Resor till Sarnico

Sarnico ligger i den sydvästra änden av Iseosjön där sjön smalnar av och rinner ut i Oglio-floden. Sarnico är en perfekt utgångspunkt för att utforska det som kan beskrivas som Gardasjöns mindre kända och ännu mindre turistiga "lillasyster". Själva Sarnico var ursprungligen ett litet fiskeläge som senare först förvandlades till ett centrum för stenbrott och därefter för silkesproduktion. Idag är turismen en av de viktigaste industrierna i staden som har omkring 7 000 invånare.

Mysigt medeltida centrum och sjöpromenad

Sarnico är behagligt överskådligt med en småstadscharm men samtidigt stor nog för att ha ett bra urval av restauranger, caféer, glassbarer och butiker. Den största koncentrationen av dessa hittar du i de trånga gatorna bland det lila medeltida centrumets pastellfärgade byggnader nära Oglio-floden. Här nere hittar du även den korta bro som förbinder Sarnico med dens mindre tvillingstad Paratico på motsatta sidan floden. De två städerna utgör i praktiken en enda gemensam stad även om det tydligt kan ses att det är ett rikare handelsliv och mer liv och rörelse runt torgen i Sarnico.

Även om det först är på senare tid som turismen har blivit den huvudsakliga inkomstkällan i Sarnico så har det länge varit en älskad plats att resa till för att koppla av i natursköna omgivningar. Detta vittnar stadens praktfulla Art Nouveau-villor om. Ett av Lombardiets mest imponerande exempel på denna stilart är Villa Giuseppe Faccanoni som ligger vid inseglingen till staden. Som namnet antyder byggdes denna villa 1907 av arkitekten Giuseppe Sommaruga med anledning av att den rika familjen Faccanoni från Milano ville ha en passande semesterbostad i staden. Nu för tiden behöver man som tur är inte bygga sig en egen villa för att resa på semester i Sarnico. Både här och på många andra platser runt sjön finns det ett stort urval av hotell och semesterbostäder.

Från centrum av Sarnico nere vid bron kan du gå längs en vacker sjöpromenad i riktning mot Villa Giuseppe Faccanoni och längs vägen eventuellt stanna vid en Lido för att ta ett uppfriskande dopp eller äta en hemlagad glass på någon gelateria. Ta dig även tid att njuta av stämningen inne i den gamla stadskärnan där du utöver ännu en Faccanoni-villa även kan se vackra gamla kyrkor och besöka det lilla konstmuseet Museo Civico d'Arte e del Territorio "Gianni Bellini."

Utflyktsmöjligheter

Det råder en härligt avslappnad stämning i Sarnico vilket snabbt får dig att glömma allt om vardagens stress. Här kan du bara slå dig ner på en bänk eller en uteservering för att njuta av den betagande utsikten över vattnet och mot de grönklädda bergen. Det finns emellertid även många aktivitetsmöjligheter och spännande utflyktsmål om du vill att det ska hända lite mer på din resa till Sarnico.

Precis bakom staden på ungefär 400 meters höjd löper till exempel vandringsleden Forcella-Molere som utgör ryggraden i ett nätverk av stigar och leder som förbinder Sarnico med grannstäderna Predore och Viadanica. Du behöver inte gå särskilt högt upp innan panoramautsikterna breder ut sig. För en lite längre utflykt kan det rekommenderas att ta en båttur över till den lilla ön Monte Isola som ligger mitt i sjön. Du kan bland annat ta båten från Iseo eller Sulzano. Under högsäsongen kan man som regel även göra guidade båtturer från Sarnico.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Sarnico