Resor till Molise

Få Molise helt för dig själv. Åk på en resa till Molise och hitta lugnet - och det äkta Italien.

Hos Escapeaway kan du nu boka resor till Molise, inkl. flyg, hotell/semesterbostad och hyrbil. Så kommer du snabbt iväg till en autentisk, italiensk semester, till en av landets yngsta, minsta och minst kända regioner - som dock har mycket att erbjuda.

Molise må vara Italiens minsta och minst kända region. Just därför bör du besöka den. Här är gästfriheten varm, naturen storslagen, städerna pittoreska och stränderna outforskade. Kombinerar du regionen med Rom och Apulien så har du den perfekta rundresan.

Italiens minsta region

Molise är utan diskussion Italiens minst kända region! Den är också Italiens yngsta region då den först 1964 blev självständig. Dessförinnan hade den tillhört grannregionen Abruzzo. Samtidigt är den en av Italiens minst utvecklade och fattiga område där skick och seder består sedan flera hundra år tillbaka i tiden.

Pittoreska landsbyar och storslagen natur

Även om Molise erbjuder outforskade städer och säkert skulle kunna vara ett bra val för den som söker det autentiska Italien vill vi hellre rekommendera Molises angränsande regioner. Tex. Finner man det autentiska Italien väl representerat i både Abruzzo, Campania och inte minst Apulien.

Samtidigt är den en av Italiens minst utvecklade och fattiga område där skick och seder består sedan flera hundra år tillbaka i tiden. I staden Ururi, som blev grundad av albanska flyktingar på 1300-talet, är idag en orolig stad med mycket brutalitet som inte är långt efter Ben Hur. Sida om sida med svartklädda kvinnor som knappt känner till vad en telefon är ser man unga tjejer med märkeskläder och mobiltelefon i handen. Här finner man underutvecklade landsbyggder som verkar ha stannat i utvecklingen, och överutvecklade storstäder vars utveckling visat sig vara otäck och förkrossande. Man kommer inte till Molise för att besöka de stora städerna, utanför att njuta av den fantastiska naturen, dess outforskade strand och arkelogiska utgrävningar.

Något vi heller inte får glömma när vi talar om det autentiska syditalien så är det den varma gästfrihet som infinner sig när man ankommer till sitt semesterboende eller kvällens utvalda restaurang. Överallt blir man mottagen med öppen famn och det är kanske just detta som vi älskar mest med det autentiska Italien.

Bergrika omgivningar

Besök till exempel den lilla fiske- och bad staden Termoli som ligger nära Apulien. Den härliga sandstranden är ett annat badställe där särskillt Molises egna invånare gärna åker. Stadens borg från 1200-talet samt domkyrkan med romansk arkitektur är imponerande byggnadsverk. Över 40% av Molise är täckt av berg och man får en fin upplevelse av deras vilda skönhet om man tar en tur till Matese området som ligger på gränsen till Campania. Här lever örnar, vildsvin, björnar och ulvar i de djupa skogarna. Det skrämmer dock inte befolkningen som kommer i flertal särskillt efter året när bergen är fulla av god svamp. Om man föredrar antiken så är en utflykt till Saepinium på sin plats. Här finns nämligen mycket välbevarade ruiner från romartiden. Det är dock inte så omfattande som Pompei men till skillnad så slipper man alla turistmassor som besöker Pompei om sommaren. Molise är på gott och ont en ovanlig region som dock ska upplevas för den på både gott och ont liknar resten av Italien!

Aktiv semester

Stora delar av Molise präglas av skog och ödemark vilket inbjuder till en aktiv semester. Dock finner man de absolut bästa fårhållandena i den närliggande Abruzzo Nationalpark som faktiskt officiellt heter Abruzzo, Lazio och Molise Nationalpark. Detta pga att parkens ca. 440 km² sträcker sig över alla tre regioner.

Förutom ett imponerande naturlandskap med höga berg, skog och sjön Lago di Barrea finner man åtskilliga vandringsrutter. Med andra ord en perfekt kombination för den som är ute efter en aktiv semester i Molise.

Mer information till din resa till Molise

Molise - omgiven av grannregionerna Abruzzo i norr, Apulien i sydväst, Lazio i väst, Campania i söder samt Adriatiska havet i öst - är en av Italiens minsta regioner (endast Aosta är mindre) med sina 4.438 kvadratkilometer och sina 313,348 invånare, varav cirka 50 000 av dessa bor i regionshuvudstaden Campobasso. Regionen är indelad i två provinser, varav den ena är uppkallad efter regionshuvudstaden Campobasso, medan den andra är uppkallad efter provinshuvudstaden Isernia.

Molise bjuder bland annat på hjärtvänlig gästfrihet, oförstörda stränder, stolta och levande kulturtraditioner, en fantastisk, rustik gastronomi, massor av soltimmar och en fantastisk natur.

Sistnämnda kan du bland annat uppleve i Matese-området, på gränsen till regionen Campania, där du kan gå på upptäcktsjackt i de djupa skogarna i området, och - om du har tur - kan se björnar, vildsvin, örnar och vargar; eller plocka svampar i bergen om hösten. Du bör också besöka den 44.000 hektar stora nationalparken för Abruzzo, Lazio och Molise, som ligger i det nordvästra hörnet av regionen. Parken, som är en av de äldsta nationalparkerna i Italien, rymmer bland annat en tredjedel av alla botaniska sorter i Italien, samt 50 markerade vandringsleder.

När du vill slappna av lite, med rikliga  mängder sol och havsvatten, kan du åka ut till någon av Molises alla trevliga stränder vid Adriatiska havet - t.ex. till Termoli, som är en liten fiskar- och badort, men som räknas som regionens huvdstad längs kusten. Utöver dina fina sandstränder, har staden en borg från 1200-talet samt en domkyrka. Från Termoli kan du välja att besöka de vackra Tremiti-öarna, som bjuder på oförstörd natur, kristallklart vatten, mystiska grottor och branta klippformationer. Termoli har för övrigt den enda båtrutten till öarna, vilken går året runt.

Och om du får lust att uppleva några kulturella sevärdheter, kan du besöka regionshuvudstaden Campobasso, som bland annat bjuder på ett välhållet medeltida centrum; provinshuvudstaden Isernia, som är känd för sina spetser och historiska byggnader; eller bergslandsorten Agnone som är världskänd för sin produktion av kyrkklockor. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Molise

  • Agnone ligger på toppen av en kulle, djupt inne i den, för turister fortfarande översedda, regionen Molise. Helt okänd är Agnone dock inte, utan har en berömd produktion av kyrkklockor. Ett trevligt resmål till en avslappnande semester i idylliska ... omgivnignar. Läs mer
  • Medeltidsstaden Campobasso är regionshuvudstad i regionen Molise, som är berömd för sin vackra natur. Staden har 50.000 invånare men upplevs som fridfull, nästan idyllig atmosfär. Det kan du uppleva om du traskar runt en tur i stadens smala gator.
  • Den gyllene, långgrunda sandstranden vid Marina di Montenero di Bisaccia är perfekt för en avkopplande badsemester med familjen. Denna lilla badort har en mycket överskådlig storlek men trots sin relativa litenhet ändå ett ganska förnuftigt ... utbud av matställen och inköpsmöjligheter. Läs mer
  • Sepino är en liten trevlig stad uppe bland bergen på gränsen mellan Kampanien och Molise. Det finns i och för sig ett historiskt centrum i staden men den verkliga sevärdheten hittar du lite utanför staden i form av en arkeologisk park som bäst ... kan beskrivas som ett litet Pompeji. Läs mer
  • Även för kännare av Italien utgör Termoli en ytterst behaglig överraskning i den lilla regionen Molise överst längs den Adriatiska havskusten. Den vackra staden har ett trevligt gammalt centrum omslutet av en ringmur och inte minst en lång bred sandstrand.

Regionshuvudstaden Campobasso och badorten Termoli

Regionshuvudstaden Campobasso ligger långt inne i regionens gröna hjärta. Städerna Isernia och Termoli (vid kusten) följer efter i invånarantal och betydelse. Framför allt Termoli är en pärla som bör besökas.

Man bör inte missa Termoli, som är en liten fiske- och badort. Staden är känd för sin härliga sandstrand men även för sin borg från 1200-talet som är imponerande tillsammans med stadens domkyrka. Till sist bör man även titta närmare på de karaktäristiska fiskeposterna som kallas Trabucchi.

Isernia däremot ligger inne i landet och är känd för sina knypplingar samt historiska byggnadsverk medan den närliggande och mindre landsorten Frosolone är känd för sin tillverkning av knivar och saxar samt den vackra naturen.

När man befinner sig i Molises hjärta bör man unna sig ett besök i berglandsbyn Agnone som är världsberömd för sin produktion av kyrkeklockor och som själv har hela 16 kyrkor fördelat runt på de små gator och gränder.

I Saepinium finner man välbevarade ruiner från romartiden. De är inte så omfattande som de i Pompei men till skillnad så slipper man alla turistmassor som besöker Pompei om sommaren.