Resor till Sirmione - Lugana

Sirmione ligger ute på spetsen av Benaco-halvön, i den sydligaste delen av Gardasjön.

Lugana är den del av Sirmione som ligger längst mot öst längst kuststräckan mellan det gamla Sirimione (stadscentrum) och Peschiera. Det är 4 km. hit från det gamla Sirimione.

Sirmione är namnet som kännetecknar hela området, men det är i verkligeheten tal om tre stadsområden: stadscentrum, Lugana och Colombare.

Sirimione centrum ligger ute på spetsen av Benaco-halvön, i den sydligaste delen av Gardasjön. Staden är berömd för Catuls Grottor (i verkligenheten ruiner från en romersk villa, som inte har något bevisligt sammanhang med den stora diktaren) som ligger allra längst ut på spetsen, vid Scala-familjens borg med en vidunderlig utsikt över sjön och landskapen.

Hela området fungerar som en skön naturpark omkring det arkeologiska området vid grottorna, med åtskilliga alléer och stigar bland frodiga olivträd, cypresser och magnolier. Det historiska centrumet är mycket trevligt med små smala gator, palats och små torg, men man ska vara förberedd på att man inte är den enda turisten där.

I staden finns det åtskilliga restauranger och butiker, diskotek, minigolf och cykeluthyrning. Det är dessutom möjligt att segla, windsurfa och rida. Här finns organiserade båtturer runt om halvön, varifrån man kan se både grottorna, fästningen och båten stannar också vid de varma källorna som ligger ute i sjön.

Tack vare de varma svavelbaden finns det flera hälsohem i området.

Alla tre städer har egna centrum med bostäder, barer och restauranger, men de ligger precis bredvid varandra och man kan gå emellan dem utan problem.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Sirmione - Lugana