Resor till Varenna

Italiens kanske vackraste placering

Bo centralt vid knutpunkten för Comosjöns tre ben. Varenna är inte bara fint förbundet med resten av sjöns städer - den är också en av sjöns absolut skönaste fiskeläge. Många njuter av dess lugn då den inte är lika pulserande som Como och Bellagio.

Varenna är en trevlig gammal fiskestad vid Comosjön, nere vid sjökanten och i bakgrunden ser man de vackra bergen. Detta är en av de småbyar där färjorna lägger till och här finns därför en livlig stämning - framförallt under sommaren och om onsdagen då det är marknadsdag.

Ett färgrikt uttryck

Med sina branta gator och färgglada hus som kravlar sig upp för klippväggarna påminner Varenna lite om de kända fiskeställen i Le Cinque Terre i Ligurien. Byn har ett lugn och frid, som skapar en stämning av att man befinner sig långt borta från stress och häkt. Många hävdar att Varenna är Comosjön vackraste och charmig stad, men den är liten och inte har ett rikt nattliv, som också har aldrig varit en tradition vid Comosjön. Områdets livligaste stad i både dag-och kvällstid räcker Bellagio.

Full av karaktär och charm

Varenna har trots sin populäritet förmått att bibehålla sin charm med dess smala gränder, trevliga butiker och restauranger. Den bjuder på många vackra arkitekturiska upplevelser, till exempel den äldsta av alla kyrkor vid sjön San Giovanni Battista från det 1000-talet eller stadens profil, kyrkan San Giorgio som är en basilika från 1313. Av andra historiska intresse kan vi nämna Villa Monastero med sina ståtliga salonger och botaniska trädgård. Varenna bjuder dessutom på ett historisk centrum med barer, restauranger och caféer. Vid den lilla stranden med serveringar mitt i staden finner man även en liten hamn och en ovanlig strandpromenad som hänger på klipporna och utstrålar romantik. Stigen leder ner på bekvämt gångavstånd till färjeläget och är upplyst under kvällstimmarna. Vid färjeläget finner man även en lekplats för otåliga barn som väntar på nästa avgång - färjorna seglar dock i pendelfart hela dagen.

Transport

Det är smidigt att ta sig till och från Varenna då det förutom tåg (direkt förbindelse med regionaltåg till Milano - ca. 1 h), både går småfärjor till Menaggio och Bellagio (och sjöns andra orter inkl. Como). Bilar kan medtagas på tvärs över sjön till fördelaktigt pris: T.ex. kostar en enkel biljett från Varenna till Bellagio långt under 100 kr.

Utflykt och vandringsmöjligheter

Varenna ligger inte långt från den schweiziska gränsen. Till exempel är det ca. 1 ½ timmes bilresa till den fashionabla skidorten St Moritz. Men det är mer överkomligt att besöka den historiska staden Chiavenna som ligger halvvägs (ca. 45 km norr om Varenna). Denna stad som genomkorsas av en flod bjuder på många kaféer och matställen. Mellan Colico och Dervio (norra änden av Comosjön), hittar man också en halvö med klostret Abbazia di Piona som är hem för Cluniacensi munkarna. Parken, klostret och munkarnas butik där de säljer sprit (upp till 90%) från eget destilleri är öppet för allmänheten. Om man är på promenad humör är det lämpligt att traska upp till Castello di Vezio i grannstaden Perledo som ligger ovanför Varenna. Detta medeltida torn som är öppen för allmänheten är omgiven av en vacker olivlund. För fler fysiska utmaningar rekommenderar vi att gå vandringsrutten Sentiero del Viandante på toppen av Comosjöns östra bredd som löper från Abbadia Lariana i söder till Colico norr om Varenna. Vandringen från Varenna till Bellano / Dervio tar ca. 2/4 timmar. Utsikten är självklart fantastisk.

Inköpsmöjligheter

Varennas mysiga centrum erbjuder ett skapligt utbud av affärer och butiker. För ett större utbud kan man smidigt ta färjan till Bellagio (ca 15 min.), medan det för vardagliga inköp finns följande möjligheter: i Varenna centrum hittar man två små affärer (en bredvid apoteket), medan man i grannstäderna Bellano och Mandello del Lario hittar stormarknader. Ifall man behöver ett stort urval i en stormarknad (Iperal), strax norr om staden Colico.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Varenna

Vad tycker gästerna om i Varenna?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner