Resor till Marche

Italiens bäst bevarade hemlighet. Spännande resor till dramatiska Marche med flyg från Sverige eller Danmark.

Marche är en underbar region, som lätt faller bortom radarn, och marknadsförs fortfarande som "Italiens bäst bevarade hemlighet" (tillsammans med en del andra platser). Men när du reser till Marche kommer du att se, att du är i regionen som nästan undervärderar sig själv.

Naturen är precis som i Alperna, skön och storslagen, men utan de höga bergstopparna. Storstäderna och de mest kända sevärdheterna ligger i första hand längs den vackra kusten med sina stränder och klippor. Vi rekommenderar dock att du inte bor vid  kusten utan i små landsbyar som har bibehållit sin trevliga stämning och ännu inte präglas av det moderna liv. Eller varför inte ett par dagar här och ett par dagar där, för att på bästa sätt kunna njuta av Marches olikheter.

Något för alla

Marche är ännu ganska okänd bland skandinaver och regionen kallar sig själv "Italiens bäst bevarade hemlighet". Det är verkligen synd att inte fler upptäckt Marche som är en mycket vacker region i det centrala Italien längs det Adriatiska havet. Kuststräckan bjuder på vackra sandstränder och imponerande klippor, bl.a. Monte Conero som ligger norr om städerna Sirolo och Numana.

Mat och vin..., och lite kultur

Ett besök i Tryffeldalarna i den norra delen av regionen (med orter som bl.a. Apecchio, Acqualagna och Piobbico) är en storslagen upplevelse som varje gourmet eller naturälskare bör unna sig själv. En vistelse i Tryffeldalarna är också en fin utgångspunkt för att uppleva några av Marches klassiska städer som t.ex. Urbino eller Urbania, där framför allt Urbino bör locka den kulturintresserade. Man bör heller inte glömma det utsökta koket och de goda vinerna som man i regionen är mycket stolt över, bl.a. Rosso Piceno och Rosso Conero samt den världsberömda Verdicchio från området kring staden Jesi.

Natur för hela slanten

I Marche finns dessutom en lång rad intressanta byar, stora som små, med spännande sevärdheter från speciellt medeltiden och med en god och autentisk stämning. Vi rekommenderar att man besöker t.ex. Ascoli Piceno, Macerata, Urbino och Urbania. Regionens huvudstad heter Ancona och är en av Italiens mest levande hamnstäder.

Vill du gärna shoppa under ditt uppehåll kan det varmt rekommenderas att titta på skor. 1/3 av alla italienska skor blir gjorda i Marche. Här tillverkas märken som Silvano Mazza, Paciotti, Cult, Fornarina, Moma osv. Det kan gott betala sig att besöka fabriken där det ofta finns en liten lokal, med försäljning till väldigt bra priser.

Även de två naturparkerna 'Parco del Conero' samt 'Parco Nazionale dei Monti Sibbilini' har massor att bjuda på. Den första tar utgångspunkt i kuststräckans enda berg, Monte Conero. Berget är täckt av skog och det finns en del stigar och vägar som är anpassade både till vandringsturer, trekking och mountainbike. Det finns många utsiktspunkter från berget, varifrån man kan njuta det vackra Adriatiska havet.

'Parco Nazionale dei Monti Sibillini' sträcker sig över 70.000. hektar och omfattar 18 kommuner, både i Marche och Umbrien. Det finns många riktigt bra trekking-rutter, bl.a. en som slutar vid den fantastiska bergsjön 'Lago di Pilato' ca. 1500 meter över havet. Det finns även riktigt många småbyar i Sibillini-bergen, var och en med sin egen karakteristika. På högslätten omkring den pittoreska byn Montemonaco odlas linser som säljs både i och utanför Italien. Det produceras dessutom korv, skinkor, ost, honung osv. i bergen som säljs från små bodar och butiker i småbyarna.

Aktiv semester

Möjligheterna för en aktiv semester i Marche är bra. Här finns storslagen, bergig natur som i hög grad starkt inbjuder till aktiv semester. Conero-reservatet på kusten erbjuder utmärkta vandrings-och cykelleder samt möjlighet till att prova på en fyrhjuling (quad) och nationalparken Monti Sibillini är ett viktigt mål för en aktiv semester. En aktiv semester kan med fördel ta utgångspunkt i en vistelse på en av regionens härliga agriturismo.

Monti Sibillini är en del av bergskedjan Apenninerna och har ett överflöd av vandringsleder och cykelvägar. Uppe i terrängen finns det även möjlighet för paragliding i vackra bergiga omgivningar. En aktiv semester i Marche kan enkelt kombineras med lata dagar på stranden, tryffel jakt eller besöka en av regionens många vackra städer.

Det autentiska Italien

Är du en av dem som letar efter stämningsfulla smala gatorna, älskar lite historisk förfall och uppskattar den varma och välbekanta gästfrihet - då är Marche upplagt när du önskar en vistelse präglad av det autentiska. Vi har i över 15 år stött på flera, mer eller mindre, bekanta små städer där vi känt en härlig och autentisk atmosfär. Marche är alltså tyvärr fortfarande en för många  oupptäckt region, med massor av intakt äkthet.

Det autentiska kan bestå i att det kanske inte finns en pool eller luftkonditionering och det kan mycket väl vara så att receptionisten inte pratar så bra engelska (i vissa fall inte alls) eller på stadens enda matställe. I gengäld kommer du att få  uppleva en äkta italiensk atmosfär. Samma atmosfär får du  inte på ett stort semestercenter, och det är just det autentiska som kan bidra till en minnesvärd semesterupplevelse.

Villa i Marche

Har du en önskan om att bo tillsammans med familjen och ha en privat pool till förfogande? Vill du bo med egen trädgård där du inte behöver hålla dig till gemensamma regler utan bara kunna känna dig fri? Vi kan erbjuda möjligheten för att hyra samtliga lägenheter på ett mindre lantställe vilket skapar samma självständighet som en privat villa.

Önskar du tillbringa din semester i en privat villa rekommenderar vi annars att du tittar på närliggande regioner än Marche. Exempelvis i Toscana finns det många villor där nyckelordet för semestern är självständighet i vackra omgivningar. Önskar du bo i en privat villa med pool rekommenderar vi därför att du tittar på vårt urval i regionerna Toscana, Umbrien eller Lazio.

Hyr din privata villa i Italien

Mer information till din resa till Marche

Marche ligger i den centrala delen av semesterlandet Italien, och gränsar till grannregionerna Emilia-Romagna i norr, Toscana i väst, Umbrien i sydväst, Abruzzo och Lazio i söder, och det alltid så inbjudande Adriatiska havet i öst. Det bor cirka 1,6 miljoner invånare i regionen, varav drygt 100.000 bor i  Ancona, som är huvudstaden i regionen.

Marche kallas ofta - också av dess invånare - för "Italiens bäst bevarade hemlighet", vilket hänvisar till, att regionen ofta blir översedd som resmål bland utländska turister. Fördelen med detta är naturligtvis, att du har mer plats att sprida ut dig på, om du åker på en resa till Marche. Och här finns mycket göra: Regionen bjuder först och främst på en vidunderlig natur med ett hav av naturparker och storslagna landskap. Men den bjuder också på de berömda tryffeldalarna, en fantastisk gastronomi, gamla kulturstäder i massor, samt rika möjligheter för en sol- och badsemester vid en av stränderna på regionens 180 km långa kuststräcka.

De bästa möjligheterna för en sol- och badsemester hittar du i badorterna runt Conero naturreservat och vid Numana, Marcelli och Porto Recanati, samt i området runt den charmiga badorten Sirolo. När du tröttnat på att slappna av på stranden, eller när du vill ha lite variation, kan du åka iväg på en cykel- eller vandringstur till en av regionens storslagna naturparker. I naturreservatet Parco del Conero, lite söder om Ancona, kan du uppleva det vackra berget Monte Conero, som är täckt av skog och bjuder på en lång rad vidunderliga utsiktspunkter. I det vilda naturreservatet Parco Nazionale dei Monti Sibillini kan du uppleva 70 000 hektars natur fördelade på hela 18 kommuner, däribland den fantastiska bergssjön Lago di Pilate, som ligger cirka 1500 meter över havet. Och så finns det äventyrliga droppstenshålor vid Frasassi, som bjuder på en magisk blandning av lujd, färger och ljus.

I  Ancona, kan du uppleva en av Italiens viktigaste hamn, samt intressanta romerska sevärdheter, t.ex. ruinerna av amfiteatern och Trajans triumfbåge. Du bör också avlägga ett besök i regionens näst största stad, Ascoli Piceno, som är ovanligt stämningsfull, och Pesaro - Rossinis barndomsstad - samt den lilla vackra badorten Sirolo, som ofta kallas "Adriatiska havets pärla".

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Marche

 • Portonovo
  3 hotell
  Portonovo är en vacker pärla till badort vid foten av berget Monte Conero några få kilometer söder om Ancona. Detta tidigare fiskeläge är perfekt för en semester där du bara njuter av naturen, stillheten och stranden, långt bort från stök och ... stressande turism. Läs mer
 • Pesaro
  2 hotell
  Den mysiga lilla staden Pesaro utmed Adriatiska havet bjuder på en charmig stadskärna och fin sandstrand. Här slipper du massturismen och kan njuta av det äkta Italien vid kusten. Kom hit och ta del av härligheterna.
 • Fano
  1 hotell
  Fano är en charmig kuststad på Italiens norra Adriatiska havskust med massor av smala gator och mysiga torg. Här samlas lokalbefolkningen och besökare på kvällen på de många trottoarserveringarna för att njuta av den varma kvällsluften och regionens ... goda mat. Läs mer
 • Macerata Feltria
  1 hotell
  Macerata Feltria ligger i ett grönt och naturskönt område som inbjuder till en aktiv semester med vandrings- och cykelturer. Samtidigt befinner du dig här i ett område rikt på kulturella pärlor som ännu inte är överfullt av turister.
 • Gästrecensioner 8,3
  Mergo
  1 hotell
  Mergo som ligger på toppen av en kulle mitt i Le Marche-regionen är en fridfull liten stad med ett välbevarat, bilfritt centrum. Här är du omgiven av ett vackert landskap bestående av fält och mjuka, gröna berg som döljer många spännande utflyktsmål.
 • Det vilar ett behagligt lugn över den ganska lilla staden Montecalvo in Foglia. Här är det mer troligt att det då och då kör en traktor genom staden än att det kör en turistbuss. Här kan du lätt samspråka med lokalbefolkningen och få tips på utflyktsmål.

Populära hotell i Marche

Italien, Marche, San Marcello
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Avstånd till havet: ca. 22 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Marche, Macerata Feltria
9,3
Fantastiskt
23 omdömen
 • Närmaste flygplats: 105 km
 • Avstånd till havet: ca. 40 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Marche, Portonovo
9,1
Fantastiskt
451 omdömen
 • Närmaste flygplats: 29 km
 • Närmaste strand: ca. 1.3 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Ancona är regionens huvudstad och är en gammal hamnstad med en del romerska sevärdheter som t.ex. ruinerna av amfiteatern och Trajans triumfbåge. Hamnen i Ancona är en av Italiens viktigaste och största hamnar. När du ankommer till Ancona, är ett av de första monument du får öga på, den vackra romanska domkyrkan San Ciriaco. Den tronar högt över havet och är verkligen en imponerande syn. Ancona har inför de senaste åren blomstrat upp eftersom man använt en massa resurser på restaurering av monumenter och platser, så Ancona är idag bestämt värd ett besök.

Ascoli Piceno är regionens näst största stad. Den ligger inne i landet på en hög platå, omgiven av de två floderna Castellano och Tronto. Staden blev grundlagd av picenerna och belägenheten blev vald av strategiska orsaker. Staden är ovanligt vacker och stämningsfull, väldigt ljus med många sköna platser. Den har dessutom riktigt många sevärdheter att bjuda på, bl.a. ett arkeologiskt museum, många romanska kyrkor, medeltida kyrkor, stadsmuseum, konstmuseum m.fl.

Pesaro komponisten Rossini’s hemstad är känd för sin årliga Rossini festival men har också flera intressanta monument.

Sirolo kallades i Le Marche för Adriatiska havets Pärla. Denna lilla vackra badort ligger 100 meter över havet och från platsen mitt i staden har man en förtjusande utsikt över det Adriatiska havet. Vid klart väder kan du skymta Kroatiens kust. Sirolo har genom de senaste år blivit en populär semesterort, inte minst bland italienarna. Och med all rätt!. Den lilla trevliga staden är väldigt stämningsfull och charmerande med sina smala, brostensbelagda gator, blomsterlådor, utecaféer och restauranger. Det finns några riktigt vackra stränder vid Sirolo. Eftersom staden ligger högt, går eller kör du genom pinjeskogen ner till stranden. Den mest besökta är Spiaggia Urbani. Här finns ett bra urval av trevliga restauranger och caféer med rimliga priser. Här finns både privat strand (var solstolar och/eller parasoll är obligatoriskt), samt en mindre offentlig strand med dusch. Det är en liten bukt var vattnet oftast är väldigt lugnt. Därför är Spiaggia Urbani perfekt till barnfamiljer.
Den vackra, minst turistbesökta strand, är dock San Michele. Här har du också parasoller, men den offentliga stranden är större än på Urbani och det finns endast få barer, även mindre trängsel än i Urbani lördag och söndag. Stranden är dock inte så barnvänlig som Urbani då det blir snabbt djupt och stenarna är större.
Sirolo rekommenderas till dig som önskar tillföra badsemestern en extra dimension av skön, italiensk stämning och en vacker natur.

Numana är en liten badort i idylliska omgivningar och med utsikt till områdets största berg, Monte Conero. Numana Alta är den äldsta delen av staden och är väldigt karakteristisk med sina smala gator och trevlig stämning. Stranden i Numana är fin och ganska bred. Längs strandvägen finner du ett stort urval av restauranger och barer. Vattnet i Numana har en vacker, turkosblå färg.

Längre in i landet finns intressanta byar som t.ex.Cagli som ligger vackert och har flera gamla palats och kyrkor. Cantiano är en annan medeltida by som har en skön belägenhet och vars gamla byggningsverk är välhållna. Också många av de mindre, inte så kända medeltida byarna är värda ett besök; både i området omkring Ancona, Macerata och ner i den södra delen omkring Ascoli Piceno. Omkring Ancona kan nämnas byar som Offagna, Osimo, Recanati samt Castelfidardo, som alla har deras egen charm. Macerata är i sig själv en riktigt vacker, spännande och levande stad. Här finns både universitet och arena. Befinner man sig i området omkring Macerata, rekommenderar vi att du besöker Tolentino och Caldarola. Båda är mindre, charmerande byar och i Caldarola har du möjlighet för att besöka mdedeltida borgen Pallotta. Omkring Ascoli Piceno är byarna Ripatransone, Offida, Sant'Elpido a Mare, Montefiore samt Montecosaro att rekommendera.

Serrungarina är en mindre by öster om Urbino som har en trevlig belägenhet och bjuder på riktigt goda restauranger. Urbania är en trevlig by med ett livligt kulturellt centrum. Byn har flera monument men är också känd för sin keramikproduktion.

Urbino kan med all rätt kallas en arkitektonisk pärla. Här ståtar  vackra renässansbyggnader och staden i sig är en vacker upplevelse. Det var här den historiskt betydningsfulla renässansfursten Federico da Montefeltro regerade och hans 'Palazzo Ducale' är en av Marches helt stora sevärdhet. I Urbino kan du även besöka den världsberömda renässanskonstnären Rafaels barndomshem.

Vad tycker gästerna om i Marche?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 44 recensioner