Resor till Arquata del Tronto

Arquata del Tronto ligger strategiskt placerad på den bergkedja som knyter ihop regionerna Marche, Lazio, Umbrien och Abruzzo. Byn är Europas enda som är delad mellan två nationalparker; Gran Sasso och Lega-bergen till den ena sidan och Monti Sibillini till den andra.

Området omkring Arquata del Tronto är med dess många skogar, ängar och floder, en av de vackraste delarna i Apenninerna. På grund av områdets naturskönhet kommer det både sommar och vinter en del turister, dock utan att byn av den grund upplevs annorlunda. Mot norr är byn stängd av Monte Vettore (2478 meter) och mot söder av Monte Pizzo di Sevo (2419 meter). Dessa två bergstinnar är Sibillini-bergens högsta.

Byfester i Arquata del Tronto:
- La Discesa delle Fate eller ’Feernas Nedfärd’är en byfest som tar plats varje år i augusti (15:e och 16:e). Här kan man bl.a. uppleva parader från byn och den sägenomspunna Sibilla-grottan. Legenden berättar att man från grottan hade direkt tillträde till det underjordiska riket Sibilla.
- Marrone che Passione: På hösten är kastanjer ett av områdets stora attraktioner. Från när och fjärran strömmar ’i marchigiani’ till och samlar de goda nötterna. I Trisungo, få kilometer från Arquata del Tronto, håller man varje år, sista söndagen i oktober, kastanjefest. Överallt i byn kan man denna dag njuta av kastanjer tillberedda på många olika sätt. Men det bjuds även på andra läckra lokalt producerade produkter som korvar, ost och skinka.
- Discesa della Regina Giovanna: I Arquatas historiska centrum firar man varje år, den 19:e augusti, ’La Discesa della Regina Giovanna’. Det är en historisk fest, var man iklädd historiska dräkter, firar Drottningen av Riket Napoli, Giovanna d’Angios uppehåll i Arquata från 1420 till 1435. Deltagarna flyttar sig iklädda medeltida kostymer från byns fästning och ner i byns centrum var det efteråt är dans och lek på byns gator.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Arquata del Tronto