Semester i semesterbostad eller på hotell i norra Italien

Njut av färgrika och vackra norra Italien med Escapeaway. Boka en resa till norra Italien med flyg, hyrbil och semesterbostad.

En resa till norra Italien tar dig till klassiska resmål såsom Gardasjön, Milano, Dolomiterna och Venedig. Hitta flexibla flygavgångar, och kombinera med en unik semesterbostad och en hyrbil - så har du ultimat frihet på resan.

Åk på semester till norra Italien med Escapeaway och du kan välja mellan många hundra särskilt utvalda hotell, semesterbostäder och semesterlägenheter. Boka online och få bäst pris och störst urval.

Italien är ett land som fascinerar sina besökare. Något av det som karaktäriserar Italien - utöver osedvanlig läcker mat, vacker arkitektur och ett skönt klimat - är landets enorma variation. Oförstörda berg, djupa sjöar, vulkaner, vita sandstränder, frodiga, gröna landskap, pulserande storstäder och charmerande landsbyar; Italien har allt och lite till!

Stora skillnader mellan norra Italien och resten av landet

Landets 20 regioner är alla vitt skilda, men en särskilt viktig skiljelinje går mellan norr och söder - men det existerar inte en helt precis definition på vad som är norra Italien, och vad som är södra Italien. Det finns både äkta kontroverser mellan norr och söder, som till exempel det politiska partiet Lega Nords uttryckta önskan om att frigöra de två delarna från varandra; samt mer humoristiska och vänskapliga skämt mellan nord- och syditalienare. Det sistnämnda är lyckligtvis mest förekommande och som semestergäst kan du bara se fram emot att norr och söder tävlar om vem det är som lagar bäst mat, eller vem som bäst tar emot och välkomnar sina gäster.

Följande regioner benämner de flesta som tillhörande den norra delen av Italien - och här kommer också några korta rekommendationer till din semester i var av dessa regioner:

Stor kulturell variation och de vackraste städer

Om du vill åka på storstadssemester och gärna vill kombinera det med en tur till norra Italien, tänker du på helt rätt sätt. I norra Italien ligger några av Europas mest storslående städer, och både Florens, Venedig, Milano och Siena är mästerverk i sig själva. Dessa städers arkitektur kommer att få dig att tappa hakan och bli förstummad av människors genialitet och näsa för estetik, samt över Italiens kulturella rikedom. Inom norra Italiens informella gränser kommer du att få uppleva stor variation mellan regionerna. I Piemonte kommer vissa städer nästan få dig att känna som att du befinner dig i Frankrike, i Sydtyrolen är tyska det dominerade språket och i Friuli-Venezia-Giulia i det nordöstra hörnet möter du en imponerande etnisk och språkmässig cocktail, som också inkluderar slovenska. Generellt är tendensen, att ju längre in mot centrala Italien du tar dig, desto mer "italiensk" blir kulturen, så som vi svenskar ofta föreställer oss. När du kommer längre söderut blir kulturen mer latinsk med inslag av spår från mellanöstern.

Få ut det mesta - och bästa - från din resa till norra Italien

Det äventyrligt vackra och varierande norra Italien är en fröjd att utforska, och om du väljer att resa med Escapeaway kan du bo på några av områdets härligaste hotell samt använda dig av vår expertis om Italien både före, under och efter din resa. Vår lokalkännedom hjälper dig att få ut det optimala från din resa i norra Italien. Det är svårt att fatta sig kort när man ska beskriva norra Italien, som är ett området otroligt rikt på både natur, kultur och historia. Faktiskt är det svårt att överhuvudtaget beskriva det - eftersom det råder inga tvivel om att norra Italien är något man ska uppleva med sina egna ögon. Vi vill dock ändå ge dig ett intryck av alla de attraktiva möjligheter du har när du beslutat dig för att din resa ska gå till norra Italien.

Bila själv till den nordliga delen av Italien

Precis som vi redan nämnt i listan ovan så finns det många olika sätt att spendera semestern på i norra Italien.
Du kan utforska norra Italiens fantastiska landskap, slott och småstäder på en kör-själv-semester, där du har maximal frihet och flexibilitet. Det blir en upplevelserik semester där du själv sätter ramarna tillsammans med din partner och dina barn - och skapar minnen ni sent ska glömma.

Topp 3 resmål när du kör själv till Italien
- Kör-själv till Gardasjön
- Kör-själv till Toscana
- Kör-själv till Bibione och Lido di Jesolo på Adriatiska havskusten

Storstadssemester med familjen eller din bättre hälft

Eller varför inte piffa till vardagslivet lite, och återupptäcka kärleken på en storstadssemester under en långweekend, där du bor centralt i romantiska Venedig, fantastiska Florens eller majestätiska Milano och till fullo njuter av dessa städers utbud? Shakespeares vackra Verona, där Romeo och Julia utspelar sig, är också ett klassiskt resmål då det kommer till storstadssemester. Dessutom är du här strax intill Gardasjön och det underbara vindristriktet Valpociella.

Topp 3 resmål för storstadssemester
- Storstadssemester i Venedig
- Storstadssemester i Florens
- Storstadssemester i Milano

Semester för hela familjen

Hela familjen kommer att älska de lantliga omgivningarna i Toscana, där ni kan njuta av ett svalkande dopp i hotellets pool och samtidigt bo i promenadavstånd till en liten kulturstad - eller varför inte en härlig familjesemester vid klassiska och vackra Gardasjön, där ni slappnar av under olivträdens skugga, medan barnen leker tillsammans?

Topp 3 destinationer för en familjesemester i Norditalien
- Familjesemester vid kusten i Toscana
- Familjesemester vid den södra delen av Gardasjön
- Familjesemester i Caorle söder om Venedig

Matkulturen är hela resan värd!

Norra Italien är fyllt till bredden med muséer i världsklass, romerska ruiner, storslående städer, vingårdar och pittoreska småbyar utspridda över det autentiska back-landskapet som kännetecknar en stor del av området. Du kan äta din middag på fina restauranger som är så berömda att de knappt tycker det är nödvändigt att marknadsföra sina Michelin-stjärnor.

Du kan också inta din middag i mer avslappnade omgivningar vid sidan av den lokala katolska prästen och den lokala polischefen på en av norra Italiens många osterior (små lokala restauranger) och trattorior. Dessa restauranger är oftast familjedrivna där ägarna spenderat generationer på att utveckla sin egen, perfekta version av de lokala specialiteterna som helt säkert kommer få det att vattnas i munnen på dig!

I norra Italien, där många tar ära i att utnyttja lokala råvaror samt att ta sig god tid att förbereda maten, utgör mat och vin ofta ett centrum för en trevlig samvaro. De kommer också att uppleva på din semester, att det smakfulla rödvinet från norra Italien passar perfekt till exempelvis ett mört oxkött tillagat med rika, krämiga pastasåser, färska örter och vitlök. Smakupplevelsen kommer endast överträffas av den härliga stämningen på de lokala restaurangerna, där njutningen av maten och avslappnade samtal går hand i hand.

Semester inom köravstånd

Från södra Sverige är det ca 1200 km till norra Italien och Brennerpasset, och lite längre om du väljer att köra via Schweiz. Väl framme väntar dig en storslående natur och trevliga städer. Maten, dialekten, arkitekturen och landskapet ändrar sig från region till region via korta avstånd.

Besök till exempel Liguriens medeltida städer i pastellfärger, som ligger som pärlor på ett snöre längs med den italienska rivieran, och som binds samman av vackra stränder och förvridna klippsträckningar. Eller gå loss med shoppingen i Milano, Bergamo eller Bologna. Du kan också välja stämningen runt sjöarna - kanske stort, klassiskt och turistvänligt vid Gardasjön, eller mer intimt och oförstört vid Ortasjön eller Iseosjön. Likaså finns det många vindistrikt samt målande platser vid Adriatiska havet: långa, breda sandstränder så långt ögat kan nå. Barnen kommer att älska det! Norra Italien ger er allt och lite till - och passar både stora som små!

Mer information till din resa till norra Italien

I norra Italien hittar du några av de vackraste landskapen, godare mattraditionerna, och största sevärdheterna i Italien. Här finns museum i världsklass, unika romerska ruiner, storslagna städer, fantastiska viner och vingårdar - och pittoreska småstäder utspridda över det vackra backlandskapet som kännetecknar en stor del av området.

Det är också i denna del av Italien, som hittar några av landets rikaste och mest utvecklade städer och regioner, med en ekonomisk nivå som är bland de bästa i Europa, t.ex. den berömde ekonomiska triangeln som består av städerna Milano, Turin och hamnstaden Genua.

Men vad täcker begreppet "norra Italien" egentligen? Även om begreppet inte motsvarar någon officiell administrativ enhet, så täcker det normalt ett förhållandevis avgränsat område i Italien, bestående av de åtta regionerna, Lombardiet, Aosta-dalen, Piemonte, Ligurien, Friuli-Venezia Giulia, Trentino Alto-Adige, Veneto och Emilia-Romagna.

Dessa åtta regioner har många saker gemensamt, samtidigt som de skiljer sig åt vad gäller kultur, historia och i vissa fall också i språk. Detta då många av dem ligger vid gränsen till andra länder och har starkt påverkats av andra folkslag och kulturer genom historien, såsom Aosta-dalen, Trentino Alto-Adige och Friuli-Venezia Giulia, som alla är tilldelade utökad autonomi av den Italienska staten på grund av deras etniska, kulturella och lingvistiska mångfald. I regionen Trentino-Alto Adige talas det till exempel övervägande tyska i provinsen Alto Adige/Sydtyrolen, medan det i regionen Friuli-Venezia Giulia talas både italienska, furlanska (friuliska), slovenska, tyska och venetianska.

Den stora mångfalden i språk och kulturer motsvaras också av ett lika stort utbud av olika slags semesterupplevelser, som du kan få i denna del av Italien. Oavsett om du vill åka på en storstadssemester i städer som Milano, Turin, Venedig, Genua, Verona eller Bologna; en vandringssemester i bergskedjorna Dolomiterna eller Alperna; en livsnjutar-semester vid de vackra norditalienska sjöarna Gardasjön, Comosjön, Ortasjön, Maggioresjön eller Luganosjön; eller på en familje- och badsemester vid den Italienska Rivieran på västsidan, eller Adriatiska havet på östsidan, så kan du få dina önskningar uppfyllda.

Escapeaways topp 3

Carolines rekommendationer till romantiska destinationer i norra Italien

Escapeaways topp 3  är resekonsulenternas möjlighet att ge dig våra helt personliga rekommendationer till en gömd semesterbostad eller ett bestämt resmål i Italien. Så om du har svårt att välja ska du läsa vidare här, där vår resekonsulent Caroline ger dig sina tips på 3 romantiska destinationer som också passar till en rundresa i bil.

Dessa städer kan antingen kombineras som en rundresa i bil, eller så kan du välja en av dem och njuta av den destinationen fullt ut. Jag kan varmt rekommendera dem alla tre, och därför är de beskrivna i den följd jag skulle besöka dem, för jag startar helst längst bort, och slutar närmast, flygplatsen (i detta fall Milano). Så undviker du stress och onödig transport på avresedagen.

1. Limone sul Garda, Gardasjön

Bo billigt och hemtrevligt hos det italienska syskonparet Sofia och Domenico på Hotel Europa, lite utanför Limone sul Garda centrum. Njut av den charmiga stadskärnan, drick en aperitivo längs sjöbredden, medan ni blickar ut över sjön, ät och njut av stämningen. Om dagen rekommenderar jag er en utflykt, med lunch, till Tremosine ovanför Limone. Naturen vid Limone är den absolut mest betagande vid Gardasjön, om du tycker om hårnålssvängar och konstanta stigningar. Parkering mot betalning.

2. Desenzano del Garda, Gardasjön

Bo sedan på Hotel Piroscafo i centrum av den lite större sjöstaden Desenzano, där du får ett vackert rum och ett ännu vackrare läge ut mot stadens gamla hamn. På sommaren är det konserter på torget, och kanske är du också lycklig att befinna dig i staden medan det hålls marknad här. Tiden går av sig själv. alternativt kan jag också rekommendera att besöka Sirmiones historiska centrum, även om det är något av en bedrift att komma dit på grund av turismen och parkeringsförhållandena. Men det är värt turen. Hotellet kan hjälpa dig med parkering i Desenzano.

3. Underbara Iseosjön

Jag väljer att bo på ett av våra utvalda hideaway och Hotel Araba Fenice.  Hyr en cykel och ta en titt i de små fiskelägena, eller ta en shoppingtur till vackra Iseo stad, eller ner till vinområdet Franciacorte söder om sjön. Här finns gott om upplevelser. Åk gärna över till den bilfri ön, Monte Isola. Det finns parkering på fastlandet och överfarten tar endast cirka 4 minuter. Så vad väntar du på? Det är bara att åka iväg!