Resor till Ancona

Ancona är en av de största kuststäderna på Marche kusten och en viktig hamnstad med ett storslaget centrum och en rik historia. Boka din resa till Ancona med Escapeaway i dag!

På Italiens östra kust, ligger en av landets bäst bevarade hemligheter – regionen Marche. Ancona är regionens huvudstad, en levande hamnstad – faktiskt en av Italiens viktigaste – som de senaste åren har blomstrat i samband med restaureringar och renoveringar av historiska monument, byggnader och torg. Staden är idag därför väl värd ett besök.

 

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till destinationer i Marche regionen och i området omkring Ancona där du bor på handplockade och noga utvalda hotell under din resa. Boka din resa till Ancona som en komplett paketresa inklusive flyg, hotell och hyrbil. Vill du hellre själv arrangera din resa till Italien kan du naturligtvis nöja dig med att enbart boka din hotellvistelse genom Escapeaway.

 

>> Läs också om resor till Monterado

Hotell i Ancona

Stadens ursprung är grekiskt

 

Anconas historia är väl förankrad till havet – stadens grundades av antikens greker från Siracusa (år 387 f.Kr.), just på grund av dess position på en udde ute vid havet. Denna udde passade perfekt för att konstruera en hamn, och formen påminde grekerna om en armbåge, vilket också gav stadens dess namn: ”ankon” betyder nämligen armbåge på grekiska.

 

Hamnen, och det omkringliggande landskapet, blev snabbt en strategiskt viktig punkt för handelsmän i området, framförallt för dem som handlade med orienten. Grekerna behöll styret i området i cirka hundra år – och byggde under denna tid upp många av de monument som står kvar än i dag – varpå romarna ockuperade staden år 268 f.Kr.

 

En resa till Ancona är även ett möte med en levande stad, full av kultur och en historisk stadskärna rik på monument – här lever nuet och historian, med andra ord, parallellt med varandra. Ancona är uppdelad i två delar; den historiska delen på kullen Monte Guasco, och den modernare delen längs kusten.

 

Sevärdheter och aktiviteter i Ancona

 

I Ancona kan du lätt få tiden att gå, genom att besöka stadens sevärdheter, monument och museum. Missa inte Mole Vanvitelliana (också kallat Lazzaretto di Ancona), en pantagonformad konstruktion, byggd på en konstgjord ö vid Anconas hamn. Anläggningen har genom åren använts till olika ändamål – främst militära – men idag huserar den ett museum vid namn Tattile Omero, samt andra utställningslokaler. Nära inpå ligger dessutom S. Agostinos kyrka, som är värd ett besök.

 

För dig som är konstintresserad bevarar kyrkan St. Dominico verken ”Korsfästelsen av Titian” och ”Guercinos bebådelsedag”. Det kommunala konstgalleriet ”Francesco Podesti”, samt galleriet för modern konst ”Galleria d’Arte Moderna” ställer ut konst av bland annat Tiziano, Carlo Crivelli och Lorenzo Lotto.

 

Vill du vara aktiv på din semester i Ancona, erbjuder staden och det omkringliggande landskapet fler möjligheter för trevliga cykelutflykter – framförallt i parkerna i området, där du naturligtvis också kan vandra omgiven av vacker natur och spektakulära utsikter.

 

Med sitt läge vid havet, är det inte märkligt att sol och bad tillhör den främsta aktiviteten i Ancona på sommaren. Staden, och provinsen, har gott om trevliga stränder och vikar, där du kan ta en paus från stadslivet och njuta av en dag vid det glittriga havet. Många stränder är en blandning av sand och småsten, och en del av dem är endast tillgängliga med båt – en spännande utflykt för både stora och små.

 

Gastronomiska specialiteter i Ancona

På sitt centrala läge på Italiens östkust, blir regionen Marche – med Ancona i spetsen – en naturlig plats där norr möter söder. Regionen är dessutom en av få platser i Italien, där du kan ta dig från 2000 meters höjd (som t.ex. på berget Monte Vettore i nationalparken Monti Sibillini) till havet på mindre än en timme. Dessa variationer i landskapet, bäddar naturligtvis också för kulinariska variationer som du kan njuta av på din semester. Maten i regionen är därför en blandning av fisk- och skaldjursrätter från havet, legymer och olika sädesslag som odlas på kullarna, samt kötträtter med ursprung från de höga bergen.

När du reser till Ancone kan du till exempel prova specialiteter som Vincisgrassi (en variant på den mer kända lasagnen), Brodetti di Pesce (en fiskgryta motsvarande den franska Bouillabaissen), Fava ’ngreccia (gröna marinerade bönor som serveras med en sås av sardeller, kapris, olja och persilja) eller Coniglio in Porchetta (bokstavligen ”kanin i Porchetta”) om du vill få med dig några autentiska matminnen med dig hem från semestern.

Boka en resa till Ancona hos Escapeaway

Med Escapeaway kan du resa till Ancona från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser, paketerar dem med våra utvalda hotell i Ancona samt med möjlighet att boka till en hyrbil - allt i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om agriturismo i Marche
>> Läs även om resor till Umbrien

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här