Frasassi Grottorna

Le Grotte di Frasassi ligger i Genga, nära Fabriano. Dessa vackra droppstensgrottor blev först upptäckta i 1971. Färgerna är väldigt välbevarade eftersom de endast varit utsatta för få års slitage och ljuspåverkan och de är därför några av Europas mest spetakulära grottor.

Att träda in i grottorna är som att träda in i en ny, äventyrlig värld av färger, ljud och ljus, man känner sig nästan förflyttad till ett scenario från H.C. Andersens Snödrottningen . Det finns guidade turer i grottorna varannan timme under dagtimmarna året runt. Turen tar ca. 75 min.

Grottorna är i sig själva en imponerande syn och en utflykt man bör unna sig själv om befinner sig i närhetende. Men även området omkring grottorna, Parco Naturale della Gola della Rossa är naturskönt och inbjuder till trekking, cykelturer och avslappning. Området är fredat och utöver att vara ett perfekt mål för naturälskare, kan man njuta av stämningen i de många, små medeltida byarna som ligger utspredda runt om bland kullarna. Gengas historiska medeltida centrum är välbevarat och väldigt trevligt och i San Vittore delle Chiuse kan man besöka abbadian, L'Abbazia di San Vittore delle Chiuse , ett av regionens vackraste romanska monument.