis.

Kulturstäder som Verona och Venedig

Kärleksfulla famntag i gondoler som sakta glider fram längs Venedigs smala kanaler eller nyfikna blickar och förstulna kyssar under den legendariske ”Romeo & Julia balkongen i Verona”, i norra Italien kan du få ditt lystmäte mättat när det kommer till romantik och gamla kulturstäder. Att Venedig är ett självklart resmål för många är inget som är förvånande, och även jag anser att du någon gång i livet bör besöka denna fascinerande stad. Det är dock lika lätt att glömma bort att Verona är den stad som har mest fornlämningar bevarade efter romartiden, förutom Rom så klart. Och här har du dessutom fantastiska möjligheter att få njuta av sköna toner som stiger mot högre höjder, i stadens öppna arena, Arena di Verona. Ljuv musik, romantik och en god middag under bar himmel - kan det bli bättre?

Mat & dryck – ett kärt ämne

Vattnas det i munnen på dig, bara vid tanken på italiensk mat? Det kan jag gott förstå, för det gör det på mig också. Men så är ju mat ett av livets stora nöjen, och ett av de stora attraktionerna med att besöka just matparadiset Italien! Jag skulle vilja påstå att oavsett var i Italien du befinner dig kan du njuta av en otroligt varierande och spännande matkultur. Vad kännetecknar då ”sann Norditaliensk mat”, i jämförelse med resten av Italien? Först av allt, använder man i norr ofta mindre olivolja, pasta och tomatsås, än vad som är typiskt för den italienska gastronomin. Å andra sidan använder man här mer smör och maten har ofta har en läcker, krämig konsistens. Det blir även naturligt att man nära gränserna blir influerad av grannländerna, och du kommer att märka att både det franska och österrikiska köket har starka influenser på menyn - vilket inte är konstigt då de har en gemensam kulturhistoria. Pasta är naturligtvis också en populär ingrediens i det norra italienska köket, men här måste världskändisen dela utrymmet med läcker risotto, het polenta, smakrik soppa och olika grytor. Det finns dock undantag från regeln om mindre olivolja: Ligurien och Gardasjön är känd för att producera olivolja i en klass för sig, och här fyller de gyllene dropparna en hel del lokala mattraditioner. Låt mig bara nämna den världsberömda peston, som uppfanns i Ligurien -den vore inte mycket värd utan kopiösa mängder olivolja.

Norditalienarna är stolta över sina rötter, hemstäder och regioner - och på denna punkt måste det sägas att alla italienare i hela "Stövellandet" har något gemensamt. Denna stolthet innebär också att du ofta får uppleva mat som är baserad på lokalt odlade produkter, vilket i sin tur bidrar till färskare råvaror och i många fall även en högre kvalitet. Tar du dig däremot ut till kusterna, eller till de stora sjöarna - Comosjön eller Gardasjön, kommer du att märka att läckra fisk- och skaldjursrätter har en framträdande plats på menyn. Karp och öring är några av de största läckerheterna sjöarna erbjuder. Sammantaget vill jag säga att oavsett hur höga förväntningar du har, kommer de med all säkerhet förr eller senare att överträffas. Och oavsett om du satsar på en enkel och traditionell lokal trattoria, eller en stor, internationell restaurang - kommer minnena av det du smakat och upplevt få dig att drömma dig tillbaka, långt efter det att du har kommit hem.

Variation, variation, variation...

Så kan man kort och gott beskriva det norditalienska landskapet. Från de djupaste, grönskande dalarna, till de högsta snötäckta bergstopparna. Norditalien är med andra ord inte bara mjuka kullar och böljande vingårdar, utan även ett dramatiskt, alpint landskap, varifrån utsikten är magisk. Oavsett om du tycker om större utmaningar, eller lugna promenader, bjuder norra Italien på ett bergslandskap som ger möjlighet till både och. Överväg gärna att hyra en cykel, eller ta med din egen, du kan få flera dagar och timmar av roliga äventyr och nyttig motion, om du kastar dig ut i de italienska bergen på en mountainbike.

Jag skulle kunna fortsätta att berätta om de sagolika sjöarna, om alla de pittoreska städerna och byarna du kan besöka; och jag skulle kunna fortsätta att berätta om maten, vinerna, kulturen och folklivet du stöter på när du är här, men jag tänker låta bli, för det vore orättvist att inte låta dig få uppleva detta på egen hand. Jag kan bara säga så här: det inte spelar någon roll om du är ung eller gammal, om du vill bestiga berg eller ligga på stranden, om du vill insupa historia bland trånga gränder eller bara sitta uppe på en kulle med ett glas vin i handen och njuta av utsikten - här uppe i Norditalien finns något för alla.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Norra Italien?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 2816 recensioner