San Marino

Republiken San Marino, världens femte minsta land, ligger i den centrala delen av Italien och gränsar till regionerna Emilia-Romagna och Marche. San Marino är, trots sin anspråkslösa storlek på endast 30.000 invånare, en självständig nation. Republiken ligger på berget Titano med en skön utsikt över det kulliga landskapet bara ca. 20 km från staden Rimini. Över San Marino stad tronar den gamla fästning La Guaita (1253) sig upp.

Utan moms

San Marino sträcker sig på ett 61 km² stort areal och styrs av det så kallade Storråd, som påminner lite om styret i det gamla Rom.
Varje år strömmar av flera orsaker ca. 3 miljoner turister till San Marino; dels för att uppleva stämningen i detta lilla, självständiga land, dels för att shoppa. Du handlar nämligen momsfritt i San Marino (den italienska momsen är på 20 %). Och butikernas urval är också präglat av detta; här finner du nämligen massor av märkesvaror såsom exklusiva klockor, väskor, skor och kläder, såväl som cd skivor, dvd, alkohol, matvaror o.s.v. Speciellt barnen uppskattar ett besök till San Marino då atmosfären är historisk och påminner oss om riddartiden.

Ett historiskt centrum

San Marino har ett trevligt historiskt centrum med små vackra gränder och massor av caféer och restauranger. Kommer du hit under sommarhalvåret ska du dock, speciellt i weekenden och på helgdagar, vara förberedd på att möta en hel del folkmassor. Men atmosfären är skön och utsikterna fantastiska. San Marino är ett resmål som passar alla i familjen oavsett ålder.