Resor till Sirmione

Man säger ofta, att de tre viktigaste elementen är läget, läget och läget. Det gäller inte minst Sirmione, som ligger som en en smal landtunga ut i Gardasjön, med 360 graders utsikt till alla sjöns härligheter - läget blir inte mer spektakulärt än så. Escapeaway erbjuder resor till Sirmione med flyg, hotell och hyrbil inkluderat.

Här befinner man sig ute på spätsen av Benaco-halvön som sticker upp i den sydliga delen av Gardasjön. Staden är berömd för Catulos Grotter, som i verkligheten är ruiner från en romersk villa, det finns inga sammanhang med den store diktaren. Också Scala familjens borg, den fantastiska utsikten över sjön med dess omgivande natur tilltalar många gäster.

Hela området fungerar som en stor park omkring de arkelogiska områdena kring grottorna, med flera alléer och stigar bland frodiga olivträd, cypresser och andra växtarter. Det historiska centrum är mycket trevligt och rustikt med smala gator, gränder och små mysiga torg. Men man ska vara beredd på att det är mycket turister i området.

I staden finns flera goda restauranger, goda shopping möjligheter, discotek, minigolf och cykeluthyrning. Det finns även möjlighet att segla, windsurfa och rida. Det finns organiserade båtturer runt halvön där man får se grottorna, fästningen och de varma källorna som ligger i sjön. Dessa källor medför att de finns flera hälso- och Spa anläggningar i området.

Sirmione är namnet som kännetecknar hela området, men igentligen handlar det om tre: stadscentrum, Lugana och Colombare.

Alla tre byarna har ett eget centrum med butiker, barer, restauranger och glassbarer som ligger inom några få kilometer vilket betyder att man lätt kan gå i mellan dem.

Mer information om din resa till Sirmione

Den lilla staden Sirmione, som ligger i den södra delen av Gardasjön i regionen Lombardiet i norra Italien, är en ideal utgångspunkt för en semester vid Gardasjön. Staden, som har cirka 8300 invånare, är framförallt känd för sitt vackra, historiska centrum med medeltida gator, det medeltida Scaliger-slottet och ruinerna av den romerska villan, Grotte di Catullo (vilken räknas som ett av de finaste exemplaren på en romersk villa i norra Italien).

Sirmione är också känt för sitt milda och sunda klimat, sina vackra landskap och gröna frodighet, som inkluderar olivträd, cypresser, buskar och magnoliaträd, samt ett brett urval av caféer, restauranger och små, exklusiva butiker.

Sirmiones historia

De första spåren av mänsklig närvaro i området runt Sirmione, kommer från cirka 5000 f.Kr. 

Från det första århundradet f.Kr. blev området runt Gardasjön, däribland det som idag är Sirmione stad, en favorit-destination för semestersugna rika familjer från Verona, som var den tidens viktigaste romerska stad i nordöstra Italien.

Under den sena romerska tidsåldern (300-400 e.Kr.) blev staden en försvarspunkt för den södra bredden av sjön. Under lombardernas besättning av norra Italien, var staden huvudstad för ett lombardiskt rättsväsen, som var direkt föremål för lombardernas konung.

Staden föll i händerna på den adliga Scaliger-familjen från Verona i början av 1200-talet, och det är också denna familj som gett namn till stadens slott. Under samma period var Sirmione tillflyktsställe för kättare. Sirmione var en del av Republiken Venedig från 1405 till 1797,  varpå staden tillföll Habsburg-imperiet. År 1860 blev staden en del av kungariket Italien.

Sevärdheter i Sirmione

Stadens största sevärdhet är den romerska villan, Grotte di Catullo, som - som nämnt - räknas som en av de bästa och historiska exemplen på en romersk villa i norra Italien.

Ytterligare en intressant sevärdhet i staden, är Scaliger-slottet, som byggdes 1277, av den berömda familjen Scala, och som är ett sällsynt exempel på en medeltida fästning i norra Italien. Slotten ligger på en strategisk plats vid ingången till halvön, omgiven av en vallgrav så att man endast kan nå det via två vindbryggor. Idag rymmer det ett litet museum med lokala fynd från den romerska eran samt ett par medeltida artefakter.

Staden rymmer också de tre historiska kyrkorna, Sant'Anna della Rocca från 1100-talet, San Pietro in Mavino från den lombardiska perioden (år 765, men renoverad på det tidiga 1300-talet), samt Santa Maria Maggiore som härstammar från det sena 1400-talet.

Utöver dessa sevärdheter rymmer staden en rad aktivitetsmöjligheter, såsom minigolf, segling, vindsurfing, ridning, bad i varma källor, organiserade båtturer runt halvön och cykelturer.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sirmione