Resor till Monterado

Den lilla, charmerande staden Monterado ligger på toppen av en kulle i norra delen av Marche-regionen omgiven av böljande kullar, olivlundar, vinodlingar och solrosor, några få kilometer från kuststaden Senigallia; från stadens höjdrygg kan du vid klart väder se kusten och havet. 

Staden är en idealisk utgångspunkt för en autentisk och avkopplande semester i den underbara, och ofta förbisedda Marche-region med bara omkring 10 kilometers avstånd - cirka en kvarts körning - till Adriatiskahavets vackra stränder och med fina utflyktsmöjligheter till några av Norditaliens största kulturella och historiska sevärdheter så som Bologna och Florens, som ligger 2 respektive 3 timmars körning bort. 

Välkommen till denna del av Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Monterado och andra resmål i regionen där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Många kombinationsmöjligheter

Du kan på detta sätt kombinera badsemester vid Adriatiska havet med lugn lantsortsidyll, Marche-regionens vidunderliga landskap och några av centrala och norra Italiens största metropoler.

Monterado är litet och har knappa två tusen invånare, men inte desto mindre har staden ett litet charmerande torg (piazza), en fantastisk restaurang och ett par butiker. Skulle du få behov av lite större inköp och fler ställen att välja mellan när du ska äta, då ligger kuststäderna Fano och Senigallia bara cirka en kvarts körning bort och bjuder på ett fint urval av restauranger, butiker och trottoarserveringar samt inköpsmöjligheter. Den livliga staden Ancona och den vackra kustnära staden Conero, ligger ochså inom räckhåll. 

Upplevelser och sevärdheter

Monterado har en lång historia med sitt slott, Castello di Monterado från när staden ursprungligen grundlades i samband med att den mäktiga familjen Malatesta lät uppföra slottet som familjen behöll i sin ägo fram till 1462. Det nuvarande slottet, som snarare är ett palats än en fästning, byggdes 1732, innanför stadens murar, och har utsikt över välskötta trädgårdar och små skogsområden. Idag är slottet förvandlat till ett hotell. 

Utöver Castello di Monterch Mondavio kan det rekommenderas att besöka de vackra småstäderna Corinaldo och Mondavia och att utforska de vackra kullarna runt Monterado.

Dagsutflykter

Urbino, som bara ligger en timmes körning från staden, är ett självskrivet utflyktsmål för en hel- eller halvdagsutflykt. Renässansstaden som ligger vackert omgiven av kullar är en av Italiens största arkitektoniska pärlor.

Det rekommenderas även att göra en dagsutflykt till en eller flera av det centrala och nordliga Italiens största kulturella och historiska sevärdheter, så som Bologna och Florens, vilka ligger längre bort än till exempel Urbino, men som i gengäld bjuder på fantastiska upplevelser. 

Upplev till exempel Florens många unika arkitektoniska och konstnärliga skatter från renässanstiden eller Bolognas rika utbud av intressanta romerska fynd, sällsynta medeltidsskatter och det enastående universitetet, som är världens första universitet och därmed även världens äldsta. Även om båda städerna ligger längre bort än till exempel Urbino, är avståndet ändå överkomligt eftersom det ligger bara cirka 3 respektive 2 timmars körning från Monterado. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Monterado