Miljözoner i Italien (ZTL)

Miljözoner i Italien (ZTL)

I Italien har många städer infört restriktioner och infartsförbud i de historiska stadskärnorna. Detta har man gjort för att minska miljöbelastningen i tätbefolkade områden, samt för att skapa bättre förhållande för fotgängarna.

OBS! Det kan hända att du kommer körande i en stad, för att se italienska bilar framför dig köra in i en miljözon. Dessa bilar kan dock har särskilda tillstånd (exempelvis om de bor i området) och har därför rätt att köra i miljözonen. Låt dig därför inte luras av detta, och tvekar du, så ska du inte köra in i miljözonen - håll ögonen öppna efter skyltar (se bildgalleriet). 

Miljözonerna i Italien varierar från stad till stad, kommun till kommun, och vid olika årstider. På Escapeaway kan vi därför inte ge dig specifik information på alla de tusentals miljözoner som finns i landet. Vi hänvisar dig istället till att läsa vidare på de länkar du hittar nederst på denna sida, och eventuellt ta kontakt med ditt hotell för ytterligare information. Kontaktinformation till ditt hotell finns på bekräftelsen du mottagit vid bokningen. Du hittar också mer information om ditt hotell/semesterlägenhet genom att logga in på Min bokning här.

Införandet av miljözoner betyder att endast bofasta och personer med särskild tillåtelse får färdas i zonerna med bil, och alltså inte turister eller andra som har ett ärende i staden. Skylten är fyrkantig och vit med texten ’Zona Traffico Limitato – ZTL’ och en röd cirkel (se exempel i bildgalleriet här ovan). Infartsförbudet är uppsatt vid zonens början och vid stadens infartsvägar, där avståndet till zonen är angivet. Förbudet är som regel tidsbestämt och gäller ofta i tidsrummet från kl. 08:00 till 18:00, men kan variera från stad till stad. Undvik att köra in i miljözonerna, då du kan riskera att bli automatiskt fotograferad (nummerplåten på bilen), varpå polisen senare skickar hem en oväntad bot till din hemadress. Kör du en hyrbil, mottager du inte bara en bot, utan också en administrativ avgift från biluthyraren.

Hotell och semesterlägenheter i miljözoner 

Ifall du har bokat ett hotell i en stad, är risken stor det ligger i en miljözon. I de flesta fall ska du då vid ankomst till hotellet informera receptionisten om din nummerplåt, varpå hotellet meddelar kommunen att ni är deras gäster. Eventuella böter för infart i miljözonen blir då annullerade. Registreringen av din nummerplåt ska ske direkt vid ankomst då det inte är möjligt att annullera böter vid ett senare tillfälle. Att du får köra fram till hotellet betyder dock inte nödvändigtvis att du också kan parkera vid hotellet. Om inte hotellet själv har en parkeringsplats, kan de hänvisa er till närmaste parkeringsplats eller parkeringshus (oftast mot betalning), dit du kan köra och parkera efter att ha lastat av bagaget.

Läs om miljözoner hos Konsument Europa 

Konsument Europa är en del av de europeiska nätverket European Consumer Centres Network, som har kontor i varje EU-land samt Norge och Island. Konsument Europa är en fristående enhet inom Konsumentverket och är delfinansiererad av EU-kommissionen. 

Undvik böter när du bilar i Europa

Läs också denna broschyr (på engelska) om miljözoner

Nyttiga länkar om miljözoner i Italien

Läs om bilsemester i Italien och miljözoner på den italienska statens turistbyrå här (på svenska).

Läs mer om de italienska miljözonerna här ztl-italia.blogspot.com/ (på italienska).

Genom att logga in på Motormännens hemsida kan du också läsa om bilfakta i Italien

Information om bilhyra och bilsemester i Italien

Ska du hyra bil i Italien hittar du information om bilhyra här

Vi har samlat inspiration till din bilsemester i egen bil till Italien här