Vandring i Nationalparken Monti Sibillini

Vi har valt ut 3 st vandringsleder i parken efter längd, en kortare vandring en lite längre och den sista tar en till Monte Vettore som är den längsta. Även om bergen här är välbesökta och väl märkta så ska man alltid tänka på att ta med kompass och karta för säkerhets skull.

Nationalparken Monti Sibillini ligger I den södra delen av regionen Marche och är uppkallad efter legenden om Sibylla som gömde sig i en grotta i dessa berg för att undkomma romarna när de erövrade det vi i dag känner som Italien, här finns även sjön Pilato var legenden säger att Pontius Pilates blev i släpad. Dessa berg är omsvepta av mystik och legender och detta understryks av alla de små romerska kyrkor och små gömda grottor som ligger utspridda runt området. Nationalparkens högsta berg är Monte Vettore (2476 m.ö.h.) och är känt för dess rika växt och djurliv och vackra landskap.

Vi har valt ut 3 st vandringsleder i parken efter längd, en kortare vandring en lite längre och den sista tar en till Monte Vettore som är den längsta. Även om bergen här är välbesökta och väl märkta så ska man alltid tänka på att ta med kompass och karta för säkerhets skull.

Casalicchio och Capovalle:
Detta är en cirkulär vandringled som går genom de lägre delarna av Monte Amendola och härifrån har man en spektakulär utsikt över landskapet. Turen börjar vid dess hösta punkt vid Rifugio (stuga) Città di Amandola (1185 m) och går mot öster, turen tar ca 3,5 timme.

Vid stugan Città di Amandola finns det picknik bord och en lekplats för barnen, under högsäsong kan man även köpa mat och dryck här.

Monte Sibilla från stugan Sibilla: Denna tur går längst bergskammen för att sluta vid Monte Sibilla på 2173 meters höjd. Längst vägen får man se vackra panoramiska utsikter mot Tenna och Aso dalarna samt Monte Vettore och över landskapet mot havet i fjärran. Denna tur är väldigt populär och är välbesökt under sommaren. Under denna period kan man finna stugan (rifugio) Sibilla öppen och var de har ett bra utbud av mat och förfriskningar.

Turen är vissa gånger ganska brant men är enkel att följa. De som inte gillar höga höjder kan dock finna att vissa delar är lite läskiga och var man ibland måste vara försiktig med var man sätter fötterna. Vid en punkt var två bergsarter har mött varandra så krävs det tom. att man prövar sig på lite bergsklättring för att ta sig vidare, väljer man här att vända tillbaks så har man inte gått miste om något då detta är en mycket givande tur. Den tar ca. 4,5 timme att vandra och är 11 km lång.

Monte Vettore: För en vandring på parkens högsta berg kan vi rekommendera tre alternativa turer.

- Alternativ 1: Den första startar från Foce och vägen är lång och ganska krävande men man blir belönad av de mest underbara utsikter i Sibilli området! Vi varnar för att det kan vara farligt att vandra här på grund av kraftiga vindar och regn, då man befinner sig på mycket höga höjder. Man ska vara i god kontition och vara en van vandrare för att för att företa sig denna tur på 17 km (tid ca. 8 timmar). I stugan Foce kan man köpa förfriskningar.

- Alternativ 2: Denna tur tar en till den lilla sjön Pilato från Foce. Denna populära tur tar en rakt in i hjärtat av bergskedjan för att till slut komma till den sagolika sjön, vägen hit är bra men den kan vara ganska brant på vissa ställen så man ska vara försiktig. Turen tar ca. 6 timmar och är 13 km lång.

- Alternativ 3: Den mest populära turen för att ta sig upp till Monte Vettore. Den börjar från den södra sidan av berget, så nära man kan komma med bil, och 500 meter ovan Foce. Lederna är välmärkta och välunderhållna. Denna tur tar 5 timmar och är 10 km lång.


Detta är några av oss utvalda turer och vill ni veta mer om olika vandringsleder i Nationalparken Monte Sibillia så kan ni läsa mer här: www.sibillini.net